Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jaki przydzia? mocy si? zdecydowali?cie?

Jaki przydział mocy?  

360 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki przydział mocy?

Recommended Posts

15 kW. Pralka, zmywarka, itp, 3 komputery, 3 wieże, i kuchnia ceramiczna elektr. z piekarnikiem. Kominek reż z turbina. Dużo tego.

I naprawde uwazasz, ze wszystko to bedzie dzialalo naraz ??

Moj wujek jest elektrykiem (pracuje w zakladzie energetycznym i ma ogromne doswiadczenie) Jak mu powiedzialam co chce miec w domu (w stosunku do Ciebie mniej o 2 wierze) to powiedzial, 10 kW z palcem w d...

Ja zamówiłem te z 10 KW z palcem w d....

Myślę, że wystarczy.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja właśnie siedzę nad wnioskiem o przyłącze i się zastanawiam, bo...

domek około 100 m2 a w nim kuchenka elektryczna, bojler elektryczny, piece akumulacyjne, agd i rtv standardowo, pytanie zatem na co się zdecydować?

A widełki zabezpieczeń u nas są takie:

20A 10,5-12kW

25A 12,5-16kW

32A 16,5-20kW

40A 20,5-25kW

Jak sądzicie, czy 25A wystarczy, czy jednak zamówić 32A?

Różnica w sumie 4 kW = około 500 PLN...

• 2 weeks później...

Znajomy elektryk zasugerował, bym zdecydował się na instalację trzyfazową. Ma to ponoć równomierniej obciążyć licznik, w odróżnieniu do instalacji jednofazowej, zważywszy na niemałe u mnie zużycie energii..

Czy faktycznie korzystniej będzie pomyśleć o trzech fazach?

I czy wówczas miałoby to wpływ na moc projekttowanego przyłącza i czy wiązałoby się z większymi kosztami zamówionej mocy w Energetyce?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja tez nie wiedziałem ile wpisać więc zdałem sie na pana z energetyki i tym sposobem mam 11 KW ponoć w przedziale 11 - 13 KW jest zabezpieczenie

20 A a z reguły na wewnętrznej instalacji robi sie 16-tak mi powiedziano więc napewno wystarczy. Urządzenia standardowe - lodowka, pralka, tv, komp.itp. bez ogrzewania elektrycznego

pozdrawiam

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
Na jaki przydział mocy się zdecydowaliście przy podpisywaniu umowy docelowej z Zakładem Energetycznym. Podajcie przy tym planowane główne odbiorniki energii w domu.

W Enion'ie (ex Energetyka Beskidzka) aby mieć zabezpieczenie 25A, trzeba wziąść 14kW. I tyle wziąłem. 8)

Tak się zastanawiam czy nie za dużo, wolałbym te 12.5 kW (tak mi z obliczeń wychodziło, przy uwzględnieniu jednoczesności w scenariuszu skrajnym :wink: :lol: ), ale najwyżej zmienię kiedyś...

• 1 month później...
  • 3 months później...