Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka po mojemu

Recommended Posts

Pestko dziękuję za zdjęcie :hug: i proszę o więcej :)

Bardzo mi się podoba taka podłoga łączona z płytek i drewna. Kiedyś nawet się zastanawiałam nad taką do salonu. Jednak obawiam się czy taka podłoga nie jest zbyt wyrazista i czy salon nie był by trudny do urządzenia przez to. Na pewno jak przyjdzie czas na zmianę to będę taką ponownie rozważać.

Dzięki wam za opinię o tej podłodze bambusowej, bo jednak nie zawsze co się podoba się sprawdza, dlatego czekam na informacje. Wolałabym w razie czego troszeczkę dołożyć ale mieć pewność że nie będzie do wymiany w krótkim czasie.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A teraz z innej beczki. Moja siostra właśnie maluje sypialnię. Ma w niej skosy i ściankę kolankową pomalowała na dość ciemny szary kolor. Niestety nie do końca wyszło jej połączenie a właściwie odcięcie kolorów i zastanawiamy się jak to poprawić. Czy pomalować biała farbą pasek 3-5cm poniżej skosu czy może ciemną farbą "wjechać na skos"? Co myślicie. Wiem jak będzie wyglądała pierwsza opcja ale tej drugiej nie mogę wygooglać jakoś ale podobno tak tez się robi.

Obiecuję, że jutro zrobię zdjęcia. Nie zapomniałam, ale nie miałam kiedy. Muszę troszkę posprzątać by nie wstydzić się ;) My pracujemy nad wykończeniem poddasza i łazienka to w tej chwili trochę składowisko różnych ciuchów, które służą do różnych prac.

Mam też kilka zdjęć podobnych podłóg. Nie boj się, że będzie zbyt agresywna. Robiono podłogi o wiele bardziej ozdobne i one nadal funkcjonują znaklomicie w bardzo różnych stylowo wnętrzach.

A teraz z innej beczki. Moja siostra właśnie maluje sypialnię. Ma w niej skosy i ściankę kolankową pomalowała na dość ciemny szary kolor. Niestety nie do końca wyszło jej połączenie a właściwie odcięcie kolorów i zastanawiamy się jak to poprawić. Czy pomalować biała farbą pasek 3-5cm poniżej skosu czy może ciemną farbą "wjechać na skos"? Co myślicie. Wiem jak będzie wyglądała pierwsza opcja ale tej drugiej nie mogę wygooglać jakoś ale podobno tak tez się robi.

Raczej pasek poniżej skosu, nie wystarczy tylko 1-1,5 cm? Takie cienkie wyglądają zdecydowanie ładniej.

Pestko na zdjęcia będę cierpliwie czekać.

Dzięki za szybką odpowiedź w sprawie malowania. Nie wiedziałam nigdzie tej drugiej opcji ale taką mojej siostrze podpowiedziała koleżanka. U nich listwa raczej odpada również ze względów finansowych. To dość droga sprawa a przecież nie da się listwy tylko na jedno łączenie. Scianka kolankowa niska tak jak u mnie i z listwą jakoś tam nie widzę. Podpowiem ten 1cm pasek a jak zrobią to już ich decyzja.

Jest kilka firm, które sprzedają listwy podsufitowe. Nie koniecznie muszą być drogie. Cena zależy przede wszystkim od szerokości i stopnia skomplikowania przekroju.

http://www.nmc.sklep.pl/listwa-przysufiitowa-nmc-al8-p-1121.html

http://oracdecor.sklep.pl/listwa-sufitowa-cx115-orac-decor-p-264.html

Myślę, że jak poszukać to znajdą się tańsze. Cena dotyczy 2 mb

Bardzo mi się podoba taka podłoga łączona z płytek i drewna. Kiedyś nawet się zastanawiałam nad taką do salonu. Jednak obawiam się czy taka podłoga nie jest zbyt wyrazista i czy salon nie był by trudny do urządzenia przez to. Na pewno jak przyjdzie czas na zmianę to będę taką ponownie rozważać.

Witam się po raz pierwszy, mam nadzieję, że nie ostatni :)

Ja jeszcze w kontekście podłogi drewniano-ceramicznej, która bardzo mi się podoba i już kombinuję, jak taką mieć w salonie :D Zamiast drewna wybrałabym jednak płytki imitujące drewno. Nie wiem czy da się to jakoś sensownie dobrać wymiarami i ułożyć z sensem, ale będę kombinować jak przyjdzie na to pora. Zostawiam kilka zdjęć wyłowionych z gazet i sieci :)

Pozdrówka!

podłoga_green canoe jesień15.jpgMWSnap134.jpgMWSnap169.jpgTuscanStyle_SS_2013.jpg

Listwy styropianowe nie są drogie. Jeżeli znaleźliby cienkie o rozwartokątnej podstawie, to nie musiałoby to wyglądać źle ;) TU fotka łączenia skosu z sufitem u Vesili. U niej są zdecydowanie szerokie, ale chodzi o pokazanie "rozwartokątności" listwy :)

Chodziło mi o połączenie ścianki kolankowej ze skosem a nie skosu z sufitem. Nie pamiętam żebym widziała w tym miejscu listwy no chyba że niby angielską boazerię. A co do cen listew to dla jednego nie dużo a dla innego tak. Jak dla mnie są zdecydowanie za drogie, gdyby tak nie było miałabym je w całym domu i może kiedyś będę. Na razie mnie na to nie stać.

Od dziś w B jest taki stojak na buty i jak go zobaczyłam w gazetce, to od razu przypomniała mi się dyskusja u Ciebie na temat butów w wiatrołapie. Na żywo nie widziałam i nie wiem, czy Ci się spodoba, ale wrzucam ;)

[ATTACH=CONFIG]343063[/ATTACH]

A to na pewno o mnie chodziło? Buty w wiatrołapie mam zagospodarowane. Jedyne na co narzekałam to brak miejsca na szafę ale to raczej o kurtki chodziło. Chcę również ławeczkę i wniej będą dodatkowe schowki nie koniecznie na buty.

