Stulp 25.05.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 A dokładniej, jaka powinna być minimalna odległość krzewów i drzew owocowych od rozsączenia oczyszczalni drenażowej?Na logikę im więcej tym lepiej, ale wymiary działki ograniczone. Jaka jest realna odległość, po której ścieki są już tak oczyszczone, że mogą nawadniać krzaki i drzewka owocowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 zasadniczo ścieki powinny być dostatecznie oczyszczone w momencie opuszczenia oczyszczalni i wprowadzenia do gruntu. Odłegłości minimalne wynikają raczej z niebezpieczeństwa uszkodzenia korzeniami (zapchanie) rury drenażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.05.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Czy na oczyszczalni można coś sadzić? To znaczy, co można Mam dość mokry grunt i POŚ grozi brzydką hałdą ziemi, a szamba nie chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 posadź trawy ozdobne - miskanty, śmiałki, proso rózgowate, rozplenice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 28.05.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Bardzo dziękuję Elfir! W odległości ok 10m od oczyszczalni planuję posadzić wierzbę białą(mam "bagienko" po sąsiedzku). Mam nadzieję, że wypije nadmiar wody z części działki przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 31.05.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 ja na oczyszczalni mam zaprojektowany ogród , także są rośliny , które mogą tam rosnąć , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 02.06.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 W przypadku oczyszczalni z drenażem rozsączającym, powinien on być zabezpieczony geowłókniną. Jaka jest skuteczność takiego zabezpieczenia? Trudno mi powiedzieć, ale lepiej jednak nie sadzić nad i w pobliżu drenażu niczego, co mogłoby sięgnąć korzeniami do rur. Oprócz wrastania w drenaż grube korzenie mogą też poprzesuwać, a nawet uszkodzić rury, a zwłaszcza uszczelki. Istnieje bardzo uproszczona reguła, że drzewo powinno rosnąć co najmniej w takiej odległości, ile ma wysokości, ale przecież jedne drzewa mają system korzeniowy rozległy i płytki, a inne głęboki. Warto to sprawdzić i uwzględnić przed posadzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts