Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w posadzce

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Będę wykonywał instalacje w posadzce i do końca nie wiem w której płaszczyźnie ją zrobić, szukałem na forum ale nie było precyzyjnych odpowiedzi.

Będę kładł dwie warstwy styropianu 5cm, oczywiście styropian zabezpieczony od dołu i góry folią.

Przewody w peszlu rozprowadzić w tej pierwszej położonej na chudziaku poprzez zrobienie bruzd w styropianie oraz zasypanie zasypką i na to druga warstwa styropianu? Czy wykonać to w drugiej warstwie styropianu, zasypka i na to folia?

Bez tytułu.jpg

Mówisz na chudziaku, trochę więcej będzie roboty, ale odprowadzenie ciepła to ważna sprawa, więc pewnie tak zrobię. Myślałem, że może ta pierwsza wersja będzie odpowiadać. Tak robią na tym filmie, chociaż bez zasypki (3,18 min) :http://www.youtube.com/watch?v=QO4lprodUKg

Obwody już zaplanowane, zabezpiecznie też już zakupione.

Sposób przedstawiony na tym filmiku nie za bardzo mi się podoba. O ile w pokojach, gdzie mamy znikome obciążenie, pewnie nic się nie stanie, to nie wiadomo jak zachowają się obwody np. kuchenne.

Norma przewiduje kilka sposobów układania przewodów, ale przewód obłożony kilkoma centymetrami styropianu nie jest jednym z nich. Podejrzewam, że obciążalność takiego przewodu spadnie znacznie, może nawet drastycznie. Trzeba by wykonać symulację takich warunków, ale nie sądzę, żeby wyszło z tego coś zadowalającego.

Teletechnika - jak najbardziej. Elektryka - jestem sceptyczny.

Podobne filmiki "pokazowe" były już komentowane, wygląda to ładnie, na pytanie do jakiej kategorii układania przewodów zalicza się ta metoda - pewnie nie dostał byś odpowiedzi, cała reszta z odprowadzaniem ciepła - opisał kolega wyżej.

Nie praktykuj także pokazany na filmie sposób wprowadzania przewodu do puszki elektrycznej - zawsze wprowadzaj je na "dno" puszki, czyli w najgłębszy otwór, nie ten przy krawędzi puszki.

Pzdr