Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lekarzy też popier.doliło. Co za czasy...

adam_mk

Recommended Posts

Oczywiście. Ale mnie tez się kiedyś wydawało, że więzienie dozywotnie to luksusowy hotel dla mordercy.

Spacerki, biblioteka, telewizor.

Póki nie poszłam do więzienia zobaczyć na własne oczy jak czuje się człowiek ubezwłasnowolniony i pozbawiony podstawowych wygód - chociażby swobodnego wykąpania się w dowolnym momencie.

Na dożywociu chyba by mi obiło i skończylabym w psychiatryku. Miesiąc dla mnie byłby straszną karą.

ale ktoś na siłę tych więźniów tam umieszczał czy to był właściwie ich wybór? to smutne, że naprawdę ludzie w dzisiejszych czasach bardziej żałują więźniów niż ofiary, że ludziom podoba się ubezwłasnowolnienie na każdym kroku (w tym lekarza - uważam, że lekarz to nie jest zawód jak każdy) a rodzicom odbiera się możliwość decydowania o sposobie wychowania własnych dzieci. we wszystkich kwestiach to państwo wie lepiej niż jednostka. takiego ogłupionego społeczeństwa chcecie?

EDIT: są tacy, którzy co jakiś czas coś kradną żeby iść do więzienia (zakład w Raciborzu), szczególnie w zimie. taki jeden w przeciwnym wypadku musiałby się zabrać do pracy. już kilka razy był i nie narzeka.

Edytowane przez imrahil

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.

która mimo poznania jednego lub kilku ZK z autopsji, wraca do nich na kolejne lata. Więc czynnik odstraszający jest umiarkowanie skuteczny.

W pewnym momencie nie widzisz alternatyw, gdyż tracisz umiejętnosc życia w społeczeństwie.

Poprawność polityczna nakazuje nie używać słowa "winny", tylko "skazany". A skazany to ukarany, czyli... skrzywdzony! Chodzi o to, żeby można było zbrodniarzy bronić, bo gość z trucizną w żyłach albo bez głowy się do tej podmiotowości nie nadaje. Jak nie wiadomo o co chodzi, to... wiadomo o co chodzi. To jest humanizm naszych czasów... ale z niedostatku innych smutków można się nad "skazanymi" żalić. Szczególnie łatwo to przychodzi kobietom, dlatego powinny mieć zakaz kontaktu z więźniami, polityką, rzeźnią i schroniskami dla zwierząt.

Tylko mi nie piszcie, że Merkel to kobieta. Dla mnie to najwyżej samica.

W pewnym momencie nie widzisz alternatyw, gdyż tracisz umiejętnosc życia w społeczeństwie.

co jest prawdą, z której wypływa wniosek, że kara więzienia w tym wydaniu się nie sprawdza. Ma jedynie funkcję izolacyjną, a jej rola resocjalizacyjna jest żadna.

Wiem, specjalnie odkrywcze to nie było.

Więc ten biedny, skrzywdzony za niewinność SKAZANY opiekę medyczną ma niezłą i natychmiast, co już wiemy.

Możemy wrócić do problemu lekarzy, ich katodebilności i służby zdrowia?

Mamy służbę zdrowia LUDZI i mamy służbę zdrowia ZWIERZĄT.

Zauważcie, że są weterynarze sowicie opłacani, kolejek do nich nie ma (generalnie nie ma).

Są i tacy - omijani na ile się da, co roboty mają mało.

Ta służba po prostu DZIAŁA!!!

Jest w pełni prywatna...

Nikt nikomu nie zabrania ubezpieczać zdrowie swoich zwierząt.

Wielu nawet tak robi!

A służba zdrowia ludzi byłaby inna, jakby była na identycznych zasadach oparta?

Przecież można by się było ubezpieczyć tak, jak zwierzątka. No, jakby kto chciał...

Albo na leczenie kredyt sobie wziąć...

Wszyscy płacimy lekarzom...

TERAZ płacimy...

WIE KTOŚ - ILE?!!! Albo... ZA CO?

Co i raz czyta się czy słyszy, żeby KORZYSTAĆ z jakowegoś kulawego "ewusia" i sprawdzać ile razy w ubiegłym kwartale nam coś wycięto, i czy nie po raz czwarty!!!

