MarkGyver 31.05.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Z tego, co się zorientowałem, oba (dwa pierwsze zdjęcia) są z rodziny selerowatych i trudne do wytępienia. Niestety, nie udało mi się zidentyfikować rodzaju. Trzeci "chwast" został zasiany z podarowanych nasion i wykiełkował dopiero po drugiej zimie, ale nawet nie jestem w stanie stwierdzić, do jakiej rodziny owa roślina przynależy. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 1 biedrzeniec lub trybula2. być moze podagrycznik2. Miesięcznica - Lunaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 31.05.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) trzeci to miesiecznica - znana tez pod nazwa srebrniki judasza 2. ? 1. moze tez byc blekot, ogolem po kwiatkach musialbys rozpoznac edit: nim napisalem juz sie znalazla odpowiedz Elfir Edytowane 31 Maja 2014 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 01.06.2014 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedzi! Ad. 1. To, o czym piszę, dorasta nawet do dwóch metrów, więc raczej nie biedrzeniec ani trybula. Może właśnie blekot? Korzeń ma zapach selera, a liście - pietruszki. Po przekwitnieniu wygląda bardziej jak trybula, tylko te rozmiary... 2. być moze podagrycznik Nawet na pewno podagrycznik. Z tego, co "wygóglowałem", ktoś na naszym forum znalazł dobry sposób na to ziółko. Trzecie "coś" to oczywiście miesięcznica - tak, jak piszecie. Mam jednocześnie nadzieję, że wschodzi tylko z nasion i w razie czego można łatwo zrezygnować z jej towarzystwa bez podejmowania radykalnych środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 do szzcegółowego oznaczania baldaszkowatych konieczne są bardzo drobne szczególy budowy a także zajmowane siedlisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrhrhr 03.06.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 coś podobnego zauwazyliśmy na pobliskich ląkach i się obawiamy że to barszcz ... sosnowskiego albo ten drugi, bo parzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 06.06.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Barszcz też rośnie na tej działce to na pewno nie jest to. Jego akurat nie chcę się pozbywać, bo nie jest tak ekspansywny i pięknie kwitnie. Jest to oczywiście ten nasz rodzimy gatunek - barszcz zwyczajny. Liście ma szorstkie, to fakt, ale nie jest pod żadnym względem szkodliwy czy niebezpieczny, a podobno wręcz jadalny. Barszcz Sosnowskiego zaś jest na tyle charakterystyczny, że nie musiałbym pytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.06.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Co to za chwast bo mam tego dużo w trawniku , ziemia była przywieziona z łąk i nasypane był z 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 wygląda jak rdest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 21.06.2014 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Co to za pnącze (na pierwszym planie; mało ostre zdjęcie, robione komórką)? Spotykam to w coraz większych ilościach i pnie się zarówno po trawach, pokrzywach (które częściowo nawet wyparło), jak i porzeczkach i malinach. Kwitnie małymi białymi pojedynczymi kwiatkami, owocuje zaś szorstkimi kulkami. Jest też coś z motylkowych (obecnie bobowatych) z liśćmi ułożonymi "w paproć" (nie znam fachowego określenia), kwitnie na fioletowo lub biało (pewnie dwa osobne gatunki) i też lubi wspinać się po innych roślinach. Zdjęcia jutro może uda mi się zrobić. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez MarkGyver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 przytulia czepna. Robisz jakąś encyklopedię? Polecam zakup leksykonu roślin polnych i łąkowych A z bobowatych: wyka ptasia - kwiaty fioletowe wyka lesna - kwiaty białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 22.06.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Elfir jak zwykle niezawodna. Dzięki bardzo. Na wioskę dziś się nie wybraliśmy, ale wszystko wskazuje na to, że to, o co pytałem, to jednak wyka (wyki). Robisz jakąś encyklopedię? Nie, ale w miarę jak więcej obcuję z przyrodą, lubię wiedzieć, co mnie otacza. Jakoś od niedawna opętała mnie żądza wiedzy w tym kierunku. Polecam zakup leksykonu roślin polnych i łąkowych Też coś czuję, że to jest najlepsze wyście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.06.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 wytępiłam,,, chyba, ale dobrze wiedzieć co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 28.06.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 kupilam winobluszcz murorum do zakrycia skarpy, byl w doniczce, owiniety wokol patyka - i teraz pytanie z tych glupich: po zasadzeniu, wyciagnieciu patyczka jak "pomoc" mu w pojsciu w dobra strone? zeby sie pial tam, gdzie trzeba.. (matko, nawet nie wiem jak to napisac - mam nadzieje, ze rozumiecie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 ewa - a winobluszcz to chwast? Pochyl go po prostu w stronę muru, ale patyczek zostaw, tylko pochylony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 wytępiłam,,, chyba, ale dobrze wiedzieć co to jest? Być może jaskier rozłogowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 29.06.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 ewa - a winobluszcz to chwast? Pochyl go po prostu w stronę muru, ale patyczek zostaw, tylko pochylony. O matko, z rozpedu zapytalam nie na tym watku co trzeba - dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.06.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Elfir to z pewnością nie jaskier - tych mam sporo w różnych częściach ogrodu w początkowym stadium ta roślinka ma takie ładne liście w dalszym stanie wegetacji, wyższe liście wydłużają się a na końcach zawiązują się drapieżne rzepy (przegapiam okres kwitnienia, ale chyba na biało kwitnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bings 02.07.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 a nr 2 to nie będzie czasami barszcz? http://www.cannonvalleynursery.com/input/images/Heracleum_maximum_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts