Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przybliżone koszty przebudowy i wykończenia mieszkania

micro

Recommended Posts

Witajcie.

Stan deweloperski, jak na zdjęciu. W mieszkaniu są grzejniki, parapety, poprowadzony prąd.

Chciałbym ustalić budżet na wykończenie mieszkania. Planuje wypisać kategorie wydatków, a następnie po rozeznaniu będę sobie je uzupełniał.

Prosiłbym o pomoc w dodaniu kategori.

Prace będę zlecał fachowcom, zanim to jednak zrobie chciałbym oszacowac wydatki w widełkach.

Kategorie:

-Meble kuchenne

-Sprzęt kuchenny

-Wyposażenie łazieńki

-Płytki na ziemie i na ściane w łazience

-Robocizna łazienki

-Podłoga materiał

-Podłoga robocizna

-Drzwi

-Meble do salonu,sypialni,pokoju dziecięcego

-Sprzęt rtv-agd

-Ścianki regipsowe

-Farba

Czy macie Państwo propozycje na kategorie, abym był jak najmniej zaskoczony podczas wykańczania mieszkania?

Pozdrawiam

stan.jpg

Meble kuchenne mozesz mieć z marketu budowlanego za 2500 zł, albo ze studia kuchennego z wypasem za 25 000 zł

Płytki mozesz mieć za 30 zł/2 albo za 700 zł/m2

Jak nie określisz co chcesz mieć i ile to zajmuje powierzchni to nikt tu z fusów wróżyć nie będzie.

Rozumiem, jednak moje pytanie dotyczy czegos innego, prawdopodobnie zle sie wyrazilem :)

Bardziej chodziło mi o pomoc w dopisaniu kategori, o ktorych moge nie miec pojechacia podczas wykanczania, pozniej w miare mozliwosci sam bede je uzupelnial cenowo, a gdy nie bede w stanie wtedy bede prosił o pomoc w wycenie.

Przez noc przypomnialem sobie jeszcze o:

-Rolety

-Moskitiery

Pozdrawiam

- oświetlenie, osprzęt typu włączniki, kontakty,

Najlepiej przeczytaj wątki osób, które opisują wykończeniówkę :) Pamiętaj też, że każdy montaż, czegokolwiek, wymaga zwykle dodatkowych materiałów.

Np. drzwi to nie tylko koszt samych skrzydeł, ale także ościeżnic, pianek montażowych i robocizny. Podłoga to także listwy przyścienne, listwy łączące, kołki do zamocowania listew, pianka pod podłogę, robocizna itp.itd.

p.s. a po co ci moskitiery w bloku na poddaszu?

A skąd niby to robactwo? Montować moskitiery na te kilka much czy komarów , które by ci mogły wpaść latem to chyba bez sensu :)

Licząc koszty, zastanów się także dobrze nad stylem wykończenia mieszkania,bo są tu ogromne różnice.

Bardzo prosta jest odpowiedź na twoje pytanie,wystarczy zakupić kartkę i ołówek i dopisać do każdej pozycji kwotę +/- 5% i wyjdzie ci suma na wykończenie.Chyba wiesz na co cię stać i ile możesz przeznaczyć na płytki czy drzwi? :D

ps:moim zdaniem czytanie o tym ile ktoś wydał na wykończenie jest bezsensu.

Bardzo prosta jest odpowiedź na twoje pytanie,wystarczy zakupić kartkę i ołówek i dopisać do każdej pozycji kwotę +/- 5% i wyjdzie ci suma na wykończenie.Chyba wiesz na co cię stać i ile możesz przeznaczyć na płytki czy drzwi? :D

ps:moim zdaniem czytanie o tym ile ktoś wydał na wykończenie jest bezsensu.

Nie pytam ile ktos wydał na wykończenie ani ile wydam ja.

Pytam jakie kategorie mam wziasc pod uwage przy wykanczaniu mieszkania, na co rodzchoda sie pieniadze, nie ile pieniedzy tylko na co ida.

Nastepnie sam sobie wylicze, lub z pomoca innych ile bedzie kosztowal standard jaki bedzie mi odpowiadal.

Nie jestem doswiadczony w wykanczaniu mieszkan i nie zdaje sobie sprawy z wielu kategori, ktore istnieja podczas wykanczania mieszkania. Jak widac zapomnialem o czyms takim jak:

-oswietlenie

-włączniki

-kontakty

ktore w odpowiedzi otrzymalem od uzytkownika "piu" - dziękuje.

Gdybym od innych mogł przeczytać inne istotne kategorie, bedę bardzo wdzięczny.

Nie sposób wyliczyć budżet na wykończenie mieszkania nie widząc go na żywo, nie wiedząc jakie są oczekiwania inwestora i jaki jest projekt z jego wizja, nawet zakładając widełki w kwocie 5-10% jest to nie realne. Często jakość wykonania developera powoduje znaczący wzrost, nieraz drobna przeróbka lub zmiana w projekcie wiąże się ze sporymi kosztami dodatkowo nie jedna osoba przeliczyła się na drobiazgach bo to one kosztują sporo a mało kto liczy takie rzeczy jak, kołeczki, łączniki, narożniki, końcówki, listwy itp

A czy układ gniazdek, punktów świetlnych i przyłączy (wody/gazu) w mieszkaniu ci odpowiada? Ja swoje mieszkanko kupiłam jak już było pobudowane i nie miałam możliwości ustalenia z deweloperem zmian, dlatego musiałam ich dokonać już po odebraniu kluczy na własny koszt. Była to kwota nie mała, rzędu kilku tyś zł ponieważ w łązience przenosiłam wszystkie przyłącza wody włącznie z kaloryferem jako że pomieszczenie to w stanie pierwotnym całkowicie mi nie odpowiadało; w przedpokoju zburzyłam jedną ściankę; w kuchni także zmieniłam uklad przyłączy i gniazdek aby dopasować je do projektu zabudowy mebli oraz usunełam rurę z gazem (zdecydowałam się na indukcję więc gaz nie potrzebny). Tak że przemyśl czy układ mieszkania ci odpowiada w 100%, bo wszelkie zmiany generują nowe koszty.

Dobry punkt wyjścia do obliczeń, choć sporo by jeszcze trzeba było dodać, a i niektóre ceny zaniżone.

Np. kuchnia

http://kalkulatorybudowlane.pl/site_media/uploads/images/koszt_wykonczenia_mieszkania_w_stanie_deve_-_kuchnia_1.jpg

Brakuje np.:

- okap, podłączenie do wentylacji, kratki wentylacyjne

- jeśli jest kuchenka gazowa, to opłaty za przyłączenie przez osobę z uprawnieniami

- czasem dodatkowe rurki, gdy zlew jest oddalony od przyłącza

- oświetlenie podszafkowe

- syfon zwykle jest w komplecie ze zlewem, ale i tak dokupowałam dodatkowe elementy

- listwy albo silikony

- fugi i kleje do płytek

- listwy do mocowania szafek wiszących

Niektóre to drobiazgi, ale jak się je zsumuje, wychodzą spore kwoty. I tak by trzeba było przejrzeć wszystkie te zestawienia po kolei :)

Oczywiście urealnić przy tym ceny, bo. np. farba za 50 zł to chyba tylko biała.

Witajcie,

chciałbym dokonać kilku zmian w mieszkaniu.

Czerwone X - sciany ktorych chce sie pozbyc.

Zielone - sciany ktore chce dobudowac.

Granatowy - obszar pomieszczenia po wstawieniu scianek.

Fiolet - w tym miejscu chcialbym wstawic szklane drzwi, aby swiatlo bylo wpuszczane do salonu i kuchni, ale tego nie bierzemy w wycenie (chyba ze ktos ma pojecie o ekonimicznym sposobie wstawienia takich drzwi i namiarow to bardzo chetnie o tym poczytam)

Czy moglibyscie mi pomoc w ustaleniu widełek cenowych, jakie bede musial widac na wyburzenie scian,wywiezienie gruzu i wstawienie nowych, przyzwoicie wygluszonych? Wykonanie wszystkiego chciałbym zlecić.

Wysokość 2.9m.

8-9 bieżacych metrów ścian do wyburzenia.

8-9 bieżacych metrów scianek do postawienia.

wyburzenie scianek.jpg

Edytowane przez micro

Nie mnóż podobnych tematów - trzymaj się jednego wątku :yes: Za kilka tygodni pewnie będziesz pytać o aranżację ;)

Ad ostatnie pytania: mieszkanie już jest gotowe do odbioru? Ja radykalnie zmieniłam układ ścian, ale na etapie ich stawiania i developer zrobił to bez mrugnięcia okiem i bez żadnych dodatkowych kosztów...

Nie mnóż podobnych tematów - trzymaj się jednego wątku :yes:

Rozumiem, bede trzymal sie w takim razie jednego ;)

Ad ostatnie pytania: mieszkanie już jest gotowe do odbioru? Ja radykalnie zmieniłam układ ścian, ale na etapie ich stawiania i developer zrobił to bez mrugnięcia okiem i bez żadnych dodatkowych kosztów...

Tak mieszkanie jest juz gotowe do odbioru, raczej developer sam nie bedzie nanosil zmian, ale oczywiscie zapytam. Mimo wszystko, wydaje mi sie ze szansa bedzie mala, wiec bede wdzieczny jezeli ktos powie mi jakich kwot moge sie spodziewac.