Przyznawać się tu!!! KTO ostatnio to sprawdzał?!

A to jest spora kasa...

Na ile znam życie i ludzi - sześć razy by sprawdzili na dostępne sposoby czy lekarz, do którego z powodu choroby muszą zanieść kasę jest SKUTECZNY w tym, co robi!!!

Już pierwsza wzmianka o tym, że zapłacisz a on się POMODLI o Twój powrót do zdrowia, bo na to POZWALA mu sumienie - spowodowałaby, że dla mnie taki "specjalista" spokojnie mógłby zdechnąć z głodu lub zawód zmienić na inny, w którym byłby skuteczny. Choćby na zamiatacza ulic!

NIC nie trzeba by robić!

SAMO by się zrobiło i byłoby SPRAWIEDLIWE, powszechne i uczciwe.

A jak kto współczujący, troskliwy o "biednych, niezaradnych, przez los krzywdzonych" to mógłby zarobioną kasę zanieść do jakiej fundacji pomocowej, która tę kasę podzieli, poprzyznaje (swoim, po znajomości i uważaniu - jak zwykle), o ile coś z niej zostanie po wypłacie pensji prezesowi i personelowi...

Jednym słowem - DLA TYCH WSPÓŁCZUJĄCYCH NIC SIĘ NIE ZMIENI I BĘDĄ MIELI TAK JAK JEST TERAZ!

Pójdą więc " z butami do raju"...

Adam M.

Tak się złożyło KILKA razy, że musiałem być badany "ustawowo" (służba wojskowa, np.).

W ramach rutynowych i nakazanych przepisem czynności obleciałem wielu lekarzy z kartka w garści i...

Z czystym sumieniem mogę się przyznać, że...

GINEKOLOGICZNIE jestem - BEZ ZMIAN! (jak myślę - chorobowych). (mam to do dziś na jakimś świstku z pieczątką).

Tylko, ja jestem chłopcem i tyle to wiem BEZ specjalistycznego (pewnie nie taniego) badania...

Adam M.

Od badania klejnotów rodowych chłopców jest androlog, do którego się nie kieruje...

A.M.

Przecież można by się było ubezpieczyć tak, jak zwierzątka. No, jakby kto chciał...

Albo na leczenie kredyt sobie wziąć...

Adam M.

Oczywiście, że służbę zdrowia należy sprywatyzować. Wszędzie tam, gdzie jest konkurencja, wygrywa klient. Obecnie służba nomen-omen "zdrowia" kuleje, bo stopień redystrybucji składki zdrowotnej oparty jest na feudalnych zasadach (ministerstwa, agencje enefzety itd. - mnóstwo ZBĘDNYCH stanowisk kierowniczych, w wiadomym celu. Niemniej składka musi pozostać obowiązkowa, choćby dlatego, żeby zapewnić możliwość leczenia osobom niezamożnym (czyli tak jak OC na samochód - płacę 500 zł a ktoś mi kasuje auto za 100 000, ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie - w dużym oczywiście uproszczeniu). Uważam jednak, że składka zdrowotna powinna w części przypominać również AC (auto-casco) - jestem zdrowy, ale np. mam brzydką bliznę, albo chcę sobie zrobić implanty na starte lata, albo przeszczep włosów z pleców na klatę... takie zabiegi mogłyby być finansowane z części tej składki na osobnych zasadach.

Takie gdybanie - prawda jest taka, że pieniądze ze składek są wirtualne, podobnie jak pozostałe składki ZUS - zapisy na kontach mówią o konkretnych kwotach, których tak na prawdę w ZUSie nie ma. Przykładem jest zamach na OFE - dlaczego nie można pozwolić, aby nasze składki przez te 150 lat do emerytury nie mogły sobie popracować? Bo tych pieniędzy nie ma, a żeby przelać składki do OFE nasz kochany rząd musi je pożyczyć na rynkowych zasadach.

A na koniec liczby:

50 000. Tylu pracowników zatrudnia ZUS

13 - tyle pensji odbiera pracownik ZUS w ciągu 12 miesięcy

482 cm - taka powinna być minimalna długość limuzyny w przetargu dla ZUS. Kierownik oddziału mieści się na ostatnich 2cm, ale jego ego potrzebuje pozostałych 480cm. W kwocie do 150 000 zł kryterium to spełnia tylko jeden model...

