Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieustawne 39 m2- pomoc w aranżacji

kavil

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wyremontować mieszkanie, coś pozmieniać w nim, żeby było bardziej praktyczne i funkcjonalne :) Myślałem o wygospodarowaniu gdzieś sypialni. Zastanawiałem się nawet nad zrobieniem sypialni w miejscu kuchni, z tym że nawet jeśli byłoby to możliwe (szyby wentylacyjne itp.) pewnie byłoby to bardzo drogie. Dlatego rozważam też opcję aby zrobić sypialnie w pokoju dziennym, w miejscu wnęki, a pokój połączyć z kuchnią, jednocześnie zmniejszając trochę przedpokój. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy może macie jakieś inne, lepsze, ciekawsze koncepcje na zaaranżowanie tego mieszkania, tak aby znalazło się miejsce na sypialnie?

http://images61.fotosik.pl/1023/c8f7c8b1dc2475ea.jpg

A nie lepiej przenieś kuchnię do wnęki i podpiąć pod piony łazienkowe.Masz 39m,więc mały aneksik nie zabierze dużo miejsca a nadal salon będzie przestronny.

Wydaje mi się to lepszym pomysłem niż robienie wąskiej 200cm sypialni z wejściem przed salon.Ściana podzieli przestrzeń a szkoda jej marnować na wstawienie za nią samego łóżka.

A jak to będzie w przypadku podpięcia okapu? Bo w kuchni, poza wentylacją mieszkania, mam jeszcze wywietrznik do okapu, a w łazience tego nie ma.

Czy w sytuacji zrobienia we wnęce aneksu, warto jest zmniejszać trochę łazienkę na rzecz aneksu, jeżeli w łazience ma być prysznic zamiast wanny?

• 2 years później...

Od czasu jak się Was radziłem odnośnie aranżacji mieszkania, minęło parę miesięcy :) Jednak w końcu nadszedł czas na działanie.

Stąd moje pytanie- czy powiększenie kuchni (przesunięcie ściany w prawo, praktycznie pod samą futrynę drzwi wejściowych) nie spowoduje, że korzystanie z drzwi wejściowych stanie się niepraktyczne, uciążliwe? Nie przypominam sobie, żebym kiedyś korzystał z takich drzwi więc ciężko mi sobie wyobrazić jak to funkcjonuje w praktyce. Dlatego liczę na wasze opinie.

Kolejne pytanie dotyczy pociągnięciu wyciągu z obecnej kuchni do przyszłej kuchni. Czy puszczenie kanału w suficie podwieszanym nad drzwiami wejściowymi a następnie w łazience przy ścianie z drzwiami to dobre rozwiązanie? Dodam, że płyta jest zaplanowana mniej więcej w tym samym miejscu co na projekcie Elfir. Zależy mi na podłączeniu okapu pod komin, ponieważ pochłaniacze średnio do mnie przemawiają.