kemot_p 15.01.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Namira - jak rozumiem, docelowo dzieci z Wami mieszkać nie będą (może już nie mieszkają) więc na jaki metraż się zdecydowaliście? My cały czas się zastanawiamy jaką wielkość wybrać, ponieważ wg planów we czwórkę będziemy mieszkać przez góra 15 lat, potem już tylko we dwójkę (takie są plany - jak będzie w przyszłości to życie zweryfikuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 15.01.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 kemot_p - teraz mieszkamy we trójkę,okresowo w czwórkę - jak syn student wpada w odwiedziny,dom mamy z poddaszem uż. z dwuspadowym dachem,o ,zwartej bryle,łatwy do ogrzania,pow.uż 123m,po podłogach 146m,mamy dodatkowy pokój na parterze,który obecnie pełni rolę gabinetu i sypialni dla gości a w przyszłości gdy będziemy we dwojkę może być naszą sypialnią,chociaż na dzień dzisiejszy znakomicie nam się śpi w naszej sypialni na poddaszu,program użytkowy parteru pozwala na wygodne mieszkanie dwóch osób,mogę więc wyłączyć poddasze z użytkowania gdy dzieci pójdą na swoje,dodam jeszcze,że do dnia dzisiejszego nie odkręcałam grzejników w naszej sypialni i tem. nie spada poniżej 18-19 stopni - na parterze mam ogrzewanie podłogowe i ciepłe powietrze wędruje do góry ogrzewając poddasze - tym samym utrzymanie domu kosztuje nas mniej niż mieszkania w bloku co mnie bardzo cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Teraz ja czytając Twój post, czuje się jakbym to ja pisał. Również planujemy dom z poddaszem użytkowym do 120m2 powierzchni użytkowej z dodatkowym pokojem (oprócz salonu) na dole.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 08.02.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Mariock my byliśmy przed takim dylematem 14 lat temu kupić mieszkanie czy dom (był w takiej samej cenie), ale zdecydowaliśmy się na mieszkanie. Super lokalizacja, dla nas dwójki wygodne, bo salon, sypialnia i pokój do pracy. Potem pojawiło się pierwsze dziecię, musieliśmy mu oddać pokój do pracy (no i kupiliśmy działkę), potem drugie, mieszkają sobie razem w pokoiku, ale dzieci rosną i zrobiło nam się ciasno, a poza tym zrobiło się wokół nas takie blokowisko, że aż niefajnie. Aktualnie mamy dzieci w wieku wczesnoszkolnym i przedszkolnym i podjęliśmy decyzję o budowie. Czy słuszną to się okaże. Ja się boje tych dojazdów, bo chociaż do centrum jedzie się tylko 20 min, czyli 2x dłużej niż teraz), ale w godzinach szczytu, kiedy trzeba dziecko odwieźć do szkoły, już tak wesoło nie jest, bo wtedy całe miasto stoi. A zmiana szkoły raczej nie wchodzi w grę. Więc pewnie ta sielska wieś wyjdzie mi bokiem, ale jak tam pojadę, to czuję, że żyję, nic mnie nie przytłacza, powietrze cudowne, sąsiedzi życzliwi (a to najważniejsze).Wszystko zależy od tego jak wielkimi mieszczuchami jesteście, czy jesteście oboje zmotoryzowani, jak dobrą macie komunikację, 5km to nie jest dużo, my mamy 18km do centrum, no i w razie czego jest MPK i busy, które jeżdżą co 15 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 16.02.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 to ja tez sie wypowiem, wybralem maly dom , jestem jeszcze na etapie budowy, zamkne sie w kwocie moze 20-30 tys wiekszej niz mieszkanie 60m2 po calkowitym remoncie, czyli roznica raczej niewielka w moim przypadku, jestem mlody bo niemam jeszcze 30 stki, zona w podobnym wieku, dzieci jeszcze niemamy ale planujemy, niewiem jak kto stoi z zarobkami ale jak ktos przyzwoicie zarabia to niepowinno to byc dla niego problemem ze niestarczy mu na kostke czy ogrodzenie z kredytu, bo kostke zawsze mozna zrobic za rok , zalozmy koszt tych 30 tys, jak malzenstwo np zarabia te kilka tys na miesiac razem to chyba nie jest problemem uzbierac sobie na kostke i ogrodzenie. Raczej kredytow niedostaja osoby z minimalna pensja krajowa. Przeciez nietrzeba zrobic wszytskiego naraz jak sie ma potem kase z biezacych zarobkow, no chyba ze ktos ma takie podejscie ze niezamieszka w domu dopoki na trawiku niebedzie trawa rosla. Ja wiem