Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym żebyście mi pomogli w problemie, który dzisiaj się pojawił.

Zamówiłem u geodety mapę do celów projektowych. Mapa została wykonana zapłaciłem 750 zł.

Przesłałem warunki techniczne przyłącza wody jak i mapę do firmy, która zrobić ma projekt i wykonać przyłącze.

Okazało się, że geodeta wykonał mapę ze zbyt małym zakresem, mapa nadaje się do naniesienia budynku a nie ma możliwości zaprojektować przyłączy wody, prądu i gazu. Okazało się, że powinna być mapa z drogą dojazdową, którą media mają być pociągnięte.

Co mam teraz zrobić?

Geodeta wypiera się mówiąc " że nie powiedziałem mu" i życzy sobie dodatkowe 550 PLN za zwiększenie zakresu.

Moje pytanie:

Jakie są koszta urzędowe do wykonania należnej mapy.

Się okazało, że firma, która mi może zrobić przyłącze, może zrobić mapę do celów projektowych (naniesienie budynku + przyłącza) za 600 zł.

A obecnie mam mapę, na której mogę sobie nanieść tylko budynek.

Co w takiej sytuacji robić?

Dzięki za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/190653-z%C5%82a-mapa-do-cel%C3%B3w-projektowych-zbyt-ma%C5%82y-zakres/

Nikt nie wie co powiedziałeś geodecie, a czego nie powiedziałeś :) nie ma "ceny urzędowej" - geodeta prowadzi prywatną firmę i sam ustala swoje stawki. Ja bym go przycisnęła, bo chyba coś wspomniałes o pozwoleniu na budowę- a to trudno uzyskać bez ZUDu i zaplanowanych przyłączy :) Mapa do celów projektowych ma pewne cechy min. wymagany obszar analizy. Chyba źle trafiłeś z tym geodetą :)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 21 lutego 1995 r.w sprawie rodzaju i zakresu opracowań geodezyjno-kartograficznych oraz czynności geodezyjnych obowiązujących w budownictwie.

§ 4. 1. Projekt zagospodarowania działki lub terenu należy sporządzić na kopii aktualnej mapy zasadniczej. Dopuszcza się dwukrotne pomniejszenie lub powiększenie tej mapy.

2. W razie braku mapy zasadniczej w odpowiedniej skali, projekt sporządza się na mapie jednostkowej, przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

3. W razie budowy pojedynczych obiektów o prostej konstrukcji, usytuowanych w granicach jednej nieruchomości, dopuszcza się wykonanie mapy jednostkowej, o której mowa w ust. 2, w układzie lokalnym dla danej inwestycji. W takim wypadku punkty, na których będzie oparty pomiar, należy utrwalić znakami z trwałego materiału oraz sporządzić dla nich opisy topograficzne w nawiązaniu do istniejących trwałych szczegółów sytuacyjnych.

§ 5. Mapy, o których mowa w § 4, zwane dalej "mapami do celów projektowych", powinny obejmować również obszar otaczający teren inwestycji w pasie co najmniej 30 m, a w razie konieczności ustalenia strefy ochronnej - także teren tej strefy.

§ 6. 1. Treść mapy do celów projektowych, poza elementami stanowiącymi treść mapy zasadniczej łącznie z granicami władania (własności) nieruchomości (działek), powinna zawierać:

1) opracowane geodezyjnie linie rozgraniczające tereny o różnym przeznaczeniu, linie zabudowy oraz osie ulic, dróg itp., jeżeli zostały ustalone w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub w decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu,

2) usytuowanie zieleni wysokiej ze wskazaniem pomników przyrody,

3) usytuowanie innych obiektów i szczegółów wskazanych przez projektanta, zgodnie z celem wykonywanej pracy.

2. Skalę map do celów projektowych należy dostosować do rodzaju i wielkości obiektu lub całego zamierzenia budowlanego, przy czym:

1) skala map działek budowlanych nie powinna być mniejsza niż 1:500,

2) skala map zespołów obiektów budowlanych oraz terenów budownictwa przemysłowego nie może być mniejsza niż 1:1000,

3) skala map rozległych terenów z obiektami budowlanymi o dużym rozproszeniu oraz obiektami liniowymi może wynosić 1:2000.

3. Wielkość obszaru, o którym mowa w § 5, oraz skalę map do celów projektowych dla danej inwestycji określa w razie potrzeby organ właściwy do wydania pozwolenia na budowę.

Edytowane przez Nefer

Wszystko jeszcze zależy od zgrania terminów wykonywania poszczególnych inwestycji.

Przyłącze elektryczne robiła mi firma wyłoniona w przetargu przez zakład energetyczny. Opłata jest ryczałtowa, a w niej projekt, a do projektu mapka.

Porównywalnie w gazowni, chociaż tu nie było zewnętrznej firmy.

Wyżej wspomnianym nie potrzeba po 3 sztuki mapek, więc zaoferowali mi mapkę gratis, skoro i tak ją zrobili, a ja płacę ryczałtowo. Moja pierwotna mapka do PNB straciła ważność i bardzo mi się gratisowe mapki przydały, do projektu wewnętrznej instalacji gazowej.

Kto będzie Ci przyłączał prąd i kiedy? Będą robić swój projekt?

Musze sprawdzić w papierach co obejmuje kosTorys. Ale z pradem i gazem podobnie jak u Ciebie. Prad przetarg wykonawca ale nie wiem jak z mapka kiedys ktos do mnie dzwonil i mu mape wysylalem ale skoro nie spelnia wymogow musza zrobic swoja. Pytanie czy w tej kalkulacji przylaczy jest wliczona mapa do celow projektowych.

Sprawdziłem umowy z energetyką i gazownią.

Jeśli chodzi o przyłącze gazu to jest tam uwzględniona dokumentacja projektowa, czyli chyba dostęp do mapki mogę mieć, problem, że umowę podpisałem w marcu br. a do przyłącza mają do 29 miesięcy...

Jeśli chodzi o przyłącze energetyczne, czas realizacji przyłącza 30.09.2015... w harmonogramie przyłączenia prace projektowe - do 6 miesięcy przed terminem przyłączenia, czyli 30 marzec 2015...

Edytowane przez Michał_Łódź
Nefer dzięki za Rozporządzenie, mam mapkę w wersji dwg i pdf ale jak sprawdzić jaki zasięg zrobił geodeta? Jeśli wyszło do pociągnięcia wody więcej niż 30m? Powiem szczerze, spodziewałem się fachowej obsługi w tym i poinformowania mnie o problemie, a nie że dowiaduję się od ekipy chcącej wykonać przyłącze. Najlepiej chyba, żeby każdy był geodetą. :/

hej,

mnie geodeta pytał jak przyłącza będą szły i gdzie wjazd na działkę

i 450 zł bodajże kosztował, także chyba chcę Cie podwójnie skasować

pzdr

Ja robiłam projekty przyłączy na nieaktualnych mapkach (są one ważne tylko 6 MIESIĘCY), .

Nie ma czegoś takiego jak ważność mapy do celów projektowych. Właściwy urząd co najwyżej zdecyduje o jej aktualności (np. podczas uzgodnień w ZUD). Możesz mieć mapę do celów projektowych, która ma 5 lat i robić na niej projekt - ważne aby naniesione na niej informacje (obiekty) były aktualne.

Nie ma czegoś takiego jak ważność mapy do celów projektowych. Właściwy urząd co najwyżej zdecyduje o jej aktualności (np. podczas uzgodnień w ZUD). Możesz mieć mapę do celów projektowych, która ma 5 lat i robić na niej projekt - ważne aby naniesione na niej informacje (obiekty) były aktualne.

Ja jedną mapę miałem nieaktualna po 7 dniach od oklauzulowania.

Jeśli brakuje zakresu a geodeta nie dostał wcześniej informacji o tym, ze będą tam przyłacza i trzeba je uwzględnic to niestety ale to nie jego wina.

Dodatkowy zakres to dodatkowa robota wiec robią tyle ile trzeba i nic wiecej.

Inna sprawa, ze gdyby podszedł do tematu po ludzku to z tych 550 mógłby zjechać.

Rozumiem ze musi byc jakas oplata w urzedzie? Pytanie jaka? Bo nie 550 zl...

Wybacz ale powinien powiedzieć o tym przed wykonaniem ze tylko naniose budynek. Skad ja kowalski mam znac zakres mapy itp.?

Koszty administracyjne to kilkadziesiąt złotych ale będzie musiał znów jechać w teren i przy powiększaniu zakresu znów co nieco pomierzyć. Praktycznie niewiele sie to rożni od nowego zlecenia. Tym bardziej, ze znów w starostwie musi zgłosić nową robotę.

To tak wyglada z jego perspektywy jako geodety.

Jest jeszcze człowiek który powinien wziąść pod uwage okolicznosci. Nie podchodzi do Ciebie uczciwie tylko strzyże.

Ja na Twoim miejscu bym go juz nie brał i przy tej cenie znalazł kogoś innego. 550-600 zł to realna cena za mdpc do 1 ha. Czeka Cie jeszcze pomiar powykonawczy wiec troche pieniedzy na geodetę masz do wydania.

Czyli mam 2 możliwości:

1. czekać na wykonawcę przyłącza energetycznego/gazowego i od nich wziąć mapkę, która była stworzona

2. wziąć nowego geodetę, który wykona poprawną mapę do celów projektowych zarówno naniesienia budynku jak i przyłączy.

Co to jest pomiar powykonawczy? Kiedy się go robi?

Czy jest jakiś sposób na takich oszustów jak ten geodeta?

Nefer dzięki za Rozporządzenie, mam mapkę w wersji dwg i pdf ale jak sprawdzić jaki zasięg zrobił geodeta? Jeśli wyszło do pociągnięcia wody więcej niż 30m? Powiem szczerze, spodziewałem się fachowej obsługi w tym i poinformowania mnie o problemie, a nie że dowiaduję się od ekipy chcącej wykonać przyłącze. Najlepiej chyba, żeby każdy był geodetą. :/

Jeśli wyszło więcej niż 30 metrów to geodeta mógł o tym nie wiedzieć. Zgodnie z rozporządzeniem wykonał co wykonał. Jeśli nie dałeś mu warunków przyłączenia wody/gazu to raczej sam nie zwącha :)

Mapa ma skalę - po prostu zmierz.