esemes 03.06.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Witajcie, Zaczynam remont mieszkania i chciałbym zbudować minimalistyczną łazienkę: * ubikacja kucana, czyli w zasadzie dziura w podłodze, * podłoga w kafelkach, spad w stronę ubikacji, * prysznic bez specjalnej kabiny, wszystko płynie po podłodze do muszli. To na razie wstępny pomysł. Mam o tyle szczęście, że mieszkanie jest na parterze, a pod spodem piwnica, więc mogę zejść w dół dość mocno z odpływem z ubikacji. Na razie jednak pojawił się problem, bo nigdzie nie widzę w sklepach muszli kucanej. Czy ktoś z Was się na taką natknął, czy muszę po nią jechać na bazar w Stambule? Chodzi o coś takiego: http://4.bp.blogspot.com/-hs15vTPpoTA/UPNBlh3h2uI/AAAAAAAAEVM/KmVQ2knlgfk/s1600/squat+toilet.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 04.06.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Szukaj jako WC tureckie, miska turecka.Przykładowo: http://www.lazienkaplus.pl/pl/szukaj?query=tureckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 04.06.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 stalowa http://static1.redcart.pl/templates/images/thumb/9247/295/295/pl/0/templates/images/products/9247/68fa42a708e6fe1c234f50c12debc5b5.jpg http://faneco.com/category/wyposazenie-sanitariatow-ze-stali-szlachetnej- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) jak z tego korzysta osoba niepełnosprawna/starsza/chora/pod wpływem alkoholu?Jak się wymiotuje do takiej muszli?Faceci też kucają czy pryskają z wysoka? Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia4444 04.06.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Litości , czemu pragniesz czegoś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) może dlatego, że dla niektórych jest to wygodne? (chociaż mam wątpliwości dotyczące wspomnianych powyżej użytkowników). Pół świata korzysta z takich (np. prawie cała Azja). łatwo umyć szlauchem Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Azjaci z kompleksem świata zachodniego montują sobie klasyczne sedesy, ale na których mozna kucać:http://www.naturesplatform.com/images/pedestal-squat.jpg i z jakiegoś forum o wyższości kucanej nad siadaną:Makes elimination faster, easier and more complete. This helps prevent "fecal stagnation," a prime factor in colon cancer, appendicitis and inflammatory bowel disease.Protects the nerves that control the prostate, bladder and uterus from becoming stretched and damaged.Securely seals the ileocecal valve, between the colon and the small intestine. In the conventional sitting position, this valve is unsupported and often leaks during evacuation, contaminating the small intestine.Relaxes the puborectalis muscle which normally chokes the rectum in order to maintain continence.Uses the thighs to support the colon and prevent straining. Chronic straining on the toilet can cause hernias, diverticulosis, and pelvic organ prolapse.A highly effective, non-invasive treatment for hemorrhoids, as shown by published clinical research.For pregnant women, squatting avoids pressure on the uterus when using the toilet. Daily squatting helps prepare the mother-to-be for a more natural delivery. http://www.higherground4x4.com/toilets/sitting-squat.gif Dla panów nawet wymyślono:http://blurbrain.com/wp-content/uploads/2013/09/pee-funnel.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esemes 04.06.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Dzięki! Do głowy mi nie przyszło by wpisać "turecka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 04.06.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 to taka fanaberia czy masz konkretne powody aby montować taką muszlę..........czy na serio uważasz, ze to jest wygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Abstynent jest... No, ON jest... Reszta niech se radzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Problem fajny...Wchodzisz... patrzysz... trzeźwiejesz!Nie byłem w ciąży to co z resztą - to nie wiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 04.06.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 to taka fanaberia czy masz konkretne powody aby montować taką muszlę..........czy na serio uważasz, ze to jest wygodne? a dlaczego miałby się z tego tu tłumaczyć ? Chce, niech ma. Może nie lubi czytać gazet w kiblu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 no tego by mi brakowało - spokojnych, kontemplacyjnych posiedzeń z literaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) to taka fanaberia czy masz konkretne powody aby montować taką muszlę..........czy na serio uważasz, ze to jest wygodne? miliony Azjatów nie mogą się mylić A na serio - może esemes jest z pochodzenia Turkiem, albo Wietnamczykiem? Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esemes 04.06.2014 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 A czy obecni tu sceptycy korzystali z takiej ubikacji? Pół roku mieszkałem na Bliskim Wschodzie i z niechęcią wróciłem do rytuału zasiadania na tronie, zwieńczonego rozsmarowywaniem pozostałości papierem. Tam się robi higienicznie: kuca i podmywa za pomocą wężyka. Fakt, że mało piją, więc trzymają równowagę. Ja podobnie. Od zawsze nasi przodkowie wypróżniali się w kucki. Na zachodzie wymyślono muszle i nastąpiła epidemia hemoroidów, zaparć i innych dolegliwości. A tymczasem Azja i Afryka nie zerwały z naturą. Jak goście będą marudzić, złożę im stołeczek z dziurą A sprzątanie takiej łazienki to już w ogóle bajka. Zlać wężem, machnąć mopem, szurnąć szczotką w muszli i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Wiesz, u nas też istnieje bidet i bidetta, europejczycy też nie są zacofani. nadal mnie zastanawia korzystanie przez osoby chore, starsze, z nadwagą i niepełnosprawne ruchowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 04.06.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 jak to mówi moja przyjaciółka - dobry gospodarz do domu zabiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 "Jak goście będą marudzić, złożę im stołeczek z dziurą " Tron Jagielloński!!! Elfir Potrzeba matką wynalazku! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 05.06.2014 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A czy obecni tu sceptycy korzystali z takiej ubikacji? To dla mnie największy koszmar podczas wyjazdów na Ukrainę :eek::eek: W Turcji czy na Bałkanach też je spotykałam, ale była alternatywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts