maratyp 04.06.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam Wszystkich. Będę wykonywał instalacje w posadzce i do końca nie wiem w której płaszczyźnie ją zrobić, szukałem na forum ale nie było precyzyjnych odpowiedzi. Będę kładł dwie warstwy styropianu 5cm, oczywiście styropian zabezpieczony od dołu i góry folią. Przewody w peszlu rozprowadzić w tej pierwszej położonej na chudziaku poprzez zrobienie bruzd w styropianie oraz zasypanie zasypką i na to druga warstwa styropianu? Czy wykonać to w drugiej warstwie styropianu, zasypka i na to folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 05.06.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Bezpośrednio na chudziaku. Pamiętaj, że odprowadzenie ciepła jest w tym wypadku ograniczone, tak więc nie oszczędzaj na ilości obwodów, prawidłowo dobierz przewód pod docelowe obciążenie, do przewodu odpowiednie zabezpieczenie.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maratyp 06.06.2014 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Mówisz na chudziaku, trochę więcej będzie roboty, ale odprowadzenie ciepła to ważna sprawa, więc pewnie tak zrobię. Myślałem, że może ta pierwsza wersja będzie odpowiadać. Tak robią na tym filmie, chociaż bez zasypki (3,18 min) :http://www.youtube.com/watch?v=QO4lprodUKgObwody już zaplanowane, zabezpiecznie też już zakupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 06.06.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Sposób przedstawiony na tym filmiku nie za bardzo mi się podoba. O ile w pokojach, gdzie mamy znikome obciążenie, pewnie nic się nie stanie, to nie wiadomo jak zachowają się obwody np. kuchenne. Norma przewiduje kilka sposobów układania przewodów, ale przewód obłożony kilkoma centymetrami styropianu nie jest jednym z nich. Podejrzewam, że obciążalność takiego przewodu spadnie znacznie, może nawet drastycznie. Trzeba by wykonać symulację takich warunków, ale nie sądzę, żeby wyszło z tego coś zadowalającego.Teletechnika - jak najbardziej. Elektryka - jestem sceptyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.06.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Podobne filmiki "pokazowe" były już komentowane, wygląda to ładnie, na pytanie do jakiej kategorii układania przewodów zalicza się ta metoda - pewnie nie dostał byś odpowiedzi, cała reszta z odprowadzaniem ciepła - opisał kolega wyżej.Nie praktykuj także pokazany na filmie sposób wprowadzania przewodu do puszki elektrycznej - zawsze wprowadzaj je na "dno" puszki, czyli w najgłębszy otwór, nie ten przy krawędzi puszki.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maratyp 09.06.2014 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem. Przewody ułożę na chudziaku, będę stosował się do Waszych rad. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts