featur 01.06.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Szanowni, Architekt bardzo namawia nas na parter o wysokości ponad 3m. Argument ma może i słuszny: kuchnia+salon+jadalnia tworzą jedną całość o powierzchni niemal 60m2. Twierdzi, że wszystko poniżej będzie źle wyglądało. A ja twierdzę, że będę to ogrzewać. Znajomi mają h=275 i sobie chwalą, układ jest jednak nieco inny. Daje to różnicę ok. 15-20m3 (na samym openspejsie). Nie potrafię jeszcze wyliczyć energochłonności budynku. Zakładam, że będzie ogrzewanie podłogowe, gazowy piec kondensacyjny, bez rekuperacji, ściany z silki, styropian (my chcemy 20, architekt namawia na 15, zadecyduje instalator), bez piwnicy. Czy powinniśmy się bać tej wysokości? Tak spod dużego palca - jakiej różnicy w PLN można się spodziewać w sezonie grzewczym przy ostrej zimie? Dziękuję z góry za sugestief Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 01.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jeśli różnica w objętości jest 1/6 to tyle wiecej trzeba ogrzac i tyle wiecej (dla tej pow.) zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.06.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 ... Nie potrafię jeszcze wyliczyć energochłonności budynku. ... f skoro nie potrafisz to pytanie zasadne. nela29 dobrze napisała - będzie cię kosztowało ogrzanie dodatkowej kubatury, czyli powietrza+dodatkowe straty przez ściany zew wynikające z różnicy wysokości i wsp U i lepiej nie licz tego sam/sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeslaw_72 02.06.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Też miałem taki sam dylemat, ale kierownik budowy mi to podobnie jak nela29 woślił, krótko i zwięźle a jeżeli chodzi o wyliczenie energochłonności to ciężko znaleźć program który łatwo i profesjonalnie policzy np szacowane koszty ogrzewania (wiem zjeżdżam z tematu ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.06.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 ...Architekt bardzo namawia nas na parter o wysokości ponad 3m.........................my chcemy 20, architekt namawia na 15, zadecyduje instalator Dziękuję z góry za sugestie f A ja po raz kolejny się zapytam KTO? będzie mieszkał w tym domu? Wy, czy architekt z instalatorem? Bo jeśli Oni to mogą mówić i robić co chcą a jeśli wy - to odpowiedź znasz - u mnie przy parterówce jest 2,75cm i sobie chwalę - ogrzewanie 100% podłogówka, a styropian grafit 20cm, gdybym się tak nie obawiał, że okna wyjdą zbyt głęboko dałbym 25 - 30 cm styropianu na ściany. Uważam, że wysokość ponad 3m to lekka przesada, prócz eksplantacji dojdą inne rzeczy jak meble, zasłonki, żyrandole, a później malowanie itp. podtrzymuje, że 275-280 cm to jest bardzo dobra wysokość dla pomieszczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 02.06.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Tak spod palca, to się zgadzam z przedmówcami, że wzrost kosztów będzie procentowo wprost proporcjonalny do wzrostu kubatury budynku. A jaka to może być kwota? Dużo zależy od orientacji budynku względem stron świata i rozmieszczenie otworów na poszczególnych elewacjach. Architektura budynku też przekłada się na m2 ścian zewnętrznych i powierzchnię dachu, czyli elementy, które mają blokować ucieczkę ciepła z budynku. Do tego dojść mogą potencjalne mostki termiczne - balkony, podpory betonowe, daszki, lukarny, które czasem trudno zaizolować tak samo grubo jak resztę ścian.Policz w miarę dokładnie, jaka to różnica kubatury. Nie wiem, jaką masz powierzchnię parteru, czy podwyższenie dotyczy tylko części dziennej, ale myślę, że będzie to wzrost o około 6-8%. Do 300 złotych więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) ja mam 2,8 na 40 m2 i jest ok. Ale faktycznie jednolita pow. 60 m2 moze wyglądać ciężkawo przy zbyt niskim stropie. Moze ci architekt wymodeluje tą przestrzeń z przykładowymi meblami w 3D, skoro nie potrafisz sam tego określić? Zwykle przy duzych przestrzeniach projektuje się antresole, by odciążyć optycznie sufit. ****W nawiazaniu do twoich dylematów tu i w podobnym wątku - określ architektowi nieprzekraczalne koszty budowy i eksploatacji budynku. Bo może on się tak rozpedza, by stworzyć projekt efekciarski do portfolio, skoro nie czuje nad sobą kontroli finansowej inwestora. To na architekcie spoczywa obowiazek wyliczenia zapotrzebowania energetycznego i mocy pieca. Także każ mu się zmieścić w jakiś rozsądnych widełkach średniego rocznego kosztu ogrzewania i niech pod to dostosowuje projekt. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
featur 02.06.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Dziękuję za wszystkie komentarze. /f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
featur 02.06.2014 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Zwykle przy duzych przestrzeniach projektuje się antresole, by odciążyć optycznie sufit. Antresola faktycznie była w pierwotnej wersji, ale w ramach racjonalizacji (ze strachu przed kosztami ogrzewania) została usunięta. Już widzę radość w trakcie rozmowy pt. "zmniejszamy parter" /f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 02.06.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ja mam 2,6-2,65 i jest ok. Więcej mi nie potrzeba. A dodam że mam ponad 1,9m wzrostu. Dom z użytkowym poddaszem. Jak dla mnie 3m to przesada ale co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2014 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 ja lubię wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.06.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 my mamy salon 37m2 połączony z kuchnią 10m2 i holem 8m2 (razem 55m2). Mamy wysokość 2,8, na pewno nie jest to za wysoko. Uważam, że 2,65 było by za nisko (uczucie "klaustrofobii"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 03.06.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Zgadzam się. Zbyt niski sufit może bardzo przytłoczyć pomieszczenie i optycznie ujmuje powierzchni. 2,8 to jest taka "zwykła" wysokość, dobra dla pomieszczeń w niewielkim i średnim domu jednorodzinnym. To budownictwo powojenne przestawiło ludzi na 2,5m, czasem nawet mniej. Jeżeli pomieszczenia większe, duży dom, to i wysokość powinna być proporcjonalnie większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.06.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Lubie przestrzeń, więc mam antresolę. Miejscami jest więc i 5m. Nie zastanawiałam się ile by mnie kosztowało ogrzewanie, gdybym jej nie miała. Ale jak ktoś nie lubi przestrzeni to nie musi jej mieć. Ludzie mieszkają w blokach i też dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomson123 03.06.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 ja polecam 3m jeżeli jest taka możliwość i dom z zewnątrz nie zmieni się w wielkiego grzyba.wyższe pomieszczenie to większa przestrzeń i lepsza cyrkulacja powietrza.przy dobrym ociepleniu nie odczujesz dodatkowych kosztów ogrzewania. dorzuć do całości wentylacje mechaniczna i zawsze będziesz miał dużo świeżego powietrza w domu bez konieczności wietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.06.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 ... wyższe pomieszczenie to większa przestrzeń i lepsza cyrkulacja powietrza. ... zwiększona ponad potrzeby cyrkulacja to większe unoszenie pyłków i osiadanie kurzu, a powiększona kubatura to większe koszty ogrzewania, choć co prawda niekoniecznie bardzo ...dorzuć do całości wentylacje mechaniczna i zawsze będziesz miał dużo świeżego powietrza w domu bez konieczności wietrzenia. dużo? tzn ile według Ciebie? Wentylowanie ponad miarę zimą wysusza pomieszczenia i powoduje kłopoty z błoną śluzową. Argumenty całkowicie nietrafne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 03.06.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ja nie mam klaustrofobii i mi 2,65m wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 04.06.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) wszystko zalezy od wzajemnego ukladu pomieszczen, wielkosci okien, oswietlenia, umeblowania itp... wizualizacja architekta (czy wasza w jakims darmowym programie) moze nieco pomoc - ale jesli architekt sie tak upiera, to niech pokaze projekty i da wam wybor wg. mnie, jesli zrobicie plaski sufit na takiej powierzchni i wys 2,7 bez oddzielenia pomieszczen - bedzie lekko pudelkowato. Mozna w suficie zrobic jakis element ozdobny, opuscic jego srodek lub podniesc, itd. i to juz przelamuje monotonie. sprawdzone http://images63.fotosik.pl/1045/ec6cdfb0634fe699m.jpg na srodku czesc sufitu jest wyzej, dodatkowo miejsce na listwe led po obwodzie patrz by sie Tobie podobalo - bedziesz tam mieszkac lipny/nieustawny salon z kuchnia nie zrekompensuja rachunku za ogrzewanie mniejszego o kilka zlotych. Edytowane 4 Czerwca 2014 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts