Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować dom czy kupić mieszkanie. Wszystkie rady mile widziane.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
Mi się kiedyś marzył własny dom, ale z biegiem czasu zdecydowałam się na mieszkanie. Dla mnie to opcja wygodniejsza :)

Choć nie wykluczam, że na stare lata przeprowadzę się gdzieś pod miasto do małego domku :)

A ja odwrotnie zamierzam wkrótce kupic mieszkanie na podnajem i na starość gdybym nie był w stanie utrzymać sam domu to przeprowadzę się do mieszkania

• 9 months później...
Ja chciałem szybko kupować mieszkanie, ale żona w tym samym czasie zaczęła przeglądać domy. W Ząbkowicach Śląskich wybudowano jakieś nowe osiedle, które miało naprawdę dobre ceny. Ostatecznie kupiliśmy gotowy dom do wykończenia we wnętrzu, w którym mieszkamy już od 3 lat. Wydaje mi się, że żałowałbym decyzji o mieszkanie, chociażby ze względu na brak podwórka i tarasu.

Lepiej kupic mieszkanie, to dobrze ulokowane pieniadze. Mieszkanie mozna latwo szybko sprzedac w przyzwoitej cenie jesli zajdzie taka potrzeba.

A jesli dom to tylko stawiac w dobrej lokalizacji, bo jesli postawimy gdzies w nieciekawej okolicy to nigdy nie zwroci nam sie koszt tego, bo nikt nie bedzie chcial tego kupic.

Tylko ze dobra dzialka kosztowac bedzie 150tys albo wiecej, wiec liczac z kosztami budowy bedzie to bardzo drogie

Ja chciałem szybko kupować mieszkanie, ale żona w tym samym czasie zaczęła przeglądać domy. W Ząbkowicach Śląskich wybudowano jakieś nowe osiedle, które miało naprawdę dobre ceny. Ostatecznie kupiliśmy gotowy dom do wykończenia we wnętrzu, w którym mieszkamy już od 3 lat. Wydaje mi się, że żałowałbym decyzji o mieszkanie, chociażby ze względu na brak podwórka i tarasu.

Prymitywna reklama. Żenada.

Lepiej kupic mieszkanie, to dobrze ulokowane pieniadze. Mieszkanie mozna latwo szybko sprzedac w przyzwoitej cenie jesli zajdzie taka potrzeba.

A jesli dom to tylko stawiac w dobrej lokalizacji, bo jesli postawimy gdzies w nieciekawej okolicy to nigdy nie zwroci nam sie koszt tego, bo nikt nie bedzie chcial tego kupic.

Tylko ze dobra dzialka kosztowac bedzie 150tys albo wiecej, wiec liczac z kosztami budowy bedzie to bardzo drogie

Budując dom z dobrej jakości materiałów, w dobrej lokalizacji i przez dobre ekipy budowlane, to moim zdaniem nie ma szans by to szybko się zwróciło. Wiem ile dałem za działkę, ile płacę za budowę, a po ile są realnie sprzedawane gotowe domy.

Tylko, że domu nie buduję na zarobek, a wprost przeciwnie- wiem, że sprzedając go kiedyś pewnie i tak stracę. Ale co z tego, po co wszystko przeliczać na pieniądze.

Mam taki układ pomieszczeń jako chciałem, taki kształt, system ogrzewania itp. Błędy, to będą moje błędy. Pewnie drugi raz już się nie będę budował. Cieszę się jednak, że doświadczyłem tego etapu życia. Choć ilość czasu, jaką na tej budowie spędzam była nie do przewidzenia ;) Wystarczy powiedzieć, że zawodowe życie zaczynam w marcu 2020, po skończeniu budowy, praktycznie od zera ;)

• 3 weeks później...