Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Piękna przemiana :lol:

Dziękuję :) choć jeszcze daleko do tego co chciałabym osiągnąć ale w końcu jest domowo a nie budowlanie :D

Skoro drzwi na biało malujesz to chyba łatwiej będzie, choć i tak szlifowanie Cię nie ominie, i to nie tylko szlifierką ale i papierem ściernym. Jak znajdziesz czas to warto poczytać wpisy na tej stronie o renowacji drewna

Już poczytałam :)

Jeszcze daleko do tego co chciałabym osiągnąć ale w końcu jest domowo a nie budowlanie :D

Dorotko ja swoje drzwi szlifowałam papierem ściernym ręczni (więc jak mikołaj nie trafi z prezentem to nie załamuj się :hug: ) kupiłam arkusze i odrywałam sobie po małym kawałku - szło bardzo szybko i sprawnie... i nie szlifowałam przed malowaniem :no: dopiero po pierwszej warstwie jak mi włoski wstały to raz dwa machnęłam papierem i gotowe

zauważyłam że jak już jest farba to jakieś niedoszlifowania drewna stają się jakby twardsze/ostrzejsze i wtedy łatwiej jest je oszlifować niż jak były surowe - przynajmniej na moich drzwiach tak było

No nic jak mikołaj się nie spisze to będę jechać ręcznie. Wolałabym jednak szlifierką bo docelowo będzie ich 10 sztuk więc niemało do tego jeszcze stół i krzesła a jeszcze mam w planie kilka innych zakupów używanych mebli. Właśnie poluję na komodę do kuchni w stylu apteki :D

Dzięki za radę, o tym bym nie pomyślała żeby szlifować dopiero po. Choć też muszę wziąć pod uwagę czym będę malować bo podobno po bejcowaniu szlifować nie wolno bo wyjdą plamy.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tylko jedne drzwi sosnowe malowałam sama (na razie innych drzwi poza wejściowymi nie mamy) - szlifowałam ręcznie. Chyba dwa tygodnie się z nimi bawiłam.

I tego się obawiam właśnie.

Doriko, podsyłam coś o drzwiach i rodzajach farby.... ;)

znalezione u Wiolety...

może ci się przyda...

http://www.interiorspl.com/strona-gwna/2014/11/25/f1704brxy4ruof0ax7lkpoun4i0hov

http://www.interiorspl.com/strona-gwna/2014/12/2/rodzaje-farby-i-jak-farb-wybra

ale jest już fajnie u Ciebie :)

Dzięki za linki, już przeczytane i dziękuję za miłe słowa :hug:

różnica w salonie ogromna i jaka przestrzeń! można śmiało na rowerze jeździć :) jaka jest powierzchnia ?

widać jak przy zmianie oświetlenia zmienia się kolor podłogi

Powierzchnia wcale nie taka duża ale też nie mała bo 30m2 plus hall coś koło 10m2.

Praktycznie każde ze zdjęć było robione w innym świetle (o różnych porach dnia albo przy świetle sztucznym) a kolor podłogi i bez tego to ciężka sprawa do oddania na zdjęciu. Na żywo aż tak nie widać tych różnic. No może przy sztucznym świetle rzeczywiście kolor jest troszkę cieplejszy.

Doriko salon wygląda super :) a producenta drzwi polecanego przez Ciebie sobie pooglądałam i chyba też wykorzystam, kupię surowe, poczekam co mi się wyklaruje w kolorystyce, bo na razie błądzę i wtedy pobawię się w bejcę lub lazurę. Przypomnij mi jak u Ciebie poradziliście sobie z brakiem róznicy w poziomie wylewki w łazience,źeby jednak zrobic bezbrodzikowy prysznic? ja mam w małej podobny rozkład jak Ty, tyle, że bez okna.

Fajnie tak być juz na swoim i przygotowywać sie do swiat

No pewnie że fajnie :D Szkoda tylko że święta spędzamy poza domem i pewnie nie będę jakoś specjalnie dekorować. Chciałam dużą żywą choinkę ale bez sensu jak nas nie będzie.

Doriko salon wygląda super :) a producenta drzwi polecanego przez Ciebie sobie pooglądałam i chyba też wykorzystam, kupię surowe, poczekam co mi się wyklaruje w kolorystyce, bo na razie błądzę i wtedy pobawię się w bejcę lub lazurę. Przypomnij mi jak u Ciebie poradziliście sobie z brakiem róznicy w poziomie wylewki w łazience,źeby jednak zrobic bezbrodzikowy prysznic? ja mam w małej podobny rozkład jak Ty, tyle, że bez okna.

Dziękuję za miłe słowa :hug:

Z drzwi puki co jestem zadowolona. Mogę tez polecić sklep gdzie kupowaliśmy bo sama firma jest z Iławy i nie montują tu ale mają przedstawicieli w Gdańsku. Chyba że będziesz chciała bez montażu to pewnie lepiej u producenta.

Z brakiem różnicy w poziomie wylewki sobie jeszcze nie poradziliśmy ale zamierzamy podkuć troszkę, tak sugerował mi hydraulik. Z resztą i tak mam puki co mam dziurę w podłodze po montażu geberita i odpływu liniowego więc troszkę większa dziura nie zrobi różnicy. Zobaczę jeszcze co mi powie glazurnik bo już z mężem ustaliliśmy że na łazienkę musimy zarobić bo ja to bym płytki kładła z rok co najmniej.

Masz już pomysł na tą łazienkę?

Masz już pomysł na tą łazienkę?

jesli chodzi o rozklad to nie poszaleje - umywalka, wc, prysznic patrzac od strony wejscia. prysznic otwarty. co do kafli, kolorystyki itp - zero pomyslu-pewnie zadecyduja promocje w momencie zakupu ;) celuje w szarosci, lub drewnopodobne z bialym-ale nie wykluczam czegos "mrocznego" w stylu "andariel" :)

piekny szron, na moich łąkach też przez chwilę było tak bajkowo. a teraz szaro,buro i ponuro

Przepiękny szron, u mnie wczoraj też był ale nie tak obfity

Szron dziękuje :D

U nas często są gęste mgły ze względu na tą podmokła dolinę i jak złapał mróz to wszystko się pokryło szronem dość obficie.

jesli chodzi o rozklad to nie poszaleje - umywalka, wc, prysznic patrzac od strony wejscia. prysznic otwarty. co do kafli, kolorystyki itp - zero pomyslu-pewnie zadecyduja promocje w momencie zakupu ;) celuje w szarosci, lub drewnopodobne z bialym-ale nie wykluczam czegos "mrocznego" w stylu "andariel" :)

piekny szron, na moich łąkach też przez chwilę było tak bajkowo. a teraz szaro,buro i ponuro

Ale to dobry układ wydaje mi się i czasem nie ma co kombinować ale zawsze możesz wrzucić rzut to koleżanki forumki jak się tylko da to coś wymyślą.

Biel i drewnopodobne popieram, szarości również (moja górna łazienka będzie w szarościach)

Klimaty Andariel są zarażające :) bardzo mi się podobają ale chyba u siebie jednak wolę jasne wnętrza (ale ja dość zmienna jestem więc nie wiem jakie kolory będą mi się podobały jak skończę urządzać :p)

W oczekiwaniu na sprzedaż mieszkania zrób sobie wizualizacje, potem jak wszystko ruszy nie będziesz miała czasu. A my chętnie pooglądamy zarówno wizualizacje jak i inspiracje :yes:

U nas też teraz mokro i szaro :(

Doriko, może Ci się spodoba :)

_Doriko-DSCN1152-white.jpg

_Doriko-DSCN1152-black.jpg

Pomyślałam, że warto przymierzyć, bo w tej klatce schodowej razem ze słupami zrobiło się ciut za dużo drewna :)

Wklejam Ci tutaj schody Gumisiowej. Układ mają nieco inny i balustrada jest wypełniona szybą, ale całe są z drewna i dzięki temu, że policzki są białe,nagrały nowoczesnego wyglądu.

W Twojej balustradzie możnaby kiedyś wymienić tralki na cieńsze i pomalować je na biało, albo czarno. Ewentualnie pochwyt pomalowal, a tralki zostawić drewniane.

STAIRS-Gumisiowa-dsc02384fo.jpg

STAIRS-Gumisiowa-scaled.php2.jpg

Dziki Pestko :)

Już dawno zdecydowałam że przemaluje schody na biało. To znaczy stopnie i balustradę chcę troszkę przyciemnić a reszta na biało. Niestety z tą przemianą muszę poczekać aż inne pilniejsze prace zostaną wykonane.

Wydaje mi się że nawet wklejałam moje inspiracje schodowe ale to pewnie czas jakiś temu było. Nawet ostatnio u Vesili wspominałam że schody są do przemalowania bo mnie denerwują takie jakie są teraz. Z resztą belki chyba też pomaluje na biało. No i drzwi będą białe więc pewnie nadmiar drewna zniknie.

Ale same policzki jak to nazwałaś to w przypadku moich schodów średnio mi się podoba. Na czarno troszkę lepiej ale nadal nie to co bym chciała

Edytowane przez Doriko

Dziękuję :)

Również Życzę Wszystkiego Naj :hug:

Choinki miało nie być bo i tak wybywamy na święta ale jednak mąż zaszalał i jest :) Może mało atrakcyjnie przyozdobiona ale nie bardzo byłam przygotowana więc ubrana w to co miałam na zeszłoroczną malutką choineczkę.

Nasza pierwsza w nowym domu i dla nas najpiękniejsza :p

DSCN1240.JPG

DSCN1243.JPG

To chyba najlepsze ujęcie, marny ze mnie fotograf :/

DSCN1255.JPG

DSCN1264.JPG

DSCN1237.JPG

DSCN1278.JPG

Edytowane przez Doriko