2794 zł - składka zdrowotna odprowadzana przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą w 2014r.

co jest prawdą, z której wypływa wniosek, że kara więzienia w tym wydaniu się nie sprawdza. Ma jedynie funkcję izolacyjną, a jej rola resocjalizacyjna jest żadna.

Wiem, specjalnie odkrywcze to nie było.

Tak i paradoksalnie łagodne i krótkie więzienie w Szwecji daje lepsze rezultaty - jest mniejsza ilosć recydywistów niz w Polsce.

Edytowane przez Elfir

odnieś się lepiej do argumentu, że każdy jest kowalem swojego losu i ma wybór czy trafić do wiezienia czy nie. użalanie się nad mordercami czy złodziejami jest w tej sytuacji (kiedy jest wybór) nie na miejscu.

nadal nie rozumiesz o czym piszę... Smutne.

Nikt nikomu nie zabrania ubezpieczać zdrowie swoich zwierząt.

Wielu nawet tak robi!

.

A wielu zakopuje szczeniaki lub wali psa łopatą przez łeb, by szybciej zdechł, jak jest chory. Ten przykład mnie nie przekonuje.

Jaki będzie koszt ubezpieczenia zdrowotnego dla osoby niepełnosprawnej od urodzenia? Takiej, co wogóle ma problemy ze znalezieniem normalnie płatnej pracy z powodu kalectwa?

Albo po wypadku - ubezpieczyciel wypłaci koszt leczenia, ale potem stwierdzi, że na kolejne lata to nie opłaca mu się osoby, która wymaga stałej rehabilitacji, ubezpieczać, bo mu się "nie zwróci".

A ci co urodzili się ze schorzniami wykluczającymi pracę? Choroby psychiczne, upośledzenie umysłowe?

Kto ich będzie ubezpieczał, jak rodzice umrą?

Nie jestem socjalistą, ale wy nie odkrywacie Ameryki waszymi pomysłami. Takie rozwiązania funkcjonują i wcale nie są doskonałe. Sprawdzają się jedynie u bogatych i zdrowych.

Edytowane przez Elfir

A po co komu chorzy i biedni?

Czy nie byłoby lepiej, jakby każdy mógł szybko wyzdrowieć i dalej szybko się bogacić?

Ludzie zwykle maja rodzinę.

No, przynajmniej matkę jakąś....

Od pomagania sobie wzajemnie jest RODZINA.

(tę funkcję i te więzi zniszczono!!!)

Jesteś pełna współczucia dla wielu pokrzywdzonych przez los...

Czy do tego stopnia, abyś im oddała wszystko co wypracujesz?

Bo, widzisz.... WOLNO Tobie tak uczynić!

Mądre wsparcie państwa dla osób niepełnosprawnych DA IM pracę, zarobek, możliwość zadbania finansowego o siebie.

A jak ktoś nie pracuje - no też niech i nie je!

"A wielu zakopuje....."

ZASADY!!!!!!!!!!!!

Prawo mamy do dupy!

Wykonywanie tego prawa mamy do dupy KWADRATOWO!!!

Znaczy - Państwo jest do dupy w takim kształcie, w jakim jest!

Jakby za takie sprawki kara była NIEUNIKNIONA i DOTKLIWA to i takich sprawek by nie było...

Masz tu nowiutki przykład...

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/461621,dziecko-zmarlo-bo-ojciec-zostawil-je-w-samochodzie-co-mowia-wyniki-sekcji-zwlok.html

Wiadomo, ze w dupę kopną to... troszkę sobie można zwariować....

Toż, kurwa, kto z rodziny wariatowi dziecko powierzył?

Przecież był wariatem ZANIM taki numer wywinął.

ZA WŁASNE CZYNY MUSI SIĘ ODPOWIADAĆ!!!

I - brać nagrody lub ponosić kary/konsekwencje.

Sugerujesz, aby go Skandynawska metodą - napomnieć i utulić???!!!!!

Adam M.

Tak i paradoksalnie łagodne i krótkie więzienie w Szwecji daje lepsze rezultaty - jest mniejsza ilosć recydywistów niz w Polsce.

Nie znam statystyk, ale to co piszesz zgadza się z moją intuicją. Tylko, że nie jestem przekonany, czy mała liczba recydywistów jest wynikiem warunków odbywania kary, pracy resocjalizacyjnej więzienia, czy też innej mentalności społecznej. Oni chyba mają też istotnie mniej więźniów w stosunku do ogółu społeczeństwa, a więźniów wśród obywateli narodowości szwedzkiej bardzo mało.

Nie znam statystyk, ale to co piszesz zgadza się z moją intuicją. Tylko, że nie jestem przekonany, czy mała liczba recydywistów jest wynikiem warunków odbywania kary, pracy resocjalizacyjnej więzienia, czy też innej mentalności społecznej. Oni chyba mają też istotnie mniej więźniów w stosunku do ogółu społeczeństwa, a więźniów wśród obywateli narodowości szwedzkiej bardzo mało.

Pracy resocjalizacyjnej, ale też jest to powiązane z warunkami w więzieniu i systemem socjalnym, który więźnia po odbyciu kary wdraża w społeczenstwo, szuka domu, pracy, zapewnia opiekuna, wsparcie psychologiczne.

Innymi słowy zamiast traktować jak odrzut traktuje, o zgrozo, jak człowieka. W oczach przeciwników takiego systemu, "lepiej od ofiary".

Mamy służbę zdrowia LUDZI i mamy służbę zdrowia ZWIERZĄT.

Też porównanie wymyśliłeś.

Weterynaria, ta duża, pod względem funkcjonowania przypomina raczej warsztat mechaniczny niż lekarza ludzkiego. Przyprowadzasz krowę i masz diagnozę, wraz z ceną leczenia. Jak zysk z krowy przewyższy koszt leczenia, to leczysz, jak nie, to usypiasz i ponosisz koszty utylizacji. Do tego masz obowiązkowe "przeglądy", aby produkty zwierzęce, które idą na rynek były od zwierząt zdrowych.

To teraz idź sobie do lekarza z małżonką, ciekawy jestem co odpowiesz, jak po zbadaniu usłyszysz, że leczenie będzie kosztowało 50 tys, więc taniej będzie dobić.

Już pierwsza wzmianka o tym, że zapłacisz a on się POMODLI o Twój powrót do zdrowia, bo na to POZWALA mu sumienie - spowodowałaby, że dla mnie taki "specjalista" spokojnie mógłby zdechnąć z głodu lub zawód zmienić na inny, w którym byłby skuteczny. Choćby na zamiatacza ulic!

Ale masz obsesję. Przyznaj się, jak idziesz do lekarza, to pytasz go, czy jest niewierzący? A co, jeżeli ten, do którego poszedłeś, akurat ma miły zwyczaj modlenia się za swoich pacjentów? Odwrócisz się i wyjdziesz? A jeśli lekarz nie afiszuje się z tym i dowiesz się o fakcie po fakcie, to zbłaźnisz się, zaskarżając go, do rzecznika, że oprócz przypisania Ci antybiotyku jeszcze pomodlił się za Twoje zdrowie?

Masz ściśle wymienione czynności, które nie są wykonywane przez grupę lekarzy. Masz ustawę o zawodzie lekarza, która im na to pozwala. Masz tysiące lekarzy, którzy z racji swojej specjalizacji, nie mają okazji wykonywać tych czynności. Co Ciebie obchodzi, że sumienie ortopedy nie pozwala mu przypisywać pastylek wczesnoporonnych. Nie ma to żadnego wpływu na jego pracę. Więc jesteś za tym, aby wysłać go do zamiatania ulic? No zastanów się raz jeszcze.

Dlatego świadczenia powinny być państwowe powyżej jakiejś kwoty - dość wysokiej, ale nie na tyle, żeby była niedostępna dla przeciętnego człowieka. Powiedzmy średnia roczna pensja. Taki system powinien zapobiegać sztucznemu zawyżaniu cen leków i świadczeń, bo te pieniądze wystarczą przecież na większość świadczeń i w ramach tej kwoty działa wolny rynek. Jeśli zaś jakieś świadczenie ma kosztować więcej, to różnicę dopłaca ubezpieczyciel społeczny.

Dodatkowo wszyscy obywatele powinni składać się na renty dla inwalidów i opiekunów, lub domy opieki, a kary za nadużycia w tym zakresie powinny być horrendalne.

Nie wydaje mi się, żeby pozostawienie ludzi na pastwę swojej rodziny, swojego zdrowia i głupoty było dzisiaj najlepszym możliwym rozwiązaniem. Niektórzy nawet prosto przed siebie mają pod górkę.

Co do więzienia, to krótki pobyt świerzaka boli, ale jeśli więzienie staje się całym światem, to na resocjalizację nie ma szans i na wolności taki wolny elektron nie chce już się męczyć z odpowiedzialnością. Stąd wniosek, że więzienia oprócz tego, że na początku straszne, są jednak nadopiekuńcze.

Mądre wsparcie państwa dla osób niepełnosprawnych DA IM pracę, zarobek, możliwość zadbania finansowego o siebie.

A jak ktoś nie pracuje - no też niech i nie je!

Jak ma pracować:

- osoba z porażeniem mózgowym?

- osoba sparaliżowana?

Jaką rodzinę ma dziecko z rodziny alkoholików? Sierota, porzucone, z domu dziecka, odebrane rodzicom?

Problemem jest to, że prywatny ubezpieczyciel nie bedzie ubezpieczał tych, co są obciązeni genetycznie chorobami, urodzili się chorzy, bo nie będzie miał w tym żadnego interesu.

Koszty leczenia będą zawsze wyższe od jakichkolwiek zarobków jakie taka osoba jest w stanie zarobić.

Adam - lekarstwo na chorobę genetyczną, które nie leczy a tylko utrzymuje przy życiu to 41 tyś zł/m-c. Kto tyle zarabia?!

Ach, ale co to korwinistów interesuje, niech zdycha, najwyzej zapewni mi się humanitarną eutanazję.

Cofnijmy się w rozwoju społecznym do etapu wspólnot rodowych - paleolitu.

Posługujesz się przykładami z onetu, więc go czytasz. Czytałes może temat o podrzucaniu starszych ludzi do szpitali, przez rodziny, które nie chcą się opiekowac obłożnie chorymi rodzicami?

Jakby za takie sprawki kara była NIEUNIKNIONA i DOTKLIWA to i takich sprawek by nie było...

Tak, kazdy pies niech będzie zarejstrowany, z własnym Peselem, dowodem osobistym i armią urzędnikow pilnującą systemu rejestracji.

ZA WŁASNE CZYNY MUSI SIĘ ODPOWIADAĆ!!!

Nie uważasz, że poniósł największa karę?

W tej chwili nawet nie dało się go przesłuchać, siedzi w psychiatryku na psychotropach.

Nic straszniejszego już go nie spotka. Nawet kara śmierci.

Edytowane przez Elfir

Pracy resocjalizacyjnej, ale też jest to powiązane z warunkami w więzieniu i systemem socjalnym, który więźnia po odbyciu kary wdraża w społeczenstwo, szuka domu, pracy, zapewnia opiekuna, wsparcie psychologiczne.

Innymi słowy zamiast traktować jak odrzut traktuje, o zgrozo, jak człowieka. W oczach przeciwników takiego systemu, "lepiej od ofiary".

No i wyszło, że mamy rację. Inne warunki w więzieniu, a do tego inna mentalność społeczna.

U nas niekaralność jest wymogiem wielu pracodawców, trochę to pozostałość ze starych czasów, gdy brak zatrudnienia był dodatkową karą, a trochę obawa przed byłymi więźniami w pracy. Bo im się nie ufa. To nawet specjalnie nie dziwi, ale utrudnia powrót do normalnego społeczeństwa.

Nie uważasz, że poniósł największa karę?

W tej chwili nawet nie dało się go przesłuchać, siedzi w psychiatryku na psychotropach.

Nic straszniejszego już go nie spotka. Nawet kara śmierci.

Elfir, pewnie masz rację, że poniósł największą karę, ale nie dał okazji zaspokojenia społecznej zemsty.

To taka fajna, konsekwentne spojrzenie, że jak ktoś niezaradny, do pracy niezdolny, to niech zdycha, ale jak ktoś porzuci swojego niezaradnego krewnego, albo i umrzeć pomoże, to go powiesić.