Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma piwnice i ?a?uje ????

Recommended Posts

w moim projekcie wgole nie mam piwnic i zastanawiam sie czy nie zrobic malej piwniczki pod tarasem ( taras 10x3m) wejscie z zewnątrz ,ale przeciwnikiem jest moj mąż ....musze go przekonać ale nie wiem jak -jest uparty jak osioł .Twierdzi ,ze bez piwnicy da sie żyć ,a z piwnicami jest drożej i bezpieczniej ( tzn .że nie będzie nam zalewać piwnicy).A przecież taka piwniczka przyda sie na wiele rzeczy m in.lezaki ,krzesełka letnie ,grill ,kosiarkę.. itp.....zimne piwko :lol: Nasz domek wcale nie będzie duży ,garaz 24 m2 tez nie pomieści wszystkich gratow ....Jakie macie argumenty ,aby przekonać sceptyka do malutkiej piwniczki ?????

Prosze o opinie zadowolonych :lol: i niezadowolonych :evil:

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam piwniczkę i nie żałuję. Jest ona niewielka ok. 7m2. To fajna sprawa latem jest tam ok. 12 oC. Jest w niej pompa i zbiornik z.w. Z tymi leżakami to raczej szkoda zawalać sobie cenne miejsce wolę trzymać je w garażu. Do piwniczki to raczej ziemniaczki jakieś przetwory itp. Wejście od zewnątrz to raczej nie jest dobry pomysł szczególnie w zimę.

Pozdrawiam

Ja nie mam piwnicy i nie wiem czy jestem zadowolony czy nie. Ale jedno wiem - każde miejsce które obecnie posiadam jest zagracone. Mimo że mam dwa garaże to gdyby było drugie auto to miszkałoby na ulicy ( ulicy chłe chłe chłe) . No bo rowery, kosiarka, regał na pierdoły, taczki ......

pokazałam mojemu M. wypowiedzi na temat piwnic ( na innych stronach też) i widzę ,że zaczyna sie mój Mążulek troche łamać :lol: Zaczynam wierzyć w czarodziejską moc FORUM ......mam nadzieje , że niektóre pomysły będę forsować przy pomocy Sz.P. Forumowiczów :D :D :D

Nie będę miał piwnicy i nie żałuję.

W domu w którym się wychowałem jest piwnica i dwa piętra. :o :(

Mam po prostu dość latania po tych schodach.

Nasz projekt i tak jest z poddaszem użytkowym co nie za bardzo mi pasuje bo wolałbym parterówkę. Zdecydował wzgląd finansowy i moja anomalia (nie zasnę na parterze, nie umiem :( ). Należy tylko przewidzieć odpowiednią ilość pomieszczeń i ich wielkość.

A jeśli chodzi o zagracenie to i piwnicę można zawalić niepotrzebnymi rzeczami. :D :D

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
My mamy piwnicę. Początkowo miało być bez, ale ukształtowanie terenu trochę pomogło w podjęciu decyzji za. Teraz nie wyobrażam sobie domu bez piwnic. Tak jak przedmówcy uważam, że każda ilość powierzchni nadaje się do zagracenia. A tak poważnie jedno pomieszczenie piwniczne ma prawie 80 m kw. możliwości wykorzystania przeogromne. Stół bilardowy to jest to.

Ja mam cały dom podpiwniczony razem z garażem, a w garażu mam otwór w dece 1mx2m i mam od razu kanał, ponieważ pod garażem w piwnicy będzie mój kochany warsztacik, dzięki czemu w garażu będzie jak w salonie żadnych gratów, stołów. A najciekawsze jest to że wszystkie piwnice są zajęte i i nie wyobrażam sobie domu bez piwnic (dobrze oizolowanych i odrenowanych). Pod salonem mam stół do tenisa stołowego bo nie miałem gdzie go dać, ale planuje też stół bilardowy i rolbar z beczką piwa :lol:

Wykonaj koniecznie tą piwniczke, chocby pod tarasem i dostepną z zewnątrz.

Przyda sie na wiele rzeczy, chocby kosiarka do trawy i inne narzedzia ogrodnicze i wiele innych rzeczy.

Mam piwnice pod czescią domu (ponad 40 mkw) i piwniczke dostepną z zewnątrz pod tarsem wejsciowym do domu (2,5 na 4m).

Przynajmniej mała piwnica bud budynkiem i piwniczka z zewnątrz jest moim zdaniem niezbedna.

Ja też mogę miec najwyżej taką małą piwniczkę pod tarasem. Mam w związku z tym pytania do osób, które takie piwniczki sobie wybudowały

Czu uzyskiwaliście pozwolenie na budowę , albo zawiadamialiście o budowie piwniczki pod tarasem (do 10 m.) ???

Czy tez traktowaliście jako obiekt małej architektury nie wymagający nawet zawiadomienia ?????

Jak jest w praktyce z przemarzaniem takiej nieogrzewanej, piwnicy, szczególnie przez drzwi i płytę tarasu ???

Wychowałem się w domu z piwnicą, jednak nie chciałem jej w swoim domu.

Powód może wydawać się trochę dziwny, ale moja babcia dwa razy spadła ze schodów wchodząc do piwnicy. Nie muszę chyba tłumaczyć co znaczy dla starszych ludzi taki wypadek.

Teraz ze zgrozą obserwuję, jak czasami z wysiłkiem wychodzi z tej piwnicy mój ojciec...

W piwnicy często umieszcza się kotłownię, więc jest to pomieszczenie dość intensywnie odwiedzane (to co prawda zależy od systemu ogrzewania). Pomyślcie o tym, jeśli zamierzacie mieszkać z ludźmi starszymi. Zresztą to samo dotyczy was, jeśli zamierzacie w budowanym domu mieszkać do własnej starości.