Michał_Łódź 03.06.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Witam, Chciałbym żebyście mi pomogli w problemie, który dzisiaj się pojawił. Zamówiłem u geodety mapę do celów projektowych. Mapa została wykonana zapłaciłem 750 zł.Przesłałem warunki techniczne przyłącza wody jak i mapę do firmy, która zrobić ma projekt i wykonać przyłącze.Okazało się, że geodeta wykonał mapę ze zbyt małym zakresem, mapa nadaje się do naniesienia budynku a nie ma możliwości zaprojektować przyłączy wody, prądu i gazu. Okazało się, że powinna być mapa z drogą dojazdową, którą media mają być pociągnięte. Co mam teraz zrobić? Geodeta wypiera się mówiąc " że nie powiedziałem mu" i życzy sobie dodatkowe 550 PLN za zwiększenie zakresu. Moje pytanie: Jakie są koszta urzędowe do wykonania należnej mapy. Się okazało, że firma, która mi może zrobić przyłącze, może zrobić mapę do celów projektowych (naniesienie budynku + przyłącza) za 600 zł.A obecnie mam mapę, na której mogę sobie nanieść tylko budynek. Co w takiej sytuacji robić? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.06.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Nikt nie wie co powiedziałeś geodecie, a czego nie powiedziałeś nie ma "ceny urzędowej" - geodeta prowadzi prywatną firmę i sam ustala swoje stawki. Ja bym go przycisnęła, bo chyba coś wspomniałes o pozwoleniu na budowę- a to trudno uzyskać bez ZUDu i zaplanowanych przyłączy Mapa do celów projektowych ma pewne cechy min. wymagany obszar analizy. Chyba źle trafiłeś z tym geodetą ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 21 lutego 1995 r.w sprawie rodzaju i zakresu opracowań geodezyjno-kartograficznych oraz czynności geodezyjnych obowiązujących w budownictwie. § 4. 1. Projekt zagospodarowania działki lub terenu należy sporządzić na kopii aktualnej mapy zasadniczej. Dopuszcza się dwukrotne pomniejszenie lub powiększenie tej mapy. 2. W razie braku mapy zasadniczej w odpowiedniej skali, projekt sporządza się na mapie jednostkowej, przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. 3. W razie budowy pojedynczych obiektów o prostej konstrukcji, usytuowanych w granicach jednej nieruchomości, dopuszcza się wykonanie mapy jednostkowej, o której mowa w ust. 2, w układzie lokalnym dla danej inwestycji. W takim wypadku punkty, na których będzie oparty pomiar, należy utrwalić znakami z trwałego materiału oraz sporządzić dla nich opisy topograficzne w nawiązaniu do istniejących trwałych szczegółów sytuacyjnych. § 5. Mapy, o których mowa w § 4, zwane dalej "mapami do celów projektowych", powinny obejmować również obszar otaczający teren inwestycji w pasie co najmniej 30 m, a w razie konieczności ustalenia strefy ochronnej - także teren tej strefy. § 6. 1. Treść mapy do celów projektowych, poza elementami stanowiącymi treść mapy zasadniczej łącznie z granicami władania (własności) nieruchomości (działek), powinna zawierać: 1) opracowane geodezyjnie linie rozgraniczające tereny o różnym przeznaczeniu, linie zabudowy oraz osie ulic, dróg itp., jeżeli zostały ustalone w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub w decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu, 2) usytuowanie zieleni wysokiej ze wskazaniem pomników przyrody, 3) usytuowanie innych obiektów i szczegółów wskazanych przez projektanta, zgodnie z celem wykonywanej pracy. 2. Skalę map do celów projektowych należy dostosować do rodzaju i wielkości obiektu lub całego zamierzenia budowlanego, przy czym: 1) skala map działek budowlanych nie powinna być mniejsza niż 1:500, 2) skala map zespołów obiektów budowlanych oraz terenów budownictwa przemysłowego nie może być mniejsza niż 1:1000, 3) skala map rozległych terenów z obiektami budowlanymi o dużym rozproszeniu oraz obiektami liniowymi może wynosić 1:2000. 3. Wielkość obszaru, o którym mowa w § 5, oraz skalę map do celów projektowych dla danej inwestycji określa w razie potrzeby organ właściwy do wydania pozwolenia na budowę. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.06.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Wszystko jeszcze zależy od zgrania terminów wykonywania poszczególnych inwestycji.Przyłącze elektryczne robiła mi firma wyłoniona w przetargu przez zakład energetyczny. Opłata jest ryczałtowa, a w niej projekt, a do projektu mapka.Porównywalnie w gazowni, chociaż tu nie było zewnętrznej firmy. Wyżej wspomnianym nie potrzeba po 3 sztuki mapek, więc zaoferowali mi mapkę gratis, skoro i tak ją zrobili, a ja płacę ryczałtowo. Moja pierwotna mapka do PNB straciła ważność i bardzo mi się gratisowe mapki przydały, do projektu wewnętrznej instalacji gazowej. Kto będzie Ci przyłączał prąd i kiedy? Będą robić swój projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_Łódź 03.06.2014 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Musze sprawdzić w papierach co obejmuje kosTorys. Ale z pradem i gazem podobnie jak u Ciebie. Prad przetarg wykonawca ale nie wiem jak z mapka kiedys ktos do mnie dzwonil i mu mape wysylalem ale skoro nie spelnia wymogow musza zrobic swoja. Pytanie czy w tej kalkulacji przylaczy jest wliczona mapa do celow projektowych. Sprawdziłem umowy z energetyką i gazownią. Jeśli chodzi o przyłącze gazu to jest tam uwzględniona dokumentacja projektowa, czyli chyba dostęp do mapki mogę mieć, problem, że umowę podpisałem w marcu br. a do przyłącza mają do 29 miesięcy... Jeśli chodzi o przyłącze energetyczne, czas realizacji przyłącza 30.09.2015... w harmonogramie przyłączenia prace projektowe - do 6 miesięcy przed terminem przyłączenia, czyli 30 marzec 2015... Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Michał_Łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_Łódź 03.06.2014 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Nefer dzięki za Rozporządzenie, mam mapkę w wersji dwg i pdf ale jak sprawdzić jaki zasięg zrobił geodeta? Jeśli wyszło do pociągnięcia wody więcej niż 30m? Powiem szczerze, spodziewałem się fachowej obsługi w tym i poinformowania mnie o problemie, a nie że dowiaduję się od ekipy chcącej wykonać przyłącze. Najlepiej chyba, żeby każdy był geodetą. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 05.06.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 hej,mnie geodeta pytał jak przyłącza będą szły i gdzie wjazd na działkęi 450 zł bodajże kosztował, także chyba chcę Cie podwójnie skasować pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 06.06.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Ja robiłam projekty przyłączy na nieaktualnych mapkach (są one ważne tylko 6 MIESIĘCY), . Nie ma czegoś takiego jak ważność mapy do celów projektowych. Właściwy urząd co najwyżej zdecyduje o jej aktualności (np. podczas uzgodnień w ZUD). Możesz mieć mapę do celów projektowych, która ma 5 lat i robić na niej projekt - ważne aby naniesione na niej informacje (obiekty) były aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIS 12.06.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Nie ma czegoś takiego jak ważność mapy do celów projektowych. Właściwy urząd co najwyżej zdecyduje o jej aktualności (np. podczas uzgodnień w ZUD). Możesz mieć mapę do celów projektowych, która ma 5 lat i robić na niej projekt - ważne aby naniesione na niej informacje (obiekty) były aktualne. Ja jedną mapę miałem nieaktualna po 7 dniach od oklauzulowania. Jeśli brakuje zakresu a geodeta nie dostał wcześniej informacji o tym, ze będą tam przyłacza i trzeba je uwzględnic to niestety ale to nie jego wina. Dodatkowy zakres to dodatkowa robota wiec robią tyle ile trzeba i nic wiecej. Inna sprawa, ze gdyby podszedł do tematu po ludzku to z tych 550 mógłby zjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_Łódź 12.06.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Rozumiem ze musi byc jakas oplata w urzedzie? Pytanie jaka? Bo nie 550 zl... Wybacz ale powinien powiedzieć o tym przed wykonaniem ze tylko naniose budynek. Skad ja kowalski mam znac zakres mapy itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIS 14.06.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Koszty administracyjne to kilkadziesiąt złotych ale będzie musiał znów jechać w teren i przy powiększaniu zakresu znów co nieco pomierzyć. Praktycznie niewiele sie to rożni od nowego zlecenia. Tym bardziej, ze znów w starostwie musi zgłosić nową robotę.To tak wyglada z jego perspektywy jako geodety.Jest jeszcze człowiek który powinien wziąść pod uwage okolicznosci. Nie podchodzi do Ciebie uczciwie tylko strzyże. Ja na Twoim miejscu bym go juz nie brał i przy tej cenie znalazł kogoś innego. 550-600 zł to realna cena za mdpc do 1 ha. Czeka Cie jeszcze pomiar powykonawczy wiec troche pieniedzy na geodetę masz do wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_Łódź 15.06.2014 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Czyli mam 2 możliwości: 1. czekać na wykonawcę przyłącza energetycznego/gazowego i od nich wziąć mapkę, która była stworzona2. wziąć nowego geodetę, który wykona poprawną mapę do celów projektowych zarówno naniesienia budynku jak i przyłączy. Co to jest pomiar powykonawczy? Kiedy się go robi? Czy jest jakiś sposób na takich oszustów jak ten geodeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.06.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nefer dzięki za Rozporządzenie, mam mapkę w wersji dwg i pdf ale jak sprawdzić jaki zasięg zrobił geodeta? Jeśli wyszło do pociągnięcia wody więcej niż 30m? Powiem szczerze, spodziewałem się fachowej obsługi w tym i poinformowania mnie o problemie, a nie że dowiaduję się od ekipy chcącej wykonać przyłącze. Najlepiej chyba, żeby każdy był geodetą. :/ Jeśli wyszło więcej niż 30 metrów to geodeta mógł o tym nie wiedzieć. Zgodnie z rozporządzeniem wykonał co wykonał. Jeśli nie dałeś mu warunków przyłączenia wody/gazu to raczej sam nie zwącha Mapa ma skalę - po prostu zmierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_Łódź 16.06.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 No działał na tym terenie przy wszystkich działkach dlatego go wybrałem mimo iż najtańszy nie był. Ehh dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts