Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy przyłącza pod baterie powinny być zlicowane z tynkiem, czy powinny wystawać? Jeśli mają wystawać, to ile? Jakie odchyłki jednego z przyłączy (w mm) pion - poziom można później zniwelować na mimośródach?

https://forum.murator.pl/topic/19051-przy%C5%82%C4%85cza-pod-bateri%C4%99-czy-powinny-wystawa%C4%87-z-tynku/

generalnie powinny wystawać jakieś 1 cm

jeśl masz zamiar obkładać płytkami to uwzglednij grubość płytek

ale nie przejmj się są przedłużki od 1 cm do 7 zawsze coś dobierzesz

na mimośrodach jesteś w stanie zniwelować około 1 cm

ps:

mimosrody każa z firm produkujących baterie wykonuje różne

Przed zatynkowaniem nalepiej zakręć sobie starą baterię, i dopiero niech tynkarze to zakleją. U mnie było coś takiego że gniazda baterii nie były osadzone dobrze. Tak jedno z nich było zbyt mocno odchylone względem drugiego co uniemożliwiło zakręcenie baterii. Tak więc jedynym rozwiązaniem jest tynkowanie z zakręconą baterią lub czymś na wzór baterii. Z umieszczeniem to bywa różnie lepiej chyba zakręcić przedłóżki niż mieć baterię na zewnątrz płytek.

Zbychu lepiej niech bedą nieco krótsze niż zbyt dlugie bo końcowki nie obetniesz bo w co później wkręcisz baterię. Tak jak napisał Januszek są przedłużki. Najlepiej sobie ich długość dobrać w trakcie montażu pod konkretną baterie. Bedziesz wtedy mógł dokładnie dopasować rozetki maskujące rury.

Pozdrawiam

Witam

Proponuję (chociaż nie wiem na jakim etapie jest teraz praca), jeśli to możliwe ustawić to dopiero przy układaniu płytek. Ja zatynkowałem rurki dopiero przed glazurowaniem, ponieważ już raz ustawiłem wcześniej na starej baterii i okazało się że nowa jest całkiem inna i na nic zdało się moje ustawianie.