Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żywopłot i sąsiad.

robbins

Recommended Posts

Witam.

Skoro sąsiad lubi beton, nijaki płot oraz gówniane tuje, może dołożę między ogrodzenie a wycięte tuje kilka niepotrzebnych przedmiotów? będzie miał fantastyczny widok a ja pozostanę przy swoim, nie jestem mściwy ale chwasty trzeba tępić. Mam nadzieję że przeżyją to cięcie, a było tak pięknie...2014-06-01 18.55.20.jpg

pozdrawiam.

• 3 months później...
Obciął od granicy 30-40cm, od twojej strony? Jeśli tak to było wtargnięcie na posesję i dewastacja zieleni czyli zgłoszenie tego na Policję.

A jak takie zgłoszenia się kończą? Przecież szkody naprawić już nie można, ewentualnie jakoś wycenić szkodę i żądać odszkodowania ?

A tak w ogóle, to chyba najlepiej płot postawić na swoim terenie a żywopłot odsunąć od płotu tak, żeby móc wejść między żywopłot i płot, w celu przycięcia ...

ja to bym sie tutaj wstrzymal z takimi samosadami :)

jak dla mnie to sasiad moze miec troche racji, co prawda zalatwil to po buracku - wlazac i wycinajac bez pytania... ale nie wszyscy bawia sie w polityke, ah i oh za kazdym razem, a moze kiedys sie upominal, ale zostal zbyty na zasadzie zrobie to pozniej.

masz kejterka, wiec plotek musi byc (by nie uciekal, czy po prostu nie sr... u kogos) - wykorzystales plot sasiada(w sumie rozsadnie), ale wg. mnie tuje zostaly posadzone za blisko. podciecie tez pewnie nastepowalo tylko po jego siatce jak juz grozilo porysowaniem mu auta :) a nie porzadnie przed nia. Z czasem mogly po prostu na tyle napierac na lichy plotek z siatki, ze go lekko zdeformowaly, a na koncu moze nawet probowaly zerwac drut naciagowy.

majac opcje naciagac caly plot od nowa (= w tym stanie zakladanie nowej siatki, bo tej chyba nie odratuje) pewnie sam bym obcial podobnie, tyle ze wpierw sprobowalbym poprosic szanownego wlasciciela zielonki by sam to zrobil, ale jesli on mialby to w ... to ciach ciach

IMO: tuje za blisko posadzone, podcinane po plocie zamiast tak na -20-30cm, by sasiad mogl sobie plotek spokojnie odmalowac. Wariant adama z 1/2 litra i wypracowaniem sasiedzkiego kompromisu calkiem sensowny, inaczej to taki poczatek samych swoich :D

BTW: nie baw sie w galerie sztuki nowoczesnej, bo mu polanie herbicydem twojego plotku zajmie slownie 1 min. wiec taka wystawka docelowo moze zaszkodzic bardziej artyscie niz ogladajacemu.

Edytowane przez lesz

No niestety z sąsiadami lepiej żyć w zgodzie, co nie znaczy że jesli zrobią coś takiego to trzeba im ustępować... Ja bym go obserwował, bo jeszcze mu odwali i zrobi coś gorszego... Mścić się nie ma co, bo to może się skonczyć regularną wojną podjazdową, a chyba nie bardzo o to Ci chodzi... Pogadałeś, powiedziałeś mu, że Ci sie nie podoba co zrobił - ok. Ma ostrzeżenie. Jak dalej będzie robił Ci na złość czy coś, to dopiero wtedy bym się zastanowił nad podjęciem jakichś kolejnych kroków.