ze jakbym zdecydowal sie na mieszkanie to za jakis czas jakby finanse pozwolily chcialbym sie wybudowac, wiec po co mialem to odwlekac w czasie jak mozna sie odrazu wybudowac. ale w moim przypadku tak jak pisalem przy duzym wkladzie pracy wlasnej i nieduzym domu to wyjdzie podobnie jak mieszkanie 3 pokojowe po remoncie, oczywiscie bez kosztu dzialki, jesli chodzi o dojazd to jest male miasteczko i wszedzie jest blisko niewazne czy jest sie na obrzezach czy w "centrum", Moze dlatego ze wychowalem sie w domu przy lesie, to tez latwiej bylo mi podjasc decyzje. Mieszkanie w bloku kojazy mi sie z upierdliwymi sasiadami, brak tarasu, tylko balkon , w lecie niema gdzie wyjsc na swierze powietrze, auta niema nigdy gdzie zaparkowac, nic go niechroni przed pogoda jak ktos niema garazu,, jak sie kupi jakas drozsza fure to strach zostawiac bo moze zaraz ukradna, malych dzieci niema jak samemu na dwor puscic, a w domu latem otwieram dzrwi tarsowe i dzieci bawia sie na podworku i ma sie je na oku , w domu wieksza cisza, ale jak ktos ma dwie lewe rece do wszystkich prac to bedzie mu ciezko w domu sie odnalezc, Znam przypadek co koles przeniesiony z bloku do domu, niewiedzial co zrobic z taczka kamieni, a mieszkal kolo kamionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 20.02.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 No to my mamy miejsce w garażu podziemnym, więc nie straszne nam problemy z szukaniem miejsca do zaparkowania - a są potworne. Sąsiedzi trafili się niekłopotliwi, do Rynku, pracy, szkoły blisko, mieszkanie 3-pokojowe, jedynie widok z balkonu przytłaczający, można powiedzieć, że idioci, bo chcą się wynieść za miasto i to jeszcze z dziećmi wieku wczesnoszkolnym i przedszkolnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_t 26.02.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Można kupić dom To był [pomysł męża, no ale trzeba przyznać, że trafiony). Marzyliśmy o domku, ale budowa wiadomo zajmuje dużo czasu, energii, no i pieniędzy. Kupiliśmy dom w Woli Mrokowskiej od [sPAMER] i uważamy, ze takie rozwiązanie było najprostsze. Wrpowadzasz się już do domu, który jest umeblowany, przygotowany na mieszkanie. Niby cała przyjemność jest w wykończeniu - meble itd. ale po kupieniu dodatków też czuje się spełniona Edytowane 25 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek349 26.05.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Zdecydowanie jestem za kupnem mieszkania, szybciej jest przede wszystkim i latwiej bo dostajesz gotowy projekt i o nic nie musisz sie martwic Ja korzystalam z oferty domkow na sprzedaz i jestem zadowolona. Zobacz, jak dla mnie najlepsi w tej branzy .. .MODEROWANO Edytowane 26 Maja 2015 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturr00 25.06.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Wybór “dom czy mieszkanie” jest uzależniony od naszych potrzeb, stylu życia oraz sytuacji finansowej. Również jestem na etapie “co wybrać?”, ale na razie załatwiam formalności związane z kredytem hipotecznym. Dowiedziałam się, że jeśli biuro informacji gospodarczej posiada pozytywne wpisy na temat naszej dotychczasowej historii płatniczej, mamy większe szanse na otrzymanie kredytu. A do tego warto najpierw przeskanować najpierw dewelopera, np. sprawdzić, czy nie ma informacji negatywnych w BIG. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynkamm 20.08.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 też mieliśmy dylemat pod względem tego czy większe mieszkanie czy dom kupować. Zdecydowaliśmy się jednak na dom. Nawet ze względu na to że będzie spokojniej dla nas i dla dzieci. Wybraliśmy gotowy dom w domaszczynie na osiedlu rodzinnym. Jeszcze trochę musimy poczekać ale sprawdzamy i pracę idą do przodu. Zastanawiamy się tylko jak się będzie mieszkało w tak spokojnej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_81 20.08.