Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Muszla kucana - gdzie kupię w Polsce?

esemes

Recommended Posts

Witajcie,

Zaczynam remont mieszkania i chciałbym zbudować minimalistyczną łazienkę:

* ubikacja kucana, czyli w zasadzie dziura w podłodze,

* podłoga w kafelkach, spad w stronę ubikacji,

* prysznic bez specjalnej kabiny, wszystko płynie po podłodze do muszli.

To na razie wstępny pomysł. Mam o tyle szczęście, że mieszkanie jest na parterze, a pod spodem piwnica, więc mogę zejść w dół dość mocno z odpływem z ubikacji.

Na razie jednak pojawił się problem, bo nigdzie nie widzę w sklepach muszli kucanej. Czy ktoś z Was się na taką natknął, czy muszę po nią jechać na bazar w Stambule? ;)

Chodzi o coś takiego:

http://4.bp.blogspot.com/-hs15vTPpoTA/UPNBlh3h2uI/AAAAAAAAEVM/KmVQ2knlgfk/s1600/squat+toilet.jpg

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może dlatego, że dla niektórych jest to wygodne? (chociaż mam wątpliwości dotyczące wspomnianych powyżej użytkowników). Pół świata korzysta z takich (np. prawie cała Azja).

łatwo umyć szlauchem :D

Edytowane przez Elfir

Azjaci z kompleksem świata zachodniego montują sobie klasyczne sedesy, ale na których mozna kucać:

http://www.naturesplatform.com/images/pedestal-squat.jpg

i z jakiegoś forum o wyższości kucanej nad siadaną:

Makes elimination faster, easier and more complete. This helps prevent "fecal stagnation," a prime factor in colon cancer, appendicitis and inflammatory bowel disease.

Protects the nerves that control the prostate, bladder and uterus from becoming stretched and damaged.

Securely seals the ileocecal valve, between the colon and the small intestine. In the conventional sitting position, this valve is unsupported and often leaks during evacuation, contaminating the small intestine.

Relaxes the puborectalis muscle which normally chokes the rectum in order to maintain continence.

Uses the thighs to support the colon and prevent straining. Chronic straining on the toilet can cause hernias, diverticulosis, and pelvic organ prolapse.

A highly effective, non-invasive treatment for hemorrhoids, as shown by published clinical research.

For pregnant women, squatting avoids pressure on the uterus when using the toilet. Daily squatting helps prepare the mother-to-be for a more natural delivery.

http://www.higherground4x4.com/toilets/sitting-squat.gif

Dla panów nawet wymyślono:

http://blurbrain.com/wp-content/uploads/2013/09/pee-funnel.jpg

to taka fanaberia czy masz konkretne powody aby montować taką muszlę..........czy na serio uważasz, ze to jest wygodne?

a dlaczego miałby się z tego tu tłumaczyć ? Chce, niech ma. Może nie lubi czytać gazet w kiblu :D

to taka fanaberia czy masz konkretne powody aby montować taką muszlę..........czy na serio uważasz, ze to jest wygodne?

miliony Azjatów nie mogą się mylić :)

A na serio - może esemes jest z pochodzenia Turkiem, albo Wietnamczykiem?

Edytowane przez Elfir

A czy obecni tu sceptycy korzystali z takiej ubikacji?

Pół roku mieszkałem na Bliskim Wschodzie i z niechęcią wróciłem do rytuału zasiadania na tronie, zwieńczonego rozsmarowywaniem pozostałości papierem. Tam się robi higienicznie: kuca i podmywa za pomocą wężyka. Fakt, że mało piją, więc trzymają równowagę. Ja podobnie.

Od zawsze nasi przodkowie wypróżniali się w kucki. Na zachodzie wymyślono muszle i nastąpiła epidemia hemoroidów, zaparć i innych dolegliwości. A tymczasem Azja i Afryka nie zerwały z naturą.

Jak goście będą marudzić, złożę im stołeczek z dziurą ;)

A sprzątanie takiej łazienki to już w ogóle bajka. Zlać wężem, machnąć mopem, szurnąć szczotką w muszli i gotowe.