Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jaki przydzia? mocy si? zdecydowali?cie?

Jaki przydział mocy?  

360 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki przydział mocy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moc nie ma znaczenia i nie jest miarodajna. Ważniesza jest wrtośc zabezpieczeń ograniczających. Przy domu bez ogrzewania elektrycznego powinno być minimum 25A. Ja mam Moc 8 kW i bezpieczniki 35A. Minimum 25A wynika z tego że zachowana jest selektywnośc zdziałania z nadmiarówką (tzw S-ką) 16A. W ZE raczej spytajcie się najpierw jaką moc trzeba zamówić aby dali bezpieczniki przedlicznikowe 25....35A a nie odwrotnie. Pytanie się o moc to taki ich stary kruczek ;-)

Pozdrawiam

Inwestor nie daja tak bez powodu 35 A. Musiałeś coś ty albo twój elektryk kombinować albo za biurkiem siedział jakiś idiota. Zabezpieczenie 35 A pozwala na wyciągnięcie maksymalnie 24 kW. To trzy razy więcej niż ty zamówiłeś. Jednym słowem zaoszczędziłeś na zapłacie za jakieś 16 kW. A ZE stracił.

Teraz już tak nie liczą no chyba, że ktoś chce tylko jedną faze to wtedy rzeczywiście dostanie 35A dla 8 kW. Ja aby mieć bezpiecznik 32 A musiałem zamówić 16 kW a i tak mam szczęście, że mój ZE pozwala na zamówienie mocy w dolnych widełkach. Słyszałem o praktykach w innych ZE gdzie musiałbym zamówić 21 lub 22 kW dla takiego bezpiecznika.

U nas 17kW na czas budowy i będzie tyle docelowo.

Bałem się rachunków w czasie budowy, ale nasz Zakład Energetyczny jakoś tak łagodnie traktuje budujących - chyba 1,2 pln za każdy zapewniony kW energii daje około 20 pln miesięcznie + opłata za zuzyte kilowaty.

Wielkości zabezpieczeń niestety nie pamietam.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Nie bardzo się na tym znam - pomóżcie. Buduje domek letniskowy - ok. 70 m (status mieszkalnego, ale mieszkać tam nie będę-tylko latem). Odbiorniki: przepływowy ogrzewacz wody w łazience i kuchni , mikrofala, czajnik itp.

Wstępnie myślałem - wymagany prąd znamionowy zabezpieczenia przedlicznikowego- 25, moc przyłączeniowa 3 fazy 15 KW. Jak poczytałem to co piszecie to... chyba przesadziłem:) Proszę o podpowiedź.

12 , ale chyba za duzo musze zmniejszec na 8

ile kosztuje i jak zmniejszyc przydział

12 x 4zł netto co miesiac cza bulic

całe dnie jestesmy w pracy

pralke mozna zaprogramowac na nocne pranie a wszystkie urzadzenia nie działaja na raz, są energooszczedne