Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program do rozplanowania domu na działce

Recommended Posts

Wszystko byłoby idealnie, ale projekt nie jest z Archon, ale wielkie dzięki za chęci. Swoją drogą świetną robotę zrobili ludzie z Archon z tą możliwością.

Przejrzałem większość darmowych programów z http://www.programosy.pl/kategoria,projektowanie_wnetrz,1,1.html no i jest tam kilka godnych polecenia programów, ale niestety nie ma tego na czym mi zależy czyli program w którym podam wymiary działki, a później wymiary domu i go wkładam na działkę - wszystko aby było wymiarowo dokładnie i przejrzyście ...

Edytowane przez MateuszMateusz

jakikolwiek program graficzny pozwalajacy operowac na warstwach. np darmowy GIMP czy cos podobnego.

tworzysz obrazek o powierzchni dzialki (powiedzmy masz 20x30m, to zrob sobie 2000x3000pikseli) domek rysujesz w proporcji na osobnej warstwie i potem przesuwasz po tle(dzialce), obracasz, skalujesz itp.... od razu ladnie mozna wykorzystac do projektowania ogrodu/podjazdu itp.

a po staremu - kartka w kratke A3 :) olowek i wyrysowanie dzialki w skali 1m = 2 kratki (1cm) domek sobie wycinasz tez z kratek i przesuwaj/obracaj go do woli ;) czy do wszystkiego dzis juz trzeba komputera? :D

W autocadzie ogarniesz to raz dwa http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif Akurat coś takiego jest bardzo łatwe.

Analogicznie:

"Maybachem świetnie się podjeżdża do osiedlowego sklepu. I jeszcze bardzo przyjemnie."

Autocad to program wart co najmniej kilka tysięcy złotych w wersji light.

Możesz spróbować jakimkolwiek programem cad w wersji trial, bo darmowych takich nie znam.

Najprostszy sposób to kartka papieru, a najlepiej w kratkę i linijka:), tak jak radzi lesz.

Edytowane przez robert skitek

Analogicznie:

"Maybachem świetnie się podjeżdża do osiedlowego sklepu. I jeszcze bardzo przyjemnie."

Autocad to program wart co najmniej kilka tysięcy złotych w wersji light.

Możesz spróbować jakimkolwiek programem cad w wersji trial, bo darmowych takich nie znam.

Najprostszy sposób to kartka papieru, a najlepiej w kratkę i linijka:), tak jak radzi lesz.

Sketchup - jest wersja darmowa. Bardzo intuicyjny i jest mnóstwo tutoriali.

Sketchup testowałem przez godzinę i nie ogarnąłem aby mógł podać wymiary działki, a następnie w jakiś sposób "wstawić" / narysować dom. Może jakaś szybka podpowiedź gdzie kliknąć żeby to wykonać albo jakiś link do tutoriala ? dzabij jesteś pewien, że w tym programie jest to możliwe?

Sposób z kartką znam, ale wolałbym jednak w jakimś programie.

mówiąc szczerze najtaniej i najszybciej wrysowac działkę na papierze milimetrowym (np. skala 1:100) i wyciąć kształt domu z papieru w tej samej skali. Mozna sobie przestawiać i nie trzeba się bawić w naukę programu. Tak meblowałam kiedyś mieszkanie.

Program 2D to też odpowiednik kartki. Rózni się tylko że widzisz efekt na ekranie a nie na papierze. Tak jak e-bbok i papierowa ksiazka.

Sketchup testowałem przez godzinę i nie ogarnąłem aby mógł podać wymiary działki, a następnie w jakiś sposób "wstawić" / narysować dom. Może jakaś szybka podpowiedź gdzie kliknąć żeby to wykonać albo jakiś link do tutoriala ? dzabij jesteś pewien, że w tym programie jest to możliwe?

Sposób z kartką znam, ale wolałbym jednak w jakimś programie.

Napisz mi wymiary działki, mniej więcej wymiary domu oraz maila; zrobię Ci wieczorem przykładowy plik sketchupa.

dzabij, poszło na PW. Dzięki za pomoc... mam nadzieje, że dzięki gotowcowi uda mi się to ogarnąć: )

Panowie i Panie. Co do sposobu na kartkę - to tak jak pisałem... sposób jest mi znany : ) więc proszę nie powielać... może jakąś aplikacje polecicie jeszcze?

Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem.