Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIENERBERGER- oszukał mnie?

Recommended Posts

Kupiłem przed podwyżką Vat-u pustaki stropuwe POROTHERM i okazało sie po rozpakowaniu (juz w maju), że są kiepsko wypalone imaja pęknięcia. Zgłosiłem reklamację, przyjechali po 2 tyg. i stwierdzili, że śmiało moge kłaść . Stwierdzili to "rzutem oka fachowca" bo nikt nie badał ich wytrzymałości. Widziałem inne pustaki stropowe wcześniej i takich pęknięć nie miały. Boję się takie pustaki kłaść na strop a murarze czekaja na materiał. Ci od wienerbergera wzięli mnie na "wyczkanie" bo wiedzą, że nie mam innego wyjścia. A mówili,że taka dobra firma :-)))

Bogston

Jest to przykra sytuacja. Najlepiej abyś niezaleznie spytał się swojego inspektora lub kierownika budowy. Jeśli ci fachowcy są pewni że wszystko jest ok. to niech dadzą ci to na pismie. Najlepiej zrób fotografię tych wadliwych pustaków i doręcz je przy pismie do biura producenta oczywiście za pokwitowaniem. Niech osoba z uprawnieniami budowlanymi ze strony producenta podpisze się pod tym i weźmie na siebie odpowiedzialność że można je zabudować. Jeśli tego nie zrobi w okreslonym terminie (reklamacyjnym) to znaczy że pustaki sie nie nadają i podlegają wymianie. Pamietaj pismo musi być koniecznie podpisane przez osobę z uprawnieniami budowlanymi osoba opiniujaca musi być rownież członkiem izby inżynierów budownictwa. Zgodnie z prawem budowlanym tylko taka osoba jest upoważniona do takich ocen technicznych. Napisz to jasno w swojej reklamacji. Poniżej podaję fragment ustawy Prawo budowlane

Art. 12. 1. Za samodzielną funkcję techniczną w budownictwie uważa się działalność związaną z koniecznością fachowej oceny zjawisk technicznych lub samodzielnego rozwiązania zagadnień architektonicznych i technicznych oraz techniczno-organizacyjnych, a w szczególności działalność obejmującą:

1) projektowanie, sprawdzanie projektów architektoniczno-budowlanych i sprawowanie nadzoru autorskiego,

2) kierowanie budową lub innymi robotami budowlanymi,

3) kierowanie wytwarzaniem konstrukcyjnych elementów budowlanych oraz nadzór i kontrolę techniczną wytwarzania tych elementów,

4) wykonywanie nadzoru inwestorskiego,

5) sprawowanie kontroli technicznej utrzymania obiektów budowlanych,

a ogólnie to bez obrazy, ale pogieło tych naszych inwestorów

dają ocieplenie po 15cm (O.K) i zamiast stosować sporo tańszą ceramikę polską U-220 , Max'a to dają drogiego PH i jeszcze walczą o lepszą jakość, kruche to i w ogóle...... Ja rozumiem ściana 1W, to O.K musi być ciepła ceramika, ale 2W, albo 3W, a osłonówka lub działowe z PH to już całkiem paranoja. A może poprostu mają sporo kasiory. Wczoraj znajomy kupywał U-200 w cegielni, sprzedali bez *** (a to też hultaje :D ) w cenie 1,75zł. TO TYLKO MOJE PRZEMYŚLENIA, bez obrazy

A mówili,że taka dobra firma :-)))

Ciekawe kto tak mowił ? Gdyby byla dobra nie wydawala by takiej kasy na reklame swoich produkow, jest modna i tyle podobnie jak Ytong.

Co do stropu to po wbudowaniu nawet slabszych pustaków nic zlego nie powinno sie z nim dziac.W stropie gestozebrowy pracuja zebra (belki) oraz nadbeton na pustakach, co oczywiscie w zaden sposob nie usprawiedliwia producenta w sprzedazy wadliwego towaru.

zamiast stosować sporo tańszą ceramikę polską U-220 , Max'a to dają drogiego PH

(...) Wczoraj znajomy kupywał U-200 w cegielni, sprzedali bez *** (a to też hultaje :D ) w cenie 1,75zł.

To nie zawsze jest tak...

W zeszłym roku kupiłem porotherm Wienebergera w formacie U-220 dlatego, że BYŁ TAŃSZY od "polskiej" ceramiki. Nota bene ten niepolski syf, z którego mam cały dom, produkuje werwolf w Zielonce.

W zeszłym roku dostałem cenę 1,53 brutto, loco budowa.

Owszem, materiał ten jest kruchszy od ceramiki nieporyzowanej. Ale tylko luzem. Po wmurowaniu w ścianę zachowuje się tak samo, jak zwykła ceramika. Historie o rozsypywaniu się tych pustaków w pył po 1nej nocy przymrozków to bajki. Zapraszam wszystkich chętnych do obejrzenia porothermu, który stał u mnie całą zimę na dworze przykryty tylko folią.

Zgłosiłem reklamację, przyjechali po 2 tyg. i stwierdzili, że śmiało moge kłaść .

Poprosi ich, żeby dali ci certyfikat na te pustaki i deklaracje zgodności partii produktu z normami. Mają obowiązek ci to dać - nie mogą się wykręcić.

Albo faktycznie nic z tymi pustakami nie jest i ci taki certyfikat i deklarację dadzą, albo szybko ci je wymienią.

Spróbujcie dodzwonić sie do ich przedstawicieli albo doradców!

Przy mnie dzwonił hurtownik, nagrał się na sekretarkę i... za 2 min oddzwonił przedstawiciel.

Ja dzwonie i ... nic juz 2 dni.

Fajne te chłopaki !!!

Bez przesady. Rozmawiałem z łódzkim przedstawicielem Wienerbergera, w ciagu ubiegłego roku i na poczatku tego kilkunastokrotnie. Za każdym razem rzeczowo i za każdym razem bez problemu się dodzwoniłem na komórkę. Widać problem nie dotyczy wszystkich przedstawicieli.

a ogólnie to bez obrazy, ale pogieło tych naszych inwestorów

dają ocieplenie po 15cm (O.K) i zamiast stosować sporo tańszą ceramikę polską U-220 , Max'a to dają drogiego PH i jeszcze walczą o lepszą jakość, kruche to i w ogóle...... Ja rozumiem ściana 1W, to O.K musi być ciepła ceramika, ale 2W, albo 3W, a osłonówka lub działowe z PH to już całkiem paranoja. A może poprostu mają sporo kasiory. Wczoraj znajomy kupywał U-200 w cegielni, sprzedali bez *** (a to też hultaje :D ) w cenie 1,75zł. TO TYLKO MOJE PRZEMYŚLENIA, bez obrazy

O przepraszam jak kupowałem w grudniu, to ceramika Lewkowa była droższa od porothermu, ale i tak postawiłem na tradycje, bo ja taki starej daty jestem, choć nawet nie ojciec jeszcze.

Już kiedyś słyszałam od znajomego, który był kierownikiem budowy w okolicach Warszawy, że Porotherm z Zielonki przywieziony na jego budowę rozsypywał się w rękach.

Mnie przywieźli wczoraj na budowę, dwie palety z Zielonki ,resztę z zakładu spod Częstochowy. Kierownik budowy twierdzi, że partia spod Częstochowy jest nieco lepszej jakości.

Może jest to kwestia lepszej gliny?

Mój majster polecał mi ceramikę z cegielni olsztyńskich: Lajsy itd. Jako 100% polską i dobrą. Niestety okazało sie że Winergerger wykupił tą cegielnię. Majster jest załamany, a ja stwierdziłem, że teraz to już nie ma znaczenia skąd kupie, bede sie zaopatrywał w cegielni Wienerbergera w Dobrem.