Kon111 25.05.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Na jaki przydział mocy się zdecydowaliście przy podpisywaniu umowy docelowej z Zakładem Energetycznym. Podajcie przy tym planowane główne odbiorniki energii w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.05.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 My na 12 KW ale mamy wątpliwości. Bo zmywarka, pralka, komputr, wyciąg kuchenny, odkurzacz, TV - czasami zdarza się że wszystko chodzi naraz . No będzie jeszcze reku. No i kominek z turbiną. Wystarczy? Czy zmieniać? Umowy nie podpisaliśmy, tylko wniosek złożony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 25.05.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 My na 12 KW ale mamy wątpliwości. Bo zmywarka, pralka, komputr, wyciąg kuchenny, odkurzacz, TV - czasami zdarza się że wszystko chodzi naraz . No będzie jeszcze reku. No i kominek z turbiną. Wystarczy? Czy zmieniać? Umowy nie podpisaliśmy, tylko wniosek złożony. Bez przesady, 7 by wystarczyło, nie dajmy się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 25.05.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Na poczatku proponowano mi 7kW, ale po rozmowach okazalo sie, ze moge nawet 10kW. Panowie w energetyce poinformowali mnie, ze powyzej tej mocy potrzebny bedzie projekt instalacji elektrycznej, ktorego ja w projekcie mojego domu nie mialem (bije sie w piers do dzis, ze nie kupilem gotowego). I tak zostalo. Kuchenke bede mial gazowa, a ogrzewanie wodne, w zwiazku z czym mysle, ze to w zupelnosci wystarczy. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 25.05.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 15 kW. Pralka, zmywarka, itp, 3 komputery, 3 wieże, i kuchnia ceramiczna elektr. z piekarnikiem. Kominek reż z turbina. Dużo tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 25.05.2004 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Panowie w energetyce poinformowali mnie, ze powyzej tej mocy potrzebny bedzie projekt instalacji elektrycznej Zakład Warszawa Teren (ZEWT) dla domków jednorodzinnych nie wymaga projektu nawet przy 30kW, co innego gdy jest to firma (zakład) wtedy od 10kW niezbędny jest projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 25.05.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Tak mi powiedzieli w energetyce w Pruszkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.05.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ja na 16 kW. Odbiorniki:Płyta ceramiczna i piekarnik8 grzejników o mocy 750-1000WOgrzewanie podłogowe w kuchni i łazienceZasobnik na wodę z grzałką o mocy 3 kWPoza tym to co zwykle jest w domu na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 25.05.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 15 kW. Pralka, zmywarka, itp, 3 komputery, 3 wieże, i kuchnia ceramiczna elektr. z piekarnikiem. Kominek reż z turbina. Dużo tego. Aniu tyle tego sprzętu ,jak dla pensjonatu w Alpach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.05.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 15 kW. Pralka, zmywarka, itp, 3 komputery, 3 wieże, i kuchnia ceramiczna elektr. z piekarnikiem. Kominek reż z turbina. Dużo tego. I naprawde uwazasz, ze wszystko to bedzie dzialalo naraz ?? Moj wujek jest elektrykiem (pracuje w zakladzie energetycznym i ma ogromne doswiadczenie) Jak mu powiedzialam co chce miec w domu (w stosunku do Ciebie mniej o 2 wierze) to powiedzial, 10 kW z palcem w d... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 25.05.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 ja 13 kW chyba nie będzie pechowo, co? a i jeszcze dodam, że tylko prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 25.05.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 My dostaliśmy 16 kw. Tak nam doradzono w ZE. Do dziś się zastanawiam czy to nie za dużo i pewnie za dużo... Nie wiem, czy to będzie się wiązało z większymi opłatami za prąd w przyszłości (podobno tak, ktoś mi powiedział że jakiś składnik rachunku za prąd płaci się też od przydzielonej mocy - nie wiem ile w tym prawdy, może ktoś mnie przy okazji uświadomi).A na prąd będą sprzęty domowe, ogrzewanie gazowe ino... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 25.05.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ja zamówiłem 14kW i tyle mam, z tym że jest to za dużo, namówił mnie jeden taki, ale nie winię go może się kiedyś przyda, a co do opłat to jestem zły, bo w czasie budowy i po wybudowaniu płaci się opłatę stałą za każdy zamówiony kW i za to że jest, a jak się nie korzysta np. zimą w czasie budowy płace za miesiąc ponad 50zł, ale to jest monopol Zakładów energetycznych, prawo dopuszcza aby skorzystać z innego dostawcy tylko zastanawiam się gdzie go szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.05.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 AgnesK dopuki będziesz miała taryfę budowlaną to za każdy KW mocy przyłączeniowej będziesz co miesiąc płacić kilka zł. Ile to zapytaj w swoim ZE lub znajdż ich cenniki w sieci. Po zmianie na taryfę mieszkalną płacić będziesz już tylko a zużyty prąd i niewielki abonament - kilka zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 25.05.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Widzę, że jesteśmy w "większości" - 16,5 kWh. Pralka, suszarka do ubrań, zmywarka, być może płyta ceramiczna + popularny sprzęt RTV-AGD. Może i dużo, ale zobaczymy co wyjdzie w praniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 25.05.2004 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Dzięki wielkie za uświadomienie. Przyłącze będzie stawiane za miesiąc, wtedy będę pewnie b. dokładnie wiedziała ile przyjdzie mi płacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.05.2004 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 też jestem w większości 17kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 26.05.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 No coz mam plyte ceramiczna, reku, troche podl. elektr i takie tam. 11 kW to wystarczajace widze ze niektorzy maja jeszcze wiecej przy tej samej mocy. I brawo! Wsp. jednoczesnosci dla AGD nie sa takie jak w produkcji. Na zachodzie wieksze zabezpieczenie glowne to powod do narzekan (bo kosztuje), a w naszym kraju to poczucie bezpieczenstwa . ZE zarabiaja na naszej niekompetencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.05.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 my mamy zabezpieczenie 25A. kon111jesli zmyslnie podzielisz obwody tak aby urzadzenia pracujace czesto jednoczesnie nie wisialy na tym samym obwodzie i nie masz ogrzewania elektrycznego to czesto wystarczy nawet 10kW. Dodatkowo sprawe mozna polepszyc dociagajac ciepla wode ogrzewana gazem takze do pralki i zmywarki. Wtedy te urzadzenia beda potrzebowac sporo mniej energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 26.05.2004 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 my mamy zabezpieczenie 25A. Dodatkowo sprawe mozna polepszyc dociagajac ciepla wode ogrzewana gazem takze do pralki i zmywarki. Tu trochę zaprotestuję, dość intensywnie korzystam zarówno z pralki jak i zmywarki, ale w kazde instrukcji jest napisane że zasilanie powinno być zrealizowane wodą zimną. Tym bardziej, że programy w pralkach i zmywarkach często wykorzystuja niskie temperatury np. 35st. i co wtedy gdy w zasobniku mam np. 50 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts