Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat przy zakupie działki

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam sie nad zakupem działki. Mam jedna na oku, ale ma dwa minusy jak dla mnie:

1. po przeciwnej stronie ulicy jest mały sklepik osiedlowy (osiedle okolo 60 domow) ktory generuje niewielki ruch. Czynny od 6 do 20 w kazdy dzien tygodnia.

Czy taki sklep moze byc przeciwskazaniem do zakupu dzialki? Sklep bylby od frontu działki.

2. W odleglosci 30 metrów od przyszlego domu biegnie asfaltowa droga gminna miedzy dwoma wioskami. W okolicy jest szkola, wiec co jakis czas droga przejezdza auto. Tak srednio jedno auto na minutę.

Mam jeszcze jedną działkę na oku, jest w glebi tego osiedla, ale nie ma sklepu ani drogi asfaltowej w poblizu, tylko dojazdowa droga gminna. Cisza i spokój.

problemem jest to, ze jest na skarpie i pomiędzy jej poczatkiem i końcem są 3 metry spadu, wiec zmuszony bylbym robic podpiwniczenie ktorego nie chce :/

Ceny dzialek podobne. Wszystkie media dostepne.

Co radzicie? Czy ten sklep i halas z drogi moga byc uciazliwe? Czy lepiej wybrac spokój, ale kosztem wiekszych nakladów finasnowych i zrobic piwnice i miec krzywa dzialke?

Witam,

zastanawiam sie nad zakupem działki. Mam jedna na oku, ale ma dwa minusy jak dla mnie:

1. po przeciwnej stronie ulicy jest mały sklepik osiedlowy (osiedle okolo 60 domow) ktory generuje niewielki ruch. Czynny od 6 do 20 w kazdy dzien tygodnia.

Czy taki sklep moze byc przeciwskazaniem do zakupu dzialki? Sklep bylby od frontu działki.

2. W odleglosci 30 metrów od przyszlego domu biegnie asfaltowa droga gminna miedzy dwoma wioskami. W okolicy jest szkola, wiec co jakis czas droga przejezdza auto. Tak srednio jedno auto na minutę.

Mam jeszcze jedną działkę na oku, jest w glebi tego osiedla, ale nie ma sklepu ani drogi asfaltowej w poblizu, tylko dojazdowa droga gminna. Cisza i spokój.

problemem jest to, ze jest na skarpie i pomiędzy jej poczatkiem i końcem są 3 metry spadu, wiec zmuszony bylbym robic podpiwniczenie ktorego nie chce :/

Ceny dzialek podobne. Wszystkie media dostepne.

Co radzicie? Czy ten sklep i halas z drogi moga byc uciazliwe? Czy lepiej wybrac spokój, ale kosztem wiekszych nakladów finasnowych i zrobic piwnice i miec krzywa dzialke?

Juz dawno mnie tak nikt nie rozbawił. :D

Mnie twój post powyżej nie śmieszy ale jednak chyba nie chcesz podjąć takiej decyzji po kilku sugestiach napisanych na forum. Każdy ma inne oczekiwania co do lokalizacji domu. Tobie ten sklep może przeszkadzać (coś pewnie w tym jest skoro się pytasz na forum) a ktoś inny byłby zadowolony mając sklep pod nosem.

Ja Ci odpowiem: wybrałbym opcję pierwszą bo jestem negatywnie nastawiony na podpiwniczenia.

Wszystko zależy od tego na ile wyceniasz swój "spokój". Jeśli koszt piwnicy (która jak rozumiem jest Ci kompletnie niepotrzebna) jest dla Ciebie do przyjęcia - dlaczego nie? Kto bogatemu zabroni? Sklep otwarty do 20.00 - z mojego punktu widzenia - to żaden problem. Żaden. Ale każdy ma inaczej.

W zasadzie wszystko wiesz, a podjęcie decyzji należy do Was. Czy sklep będzie problemem? Pewnie średnim, nawet wygodnie mieć blisko jak zabraknie cukru do właśnie zaparzonej kawy, ale sklep to też PIWO ;-) A jego miłośnicy mogą się różnie zachowywać, jakieś potrzeby pod najbliższym płotem, wesołe przyśpiewki itd.

dzieki za odpowiedzi. Jednym do smiechu, innym nie. Mam juz doswiadczenie w budownictwie, bo przez ostatnie 3 lata budowalismy dla nas wymarzony dom. I okazalo sie ze przez "warunki sasiedzkie" musielismy go sprzedac :/ Nie lezę na pieniądzach, wkladam w budowanie duzo sił i oszczednosci, bedziemy podpierac sie kredytem, dlatego jest to wybór na lata. Nie chcielibysmy znowy wtopic i stracić kolejnych lat. Tak ze z mojej perspektywy takie pytania sa zupelnie zasadne. Na piwnice mnie za bardzo nie stać. Z kolei przy tej drugiej działce jest sklep i mi to nie pasuje :/ A innych dzialek do wyboru z pewnych wzgledów juz nie mam.

Chyba przesadzasz z tym sklepem i ewentualnym hałasem. Jesli piszemy o małym osiedlowym sklepiku to nie widzę problemu, widzę nawet plusy bo aktualnie jak braknie mi marchewki na obiad to muszę po nią autem jechać :bash: Chciałabym więc miec sklep pod nosem.

Masz ograniczone fundusze i nie chcesz piwnicy a pomimo tego rozważasz jej budowę - to bez sensu.

Przemyśl sprawę bo pewnie całych dni nie spędzasz w domu tak żeby ten sklep ci przeszkadzał.

sklep czasami moze byc uciazliwy.

Halas silnikow aut ruszajacych spod sklepu (oczywiscie nie w kazdym samochodzie) lub znudzone osoby czekajace na zewnatrz i gapiace sie centralnie naprzeciw :) chociaz tutaj juz wymyslam, bo mozna sie spokojnie odgrodzic, zyskujac na prywatnosci...

Czy ten sklep moze sie rozbudowac na wiekszy w przyszlosci?

Część prywatna najczęściej jest z tyłu domu, więc nawet odpoczywając przed domem hałas związany ze sklepem nie powinien byc uciążliwy. Wieczorem, kiedy chcemy mieć cicho, kiedy dzieci śpią, sklep już jest nieczynny, dlatego nie bardzo rozumiem problem. To nie jest Biedronka, tylko mały, osiedlowy sklep.

A tak z ciekawości zapytam, jakie warunki sąsiedzkie zmusiły cie do sprzedaży tamtego lokum ?

Pytam bo sami jesteśmy na etapie działki i nie wiem czego oczekiwać po sąsiadach.

Jesli juz wiesz czym bedziesz ogrzewac dom to wybierz taką okolice gdzie sasiedzi ogrzewają tym samym czym ty planujesz.

Dzięki wszystkim za sugestie. Postalismy parę razy w róznych porach dniach w pobliżu tej działki i ruch rzeczywiscie nie jest taki uciazliwy. A sklep jest duzy na kilkadziesiat metrow. Raczej nie ma opcji rozbudowy.