Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jaki przydzia? mocy si? zdecydowali?cie?

Jaki przydział mocy?  

360 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki przydział mocy?

Recommended Posts

Po co płacić - jak się nie musi. Moje 11kW wystarcza na płytę, komputer, lodówkę, zmywarkę, ogrzewanie obu podłogowe łazienek, wieże itd - bez problemu. Zdziwiełem się, kiedy znajomy elektryk, dorabiający w Austrii powiedział, że u nich standard w domu jednorodzinnym to 10kW.

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkośc mocy nie ma najmniejszego znaczenia. Ważna jest wyłącznie wielkośc zabezpieczenia ograniczajacego moc ze wzgledu na selektywnośc działania zabezpieczeń. Jeśli nie chcecie przy byle zwarciu biegać do szafki w płocie i w niej grzebać bo nie ma pradu to bezpieczniki ograniczajace powinny byc minimum 35A. Ja takie posiadam moc zamówiona w u mnie to 8kW.

Pozdrawiam

Na moim osidlu przewidziane jest 300KW dla 30 działek, co w prostym rachunku oznacza 10 KW na dom. I tak się w tej chwili zastanawiam czy to mi wystarczy. Wtej chwili mam w mieszkaniu 35 KW (!!! Tak tak), bo przepływowy ogrzewacz, piec do ogrzewania, kuchnia ceramiczna , 2 komputery, zmywarka i cała zwykła reszta. W domu planuję tylko sprzęt agd (ceramika, zmywarka, lodówka, zamrazarka, piekarnik itd.), komputery i to co zwykle : oświetlenie itd. Myslicie 10 kW wystarczy ???

• 1 month później...

Mam 20 kW (po konsultacji z elektrykiem który pokazał mi że zabezpieczenia są identyczne jak przy 24 kW). Dużo - ale u mnie na prąd jest całe ogrzewanie.

A skoro już w tym wątku zakład w Pruszkowie się pojawił: uważam że ZE w Pruszkowie jest najgorszy w kraju. Zdecydowanie. (Dam się ewentualnie przekonać że także poza granicami).

Pozdrawiam

• 4 months później...
  • 4 weeks później...

Jak ktoś czasem chce sobie pospawać albo przeciąć pilarką to niestety potrzeba trochę tego prądu.

Jak kiedyś próbowałem coś przeciąć w bloku zwykłą pilarką ręczną, no i wysadzało mi bezpieczniki. Musiałem pojechać na działkę (mam tam 10kw prowizorki budowlanej) i dopiero tam mogłem pociąć.