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Ostatecznie wybrałbym dom tym bardziej że nie ma tu ogromnej różnicy w kosztach zakupu mieszkania a wybudowania domu. Macie już działkę to ogromny plus i dodatkowo dobrze położoną. Rozumiem że 5 km od miasta to nie jest dla was problem z dojazdem do pracy (bo gdyby ta odległość była spora to dochodzą jeszcze wydatki na benzynę). No i z mieszkaniem bywają czasem problemy z sąsiadami jak trafi się jakiś ewenement za ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczekpau 24.08.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 A gdzie to w ogóle ? Jak otoczenie...Nie obawiacie się dojazdów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynkamm 24.08.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 A gdzie to w ogóle ? Jak otoczenie...Nie obawiacie się dojazdów? To jest w Domaszczynie, niedaleko Wrocławia, i blisko głównych arterii także do centrum także blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryk2000 15.09.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 To czy ktoś chce zamieszkać w mieszkaniu czy w domu, powinno być wyłącznie indywidualną kwestią każdego z nas. Wszystko zależy od majątku jaki kto posiada oraz od statusu cywilnego Jeżeli masz już dzieci, to lepiej pomyśleć o budowie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvinar 22.02.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Trudno budować samemu, szukać działki później martwić się tym wszystkim, nie poradziłabym siebie, bardziej myślałabym o kupnie gotowego np na osiedlu Villa Campina są śliczne domki, niezbyt duże z ogródkiem, takie do mnie przemawiają. zalezy od ceny za m2 u mnie mieszkanie 42m2 za stan dev to koszt ok 150 tysi i fakt zrobione jest ładnie ale koszt dodatkowy jest niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kesjanka 07.03.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) zalezy od ceny za m2 u mnie mieszkanie 42m2 za stan dev to koszt ok 150 tysi i fakt zrobione jest ładnie ale koszt dodatkowy jest niesamowity. Cóż wszystko zależy od sytuacji. To ile ma się funduszy i czego człowiek szuka. Czy jest przedsiębiorczy i obeznany w kwestiach budownictwa. Ciekawe artykuły na ten temat znalazłam [sPAMER] Edytowane 19 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SasiadPKW 08.03.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 To zależy od tak wielu czynników, że trudno jest radzić. Ale ja, będąc mną, zdecydowałem się jednak na budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.03.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Cóż wszystko zależy od sytuacji. To ile ma się funduszy i czego człowiek szuka. Czy jest przedsiębiorczy i obeznany w kwestiach budownictwa. Ciekawe artykuły na ten temat znalazłam :[sPAMER] Kolejna "chodząca reklama"... na 2 posty 2 wklejki linków. Edytowane 19 Marca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Violeet 18.03.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Ja osobiście doradzałabym budowę domu. Mieszkam w małym mieszkanku a marzy mi się właśnie większa przestrzeń oraz fajny ogródek gdzie można wypoczywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 24.04.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam, My tzn ja oraz nazyczona aktualnie mieszkamy w mieszkaniu (ok 80 metrów plus betnowy taras ) w samym centrum małego miasta . Mieszkanie jest w nowym budownictwie z 2010 roku , ogrzewanie gazowe , bardzo energooszczędne klasa A plus , pod nami sklep odzieżowy a nad nami jedynie dach , sąsiadów mamy tylko z lewej i prawej strony . W mieszkaniu mamy ogromny salon połączony z kuchnia oraz 2 sypialnie . Mieszkanie wynajmujemy ponieważ kupno takiego to ok 150-180 tys ale EURO Domy w okolicy na nowych osiedlach kosztują ok 250-300tys euro po 120-150 metrów. W Pl sytuacja jest całkiem inna ponieważ nowe mieszkanie 50-60 metrów kosztuje 200-300 tys zł plus wykończenie a jak sie ma 350-400 tys zł to można kupić działkę oraz wybudować domek do 120 m oraz go wykończyć . Mam nadzieje ze jak wrócimy do Pl to nadal będę chciał mieć swój własny domek niż mieszkanie 50-60 metrów w nowym budownictwie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts