Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gąsior opiera sie na dachówkach czy łacie kalenicowej ?

szczukot

Recommended Posts

Kończe własnie jakiś mały daszek z dachówki ceramicznej i się zastanawaim :

czy gąsiory powinny opierać sie na dachówkach czy na łacie kalenicowej ?

Z tego co wstępnie widzę, mam łatę o 2 cm za nisko, i gąsiory oprą sie o dachówki. Zastanawiam się czy nie nabić listwy i podnieść kalenice. Ale z drugiej strony, chyba stabilniej jest jak gąsiory leżą na dachówkach niż na wąskiej belce ?

Fantom

Gąsior absolutnie nie może stykać się z dachówką! Z Dwóch względów: po pierwsze taki montaż może skutkować pękaniem dachówek lub gąsiorów, po drugie spod gąsiora musi być możliwy swobodny wypływ powietrza umożliwiający poprawną wentylację połaci. Pozdrawiam.

Nie pytałeś bo jak widać nie masz o niej większego pojęcia. Pytałeś natomiast o sposób mocowania gąsiorów i otrzymałeś odpowiedź z uzasadnieniem. Jak rozumiem Ty tego uzasadnienia nie rozumiesz. Montuj zatem gąsiory tak jak uważasz za stosowne skoro to tylko "buda ogrodowa". Pozdrawiam.

No dobra.

Nie wiem czy naprawdę jestem zupełnym laikiem w tym temacie czy brniesz coraz głębiej.

Czy wg Ciebie, gąsiory leżące na dachówce falistej, o długości dachu 220 cm spowodują brak lub zmniejszoną wentylację połaci dachowej ?

Nie licząc setek nieszczelności między samymi dachówkami.

Same taśmy kalenicowe mają już kilkunastokrotne mniejsze światło całkowite dla przepływu powietrza niż dziury między dachówką a gąsiorem. Więc nawet jak nie będzie w ogóle gąsiorów, to ilość przepływającego powietrza zostanie ograniczone dużo bardziej przez samą taśmę.

Jeżeli faktycznie tak uważasz, i jakoś potrafisz to zargumentować, to będzie warto podnieść te gąsiory sporo do góry.

Fantom

ps. Poszukałem aż wytycznych w tym temacie. Sugerowana wielkość przekroju wentylacyjnego przy kalenicy to 0,05% powierzchni dachu. Czyli u mnie na każdy mb kalenicy muszę mieć 15 cm2. Przy gąsiorach leżących na dachówkach warunek jest spełniony aż nadto.