Jak dla mnie troszkę za prosta wolę bardziej wymyślne. W mieszkaniu nawet miałam taką z ikea

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/portis-po-ka-na-buty-czarny__57410_PE163438_S4.JPG

ale oddaliśmy teściom bo kot nam od czasu do czasu lał na buty i trzeba było kupić zamkniętą szafkę.

W tej chwili mamy również szafkę na buty, więcej w niej miejsca niż na półce.

g29AFkt7I5MgC-QRvQbfMyUC3Z1vawP7chi6xvzUUtP7B61rpqFW7qTyAe1uP6ABelwHhzeKwX9MLNPaPRH0eboyqX4n6QknbcCbiQDkrIJC6HmoV4OALHrxEVc0AREMtPGYY3hqguXy4aDGKd5T0_rJozgRjXisUbFTY1X65s13x1w7KerQC9Iv_VGB4wWOWP62SapVPbiNHK9wRdUEavlOwSBEsI5tithbL8BAVXoZCAjpqy--ZcLtubRk4ZcwyiQRDoShoNCjxDR1S6HXT-d7rc7MVkJN__PkfdYgMZ_xkeqZU1Co5H1zCituinDwE-C9YEGoDu9tHsAPrPX8yjsHkhWPyHJ4v4KAgOCSvcJ0vtmSrwhznBhrn3jvD4Fdf6c8XWgy6RHbk_UNKxvVPiYpo_lrZwtgIBXCdSpb-QML-zyUmetJq-eklzvqyuw04hWeOeYdepPQSinGv2S2aFqTuxaBmhQgMSQDUIH-MBepayET7BiyOMy0KjTKo466F35OPdB3OMaOmVsT4sv0NbdkMnqcak86rtnc2hEO1mqIinpzTYRm523Iv8-TtJwAh0Jy=w505-h673-no

W każdym bądź razie dziękuję za pamięć.

Jest kilka firm, które sprzedają listwy podsufitowe. Nie koniecznie muszą być drogie. Cena zależy przede wszystkim od szerokości i stopnia skomplikowania przekroju.

http://www.nmc.sklep.pl/listwa-przysufiitowa-nmc-al8-p-1121.html

http://oracdecor.sklep.pl/listwa-sufitowa-cx115-orac-decor-p-264.html

Myślę, że jak poszukać to znajdą się tańsze. Cena dotyczy 2 mb

Jak już pisałam dla jednego tanio dla innego drogo.

Witam się po raz pierwszy, mam nadzieję, że nie ostatni :)

Ja jeszcze w kontekście podłogi drewniano-ceramicznej, która bardzo mi się podoba i już kombinuję, jak taką mieć w salonie :D Zamiast drewna wybrałabym jednak płytki imitujące drewno. Nie wiem czy da się to jakoś sensownie dobrać wymiarami i ułożyć z sensem, ale będę kombinować jak przyjdzie na to pora. Zostawiam kilka zdjęć wyłowionych z gazet i sieci :)

Pozdrówka!

[ATTACH=CONFIG]343068[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343069[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343070[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343071[/ATTACH]

Witam, mam również nadzieję że to nie jednorazowa wizyta.

Dziękuję za inspiracje, osobiście mam w pamięci tą:

http://newss.pl/images1/110817cp3.jpg

ale ta inspiracja to chyba płytki podłogowe drewnopodobne z paradyża.

Ale czy to ma znaczenie? Myślę że z drewnem wyglądało by to jeszcze lepiej i bez tych małych kwadratów. Niestety białej podłogi boję się jak ognia do tego połysk, u mnie nie przejdzie. Z resztą moje panele mają się dobrze i myślę że trochę czasu minie zanim będziemy wymieniać.

Chodziło mi o połączenie ścianki kolankowej ze skosem a nie skosu z sufitem. Nie pamiętam żebym widziała w tym miejscu listwy no chyba że niby angielską boazerię.

Czy kolankowa ze skosem, czy skos z sufitem, to wychodzi na to samo :) Chodzi o połączenie ściany prostej ze skośną i o to, że jest między nimi kont rozwarty :)

• 2 weeks później...

Przykład mnie nie przekonuje:P

Zrobiłam dziś eksperymentalnie zupę z jarmużu i zielonego groszku. Pycha, lekko orientalna, polecam.

http://www.kwestiasmaku.com/sites/kwestiasmaku.com/files/zupa_z_jarmuzu_i_zielonego_groszku_0.jpg

Zdjęcie nie moje a z przepisu tego z linku poniżej

Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Zrobiłam dziś eksperymentalnie zupę z jarmużu i zielonego groszku. Pycha, lekko orientalna, polecam.

http://www.kwestiasmaku.com/sites/kwestiasmaku.com/files/zupa_z_jarmuzu_i_zielonego_groszku_0.jpg

Zdjęcie nie moje a z przepisu tego z linku poniżej

Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Uwielbiam takie jedzonko. Zapisałam.

Kwestia smaku ogólnie ma fajne przepisy :)

Dorciu, wyglada to ładnie ale mimo wielkiej sympatii do ciebie, nie tknełabym tego za zadne skarby.

Nie znosze i cos mi sie robi na widok zup kremów (moze skojarzenie z tego typu brejami dla niemowlat) a jeszcze w takim kolorze to normalnie paw.

Czarnuszka, która tam widze, napewno dodaje uroku bo nie jest to jednolite, ale sorki...

PIEROGI RULES ! :)

Ty lepiej pisz co tam na placu boju :hug: