Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

na początku chciałbym się przywitać i podziękować za wszelką pomoc oraz poświęcony czas choćby na wczytanie się w moje wypociny :).

Wraz z żoną mamy zamiar się wprowadzić do części parteru starego domu, lecz mamy straszny problem z wygospodarowaniem miejsca.

W sierpniu bedzie nas troje więc koczowanie w przejściówkach musi się skończyc. Jestem aktualnie na etapie kucia starych tynków wiec stan można ocenić jako prawie deweloperski:].

mieszkanko.jpg

Jak widać na w/w rzucie mam do dyspozycji ok. 40m2. I z tego musimy wygospodarować łazienke, kuchnie,salon i sypialnie z łóżęczkiem dziecięcym.

Po moich staraniach na kartce papieru, wstępnie zagospodarowałem :

1. Salon-kuchnia

2. sypialnia i łazienka (w dolnym prawym rogu jest rura odpływu ścieków

3. Kotłownia w ktorej jest piec c.o. i rury do przyłączenia wody (umieściłem ją bo ona ogranicza możliwość przesuwania drzwi:/)

Lecz ani ja ani moja połówka nie jesteśmy w stanie jakoś sensownie rozplanować tą przestrzeń

Z ewentualnym przesuwanie drzwi poradzę sobie bo ściana ma tylko 30 cm, lecz z oknami jest duży problem ponieważ ściany zewnętrzne mają ok. 80 cm i kucie w nich chyba by mnie przerosło.

Bardzo dziękuję za każdą sugestie i propozycje.

mieszkanko.jpg

https://forum.murator.pl/topic/190443-problem-z-starym-domem/

Dziękuję za zainteresowanie.

Gdzie jest wejście do domu...............?

Jeśli ten otwór 99cm to drzwi

Tak ten otwór nad liczbą 4,75m to wejście.

Czy przyłącza wod-kan można zrobić w dowolnym miejscu?

Tak, można w dowolnym miejscu ponieważ bedą dopiero rozprowadzane, lecz łązienke chciałbym w dole pomieszczenia 2 ponieważ blisko bedzie do głównej rury:]

Ścianka dzieląca pom. 1 i 2 jest połnośna i cieżko ją rozwalać. wiadomo jakiś mały przelot można wybic i wzocnić ja ale bez szaleństw ;]

To wejście do kotłowni jest zbędne bo to jest wspólna kotłownia i wejscię do niej jest od innej strony.

Podoba mi się rozwiązanie kinki nr 2 tylko pytanie czy dało by się jeszcze ciut miejsca na mała garderobe lub szafe ;]

Edytowane przez goly09
https://forum.murator.pl/topic/190443-problem-z-starym-domem/#findComment-6463731

Ja bym tylko nieco odwróciła wersję nr 2 - znaczy po prawej żeby była i łazienka i kuchnia - w końcu w kuchni też woda potrzebna, więc podłączenie prościej zrobić hurtowo tylko na jednej ścianie domu, a nie ciągnąć również na ścianę przeciwległą i to przez ciąg komunikacyjny...
https://forum.murator.pl/topic/190443-problem-z-starym-domem/#findComment-6463760