Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie, uwagi, porady.

przeniosłam temat do działu z projektami.

niestety na forum niekt o tym projekcie nie pisał wczesniej, że buduje ten dom.

Dom jest duży, ale z powodu wielospadowego dachu mało ustawny - w pokojach dzieci nie ma gdzie ustawić szafy - tam, gdzie sa wrysowane na rzutach można ustawić tylko niskie komody z powodu skosu

Kompletnie nieprzemyslane wyjście z toalety wprost na stół - nie ma to jak widok sedesu przy kolacji, gdy ktoś wchodzi lub wychodzi. puścić swobodnie bąka w wc też nie ma jak, bo pogłos niesie się po całym parterze. Innymi słowy toaleta do stresowania gości.

W kuchni będzie problem z ustawieniem słupka pod piekarnik, mikrofalę czy kawiarkę.

Mam nadzieję, że zdajesz sobie z kosztów budowy. Dom ma ok 250 m2 pow. całkowitej, wielospadowy dach, wiele okien połaciowych, okno narożne. Podany koszt budowy jest moim zdaniem tylko pobożnym zyczeniem biura projektowego.

Kilka dni temu kolega cosi pytał o projekt E-127, który ma praktycznie taki sam rzut parteru. W tamtym projekcie zaproponowano inny układ kuchni - bez spiżarni, za to z wyspą i większą liczbą szafek.

W tym projekcie chyba nie zmieniłabym nic. Koncepcja, szczególnie zewnętrza, jest spójna, a pewnych słabostek (wc naprzeciw jadalni, zabieg schodów) nie bardzo da się poprawić, więc pozostaje zaakceptować. :)

Jednakże jest to dom dość drogi w budowie (same okna połaciowe składają się na niebagatelną kwotę), z takim sobie poddaszem (kolankowa 105 uzyskana przedściankami, w głównej sypialni trochę lepiej bo 134 - jest zróżnicowanie poziomów podłóg), z dużą i reprezentacyjną częścią dzienną (łącznie ponad 60m2 + 10m2 otwartej kuchni) za to z małymi i nieustawnymi sypialniami dzieci.

Czy te punkty zaznaczone w głównej sypialni i w pokoju rekreacyjnym to słupy konstrukcji dachowej?

Dziękuję za odpowiedź, projekt ma parę minusów, ale z wszystkich dostępnych to on spełniał nasze kryteria; chciałabym dokonać zmian, żeby byl bardziej funkcjonalny.*

Jeżeli chodzi o kuchnię to chcę zlikwidować spiżarnię i tam zrobić słupek z piekarnikiem;

Wyjście z toalety to wg mnie jedyny minus tego projektu i szczerze nie wiem jak to zmienić, może ma ktoś jakiś pomysł?

W pokojach dzieci da się zrobić wg mnie za budowę z uwzględnieniem skosów.

Projekt jyz został kupiony, nie pomyślałam przed zakupem by się Was na forum poradzić, pozatym z tego co oglądałam to projekty indywidualne byly 3 razy droższe. Nawiązujac jeszcze do kosztu okien połaciowych to parę bedę cgciała zlikwidować. Może doradzicie co zmienić skoro projekt już został zakupiony. Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

A tak, tak - w garderobie polecam wykreślić okna. Po co rzeczy mają blaknąć. :)

W schowku - zależy co tam konkretnie ma być i czy światło dzienne jakkolwiek się przyda. Myślę, że jeżeli ma to być taki a la stryszek, to też okno zupełnie niepotrzebne, bo się tylko będzie przegrzewało to pomieszczonko.

Masz już jakiś plan co do okien na parterze? Które rozwierane, które suwane, będą gdzieś fiksy?

Projekt jyz został kupiony, nie pomyślałam przed zakupem by się Was na forum poradzić, pozatym z tego co oglądałam to projekty indywidualne byly 3 razy droższe. .

A teraz ty musisz doplacić za:

adaptację i plan zagospodarowania

projekt zjazdu

projekty przyłączy mediów

To wszytsko jest w cenie indywidualnego.

Do tego masz dom skrojony pod swoje potrzeby, nie musisz kombinować z tym, jak zamaskować oczywiste błędy projektowe

Masz, zgodnie z prawem, bodajże miesiac na oddanie przedmiotu zakupionego przez internet.

Masz już jakiś plan co do okien na parterze? Które rozwierane, które suwane, będą gdzieś fiksy?

Jeszce nie mam planu co do okien, muszę to przemyśleć, wjazd jest od południa więc musze przeanalizować, które okna będą suwane i gdzie będą fiksy. Byłabym wdzięczna za sugestie.

Pozdrawiam

A teraz ty musisz doplacić za:

adaptację i plan zagospodarowania

projekt zjazdu

projekty przyłączy mediów

To wszytsko jest w cenie indywidualnego.

Do tego masz dom skrojony pod swoje potrzeby, nie musisz kombinować z tym, jak zamaskować oczywiste błędy projektowe

Masz, zgodnie z prawem, bodajże miesiac na oddanie przedmiotu zakupionego przez internet.

Może zrobiłam błąd kupując gotowy projekt, ale już taki mam i tego nie zmienię.

Co do ceny to nawet z adaptacją wyszło mnie dużo taniej niż projekt indywidualny,.

Teraz muszę pomyśleć co i jak pozmieniać, żeby było praktycznie, dlatego zwróciłam się do Was z prośba o pomoc.

jak dla mnie idea kupowania projektu gotowego polega na tym, ze kupujesz gotowy pomysł na dom.

Jak chcesz teraz wprowadzać zmiany to musisz dopłacić za projekt zamienny, skoro adaptacja waszych zmian nie uwzględniła.

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy, nie chcę wprowadzać dużych zmian w projekcie, jedynie drobne korekty, bo projket mi odpowiada, innaczej bym go nie wybrała. Jedyne co bym chciała zmienić to wyjście z toalety, które jest na wprost jadalni, czy da się coś z tym zrobić, przesunąć, postawić ściankę itp, żeby nie było to tak rażące.

Ze ściankami bym nie kombinowała, żeby nie szatkować przestrzeni, nie wydłużać drogi do kuchni. Drzwi wc na maksa "w dół", czyli jak najbliżej ścianki wspólnej z wiatrołapem, a w holu przy ściance od spiżarni może jakaś duża donica z dużą rośliną.

Ze ściankami bym nie kombinowała, żeby nie szatkować przestrzeni, nie wydłużać drogi do kuchni. Drzwi wc na maksa "w dół", czyli jak najbliżej ścianki wspólnej z wiatrołapem, a w holu przy ściance od spiżarni może jakaś duża donica z dużą rośliną.

Dziękuję za rady. Będę musiała to wszystko przemyśleć.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 10 months później...

Witam serdecznie,

czy zakupiłaś może Ewelinko ten projekt e-128, mnie osobiście się podoba bardzo, ale klika drobnych zmian bym wprowadził.

Niestety bezpośrednio w extradomie czy innych firmach nie chcą mi zagwarantować przesunięcia sciany frontowej, a inny architekt tez nie chce tego robic w formie na piechotę. Czy Ty czy ktoś moze mi podać namiar do architekta projektu?Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam

ja jestem tez na etapie budowy tego domu bo wprowadzeniu zmian w projekcie. Po zmniejszeniu domu na parterze w miejace wc zrobiliśmy schody do.piwnicy a w miejsce spiżarni zrobiliśmy wc. ( nie przesadzajcie z tym.ze miejsce toalety jest dyskomfortem dla gości, dla gości jest salon a nie jadalnia ;)) na poddaszu wprowadzilam.spore zmiany bo faktycznie nie byloby gdzie wstawic mebli ;)