Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zniszczenie grzyba i wilgoci

venom12122

Recommended Posts

Witam. Posiadam dom jednorodzinny mieszkam na dole mama na górze. Jej obecnie nie ma gdyż mieszka za granicą i od czasu gdy mam gładzie na ścianach a jej nie ma, zimą mam grzyb

Na całym suficie i ścianach w 2pokojach. Może wiąże się to z tym że mam nie ocieplony strop i ciepło idzie do góry na piętro a tam się nie pali więc skrapla się woda na suficie i rośnie grzyb dodatkowo mam wilgoć w szafach itp. Dodam że mam położona podłogę na deski i nie ma posadzek w pokojach. Mam wentylację lecz to nic nie daje. Grzyb w rogach jest taki aż gładz schodzi płatami.

Planuje za 2tyg remont. Obecnie ocieplilem fundament styropianem 8cm twardym i betonem a także folią kubelkowa 2tyg temu. Chce wylac posadzki położyć nowa podłogę. Gładz zerwać w miejscach gdzie odpadła dobrze wysuszyc dom.

I chce zablokować żeby ciepło nie uciekało do mamy na górę bo w zimę mam w domu 17stopni gdy się pali bo wszystko ucieka w górę. Dostałem radę żeby przykleic do sufitu 3cmstyropian i położyć od nowa gładz. Czy to pomoże wszystko gdy tak zrobię? Bardzo proszę o pomoc...

Przy obecnej sytuacji styropian tylko zwiększy wilgoć gdyż nie będzie miała gdzie uciekać. Radziłbym skoro podłogi są drewniane (jak myślę) ocieplenie ich wewnątrz wełną mineralną. Styropian będzie trzeba pokryć siatką i zaprawą zbrojącą co zajmuje miejsce.

Czy dom ma sprawne orynnowanie? Czy na piętrze jest wietrzone? Okna plastikowe? Czy dom jest ocieplony?

dom nieocieplony(dopiero bedzie za 4 lata), sciany sa dubeltowe jeszcze z szczelina w srodku, pustak zuzlowy i suporex, rynny sa ok, odprowadzaja wode 8m od domu, okna plastikowe, na pietrze niezbyt wietrzone gdy mamy nie ma...

Ale dlatego skrapla sie na suficie woda, gdyz jak u mamy nie ma nikogo to cieple powietrze ogrzewane w zime spotyka sie z zimnym sufitem i nastepuje zjawisko fizyczne skraplanie, tak to widze, bo sufit zimny niezle jest... jak zalozylbym styropian to mysle ze nie bedzie sufit zimny i to odbije cieple powietrze... dobrze mysle? podlogi bede zrywac deski i zalewac chudziak, styropian utwardzany 5cm i zalewac posadzke potem panele podlogowe... zmienilem kaloryfer z zeliwnego na 26 zeberek FEROLLI alu co mysle ze doda troche lepszego ciepla, bo tamten byl dosyc maly zeliwny... do tego wentylacje teraz mialem na dwor rura 10cm srednicy i kolanko w gore z daszkiem a obecnie wkuwac sie bede w komin wentylacyjny i bedzie lepiej ciagnelo kominem 9metrowym.

Sa to pokoje 24m2 i 18m2 ktore bede remontowac... Myslalem wlasnie dawac welne mineralna i obnizac sufit ale mam sufity i tak niskie bo 2.30 a do tego nie poradze sobie z obnizaniem sufitow zeby wiercic itp na takiej powierzchni do tego ogranicza mnie strasznie cienki sufit bo podobno 12cm;/

doradzcie prosze jak moge zrobic to zeby nie uciekalo cieplo na pietro przez sufit nie wielkim kosztem i dosyc nie trudno zeby samemu zrobic?

majster poradzil mi 3cm styropian dac na sufit...