Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zawsze potrzebna jest opaska przeciwwysadzinowa przy płycie fundamentowej?

semcio

Recommended Posts

Witam,

na początku chciałem zadać to pytanie w wątku o płytach, ale myślę, że tak będzie go łatwiej znaleźć w przyszłości.

Pytanie dotyczy o konieczność robienia opaski przeciwwysadzinowej dookoła budynku. Przed budową na działce było ok 100cm nasypu niekontrolowanego (głównie glina I troche gruzu), a pod nią ok 40cm warstwy organicznej (tak wynikało z badań geotechnicznych i okazało się zgodne z prawdą). Wykopaliśmy więc dół na 140cm i wsypaliśmy ok 50cm dobrze zagęszczonego kruszywa (tzn kliniec) i ok 50cm zagęszczonej pospółki. Na to już poszedł styropian 20cm + płyta 25cm, a dookoła drenaż opaskowy. Dołożyłem też folie kubełkową na styropian, żeby mu się lepiej odparowywało (to nie XPS, tylko EPS200). Grunty rodzime to gliny pylaste średnioplastyczne.

I tak sobie myślę, czy przy tak głębokiej wymianie gruntów pod płytą opaska jest jeszcze konieczna. Dom ma swój obwód i może nie jest to wydatek konieczny? I jeśli nie trzeba robić opaski, to czy można obsypać płytę dookoła gliną z wykopu (te ostatnie 20-30cm, bo podbudowa sięga minimum 80cm poza obręb płyty, miejscami prawie 2m), czy może jednak lepiej piasek + opaska żwirowa dookoła na górze?

Z gory dzięki za pomoc

G

Poziom wód, to około 145cm, czyli zaraz poniżej podbudowy. Po zrobieniu wykopu po 2 dniach nie było wody, tylko w niektórych miejscach się szkliła ziemia. Dno wykopu odebrane przez geologa z efektem pozytywnym. Odwodnieniem jest drenaż opaskowy, pogłębiony od tego czasu rów melioracyjny wzdłuż jednej granicy działki i wykopany dodatkowy wzdłuż kolejnego brzegu. Wszystko poniżej poziomu posadowienia podbudowy. Więc o wodę się nie boję.

Czy są jakieś inne wskazania do robienia opaski?

Z jednej strony nie chcę sobie odpuszczać czegoś, co jest niezbędne, a z drugiej nie chcę wydawać pieniędzy na niepotrzebne rzeczy. Jak każdy inwestor chyba ;)

Pozdrawiam,

G

Poziom wód, to około 145cm, czyli zaraz poniżej podbudowy. Po zrobieniu wykopu po 2 dniach nie było wody, tylko w niektórych miejscach się szkliła ziemia. Dno wykopu odebrane przez geologa z efektem pozytywnym. Odwodnieniem jest drenaż opaskowy, pogłębiony od tego czasu rów melioracyjny wzdłuż jednej granicy działki i wykopany dodatkowy wzdłuż kolejnego brzegu. Wszystko poniżej poziomu posadowienia podbudowy. Więc o wodę się nie boję.

Czy są jakieś inne wskazania do robienia opaski?

Z jednej strony nie chcę sobie odpuszczać czegoś, co jest niezbędne, a z drugiej nie chcę wydawać pieniędzy na niepotrzebne rzeczy. Jak każdy inwestor chyba ;)

Pozdrawiam,

G

A jak masz w projekcie? (od tego powinienem zacząć :) ). Opaskę stosuje się na gruntach wysadzinowych i z wysokim poziomem wód gruntowych. Nie masz takich więc po co ci opaska?

A jak masz w projekcie? (od tego powinienem zacząć ). Opaskę stosuje się na gruntach wysadzinowych i z wysokim poziomem wód gruntowych. Nie masz takich więc po co ci opaska?

No tak właśnie myślałem, że wysadzinowość gruntów została zlikwidowana poprzez ich wymianę pod budynkiem. A w projekcie samej płyty to nie mam opaski, ale konstruktor wspominała, że robi się jeszcze opaskę dookoła. Chyba troche olała ten konkretny temat, bo drenaż też był z mojej inicjatywy zrobiony.

Ale już chyba mam swoją odpowiedź. Dzięki!

• 2 years później...
  • 9 months później...

Podepnę się pod temat, bo dopiero dziś dowiedziałem się, że jest coś takiego jak opaska przeciwwysadzinowa.

U mnie płyta fundamentowa będzie głęboko, bo w projekcie jest piwnica, czyli góra płyty to będzie jakieś 2m w głąb.

Rozumiem, że w takim przypadku, nawet pomimo wszechobecnej gliny, opaski nie muszę robić?