micro 02.06.2014 23:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Rzut M7 to oryginalny projekt. Nasze potrzeby to: -Gabinet -Sypialnia -Pokoj dla dzieci z mozliwoscia podzielenia go na 2 czesci w przyszlosci -Salon Co mysliscie o funkcjonalnosci takiego mieszkania? W dwoch miejsach gabinet jest u gory obok kuchni i salonu z przeszklona sciana, zeby swiatlo wpadalo jeszcze do kuchni, pewnie szklo bedzie matowe i jakas zaslona zeby jednak pracowalo sie komfortowo. Co myslicie o akustyce, czy bedzie wystarczajaca cisza w takich rozmieszczeniach? W koncepcie 3 gabinet jest na dole, ale nie posiada okna, to dosyc istotna sprawa do sprawnej pracy. Prosze o wasze opinie, moze macie jakies ciekawe pomysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolom 03.06.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Kolego a ja Ci powiem tak.Aby Ci powiedzieć ile potrzebujesz kasy potrzebne są takie dane jak:Metraż mieszkania - jest 80m2.Koszty robocizny - skoro wynajmujesz ekipę to bardzo istotną rzeczą jest gdzie mieszkanie się znajduje, tego tutaj brakuje. Zuełnie inna stawkę będziesz miał od ekipy z Warszawy a np. tam gdzie ja mieszkam czyli w około 100.000 Kaliszu. A koszty robocizny mogą siegnąc od 30 do 50% całych kosztów. Pamiętaj, że każdy majster będzie liczył sobie za każde przełożenie gniazdka, przeciągnięcie kabla, przeniesienie grzejnika itd. To są pierdoły, niby mało kosztowne ale jak masz na takim metrażu około 15 przełączników i przynajmniej z 25 gniazdek to przeniesienie choćby połowy za powiedzmy 50pln daje już ładną sumkę. Nie wnikam jakie masz oczekiwania, i w jakim standardzie chcesz zrobić mieszkanie. Powiem Ci ile mi wyszło.Mieszkanie też około 80m2, ale dwu poziomowe.Dolny poziom: salon z kuchnią, duży przedpokój, łazienka i mały pokój, dodatkowo balkon (około 45m2) wszytko na gotowo do zamieszkania.Górny poziom: łazienka, pokój dziecka, sypialnia, mały korytarz i garderoba w sypialni (kolejne 40m2), wszystko przygotowane pod malowanie i podłogi, czyli wyszpachlowane i zableione ściany. Koszty około 50-60.000pln. wliczając w to meble kuchenne z IKEI i robociznę majstra.Jakby nie liczyć musisz załozyć przynajmniej 10.000pln na łazienkę i kolejne 10.000pln na kuchnię (z meblami), no chyba że kupisz sobie same meble za 15.000pln no to szykuj większą kasę. Te 10.000pln to takie miminum, duzo szukania, kombinowania i łażenia po tzw "okazjach".Ale w ten sposób naprawdę można zaoszczędzić niezłą sumke tylko potrzeby jest na to czas. Aha.I nie za bardzo sugeruj się podpowiedziami tego forum, z autopsji wiem, że gusta są bardzo róźne.Dla przykładu, moja rodzina i znajomi jak widzą u mnie salon z kuchią i łazienkę robia tzw "WoW", widze, że im się podoba. Na tym forum nikt nie zrobił WoW, więc nie kombinuj pod czyjś gust. PAMIĘTAJ - ZRÓB TAK ABY TO WAM SIĘ PODOBAŁO I ŻEBYŚCIE SIĘ DOBRZE CZULI WE WŁASNYM MIESZKANIU. Powodzenia i dużo zapasu cierpliwości i nerwów. Warto dla efektu końcowego. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Oszolom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 gdzie chcecie w większej sypialni ustawić szafę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 03.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Będzie garderoba więc chyba szafa niekoniecznie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 biegać po majtki przez pół chaty do szafy na korytarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 04.06.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Ja bieliznę trzymam w komodzie. Nic wielkiego nie potrzeba, a komoda się zmieści. Poza tym garderoba jest drzwi w drzwi z pokojem, więc nie trzeba biegać przez pół chaty jakby co. Można też wziąć ze sobą bieliznę idąc do łazienki. Trzeba tylko chcieć Edytowane 4 Czerwca 2014 przez agatah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Owszem, można nawet ześc po nią do piwnicy jak się tylko chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 04.06.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Bardzo ciężko podać nawet szacunkowy koszt wykończenia mieszkania bo skala cenowa produktów jest bardzo rozpięta. Można kupić np. podłogę za 100 a można za 400zł/m2 to samo się tyczy każdego najmniejszego drobiazgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts