szczukot 27.05.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Kończe własnie jakiś mały daszek z dachówki ceramicznej i się zastanawaim : czy gąsiory powinny opierać sie na dachówkach czy na łacie kalenicowej ? Z tego co wstępnie widzę, mam łatę o 2 cm za nisko, i gąsiory oprą sie o dachówki. Zastanawiam się czy nie nabić listwy i podnieść kalenice. Ale z drugiej strony, chyba stabilniej jest jak gąsiory leżą na dachówkach niż na wąskiej belce ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.05.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 To jak je (gąsiory) przykręcisz jeżeli między łatą a gąsiorem masz luz bo się gąsior opiera o dachówki ? Klamrą też nie chwycisz skoro łata zbyt nisko. Raczej nadbić albo wymienić uchwyty łaty kalenicowej na takie z dłuższym gwoździem lub regulowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2014 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 No mogę nadbić. Ale dalej nie wiem, czy ma opierać sie na łacie czy na dachówkach. Czy nadbić np 1,5 cm czy 3 cm. Fantomps. Teraz jakoś klamrami bym sięgnał - lekko je wyginając. Przykręcić gąsior też można - dłuższe śruby i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.05.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Zrób tak aby opierały się na łacie kalenicowej a dochodziły do dachówki czy tam taśmy kalenicowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Gąsior absolutnie nie może stykać się z dachówką! Z Dwóch względów: po pierwsze taki montaż może skutkować pękaniem dachówek lub gąsiorów, po drugie spod gąsiora musi być możliwy swobodny wypływ powietrza umożliwiający poprawną wentylację połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Całkowita powierzchnia tego daszku to moze z 15 m2. Do tego dachówka falista, więc nawet przy styku gąsiora z dachówką wentylacja jest aż za duża i zupełnie niepotrzebna. Pod spodem papa i deski a to tylko buda ogrodowa a nie dom. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Skoro wie to po co pytasz? Buda, szopa nie ma to żadnego znaczenia bo wentyluje się pokrycie dachu. Oczywiście zrobisz tak jak uznasz za stosowne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 A ja pytałem gdzieś o wentylację ? Nie zauważyłem.A przy dachówce falistej wentylacja będzie w każdym położeniu gąsiorów.. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Nie pytałeś bo jak widać nie masz o niej większego pojęcia. Pytałeś natomiast o sposób mocowania gąsiorów i otrzymałeś odpowiedź z uzasadnieniem. Jak rozumiem Ty tego uzasadnienia nie rozumiesz. Montuj zatem gąsiory tak jak uważasz za stosowne skoro to tylko "buda ogrodowa". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.05.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 No dobra.Nie wiem czy naprawdę jestem zupełnym laikiem w tym temacie czy brniesz coraz głębiej.Czy wg Ciebie, gąsiory leżące na dachówce falistej, o długości dachu 220 cm spowodują brak lub zmniejszoną wentylację połaci dachowej ?Nie licząc setek nieszczelności między samymi dachówkami. Same taśmy kalenicowe mają już kilkunastokrotne mniejsze światło całkowite dla przepływu powietrza niż dziury między dachówką a gąsiorem. Więc nawet jak nie będzie w ogóle gąsiorów, to ilość przepływającego powietrza zostanie ograniczone dużo bardziej przez samą taśmę. Jeżeli faktycznie tak uważasz, i jakoś potrafisz to zargumentować, to będzie warto podnieść te gąsiory sporo do góry. Fantomps. Poszukałem aż wytycznych w tym temacie. Sugerowana wielkość przekroju wentylacyjnego przy kalenicy to 0,05% powierzchni dachu. Czyli u mnie na każdy mb kalenicy muszę mieć 15 cm2. Przy gąsiorach leżących na dachówkach warunek jest spełniony aż nadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts