Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie na stałe - praktyczne, niedrogie 120 m

Recommended Posts

Witam,

Przed budową planuje ogrodzić działkę. Boczna część i tył = 120m, na front będę chciał coś porządnego/konkretnego/ładnego, ale to już nie tyczy się tego tematu. Zależy mi aby ogrodzenie było takie, aby nic przy tym nie robić przez kilkadziesiąt lat, żeby było praktyczne i najlepiej niedrogie. Nie musi być atrakcyjne bo i tak wzdłuż ogrodzenia będę sadził Tuje.

Proszę o opinie.

Witam,

Przed budową planuje ogrodzić działkę. Boczna część i tył = 120m, na front będę chciał coś porządnego/konkretnego/ładnego, ale to już nie tyczy się tego tematu. Zależy mi aby ogrodzenie było takie, aby nic przy tym nie robić przez kilkadziesiąt lat, żeby było praktyczne i najlepiej niedrogie. Nie musi być atrakcyjne bo i tak wzdłuż ogrodzenia będę sadził Tuje.

Proszę o opinie.

Witam

polecam siatkę zgrzewaną albo plecioną cynkowaną i powlekaną PVC. Sam ocynk nie wystarczy na kilkadziesiąt lat, bo się utlenia - im bardziej zakwaszone środowisko, tym szybsze utlenianie. Warstwa PVC dobrze zrobi siatce, zwłaszcza że będziesz sadzić obok tuje, na których będzie się gromadzić woda i śnieg.

Pozdrawiam

Krzysztof Krysiński

Przód polecam zrobić w czymś fajnym...Granit albo kamień polny łupany...Można też polecieć klinkierem, ale to już staje się takie oblatane. Przęsła metalowe albo porządna tarcica dobrze zainpregnowana (polecam impregnat akrylowy-w internecie puszka 5l kosztuje nawet 22 PLN)...Tam gdzie tuje, tzn. reszta- najtańsza opcja siatka i słupki. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
A ja jestem przeciwniczką siatki. Mieliśmy kiedyś ogrodzenie z siatki i pies nam rozplątał siatkę. Dlatego uważam, że lepszą opcją jest ogrodzenie panelowe. My swoje zamawialiśmy w firmie po drugiej stronie Wisły bo było taniej ale jesteśmy zadowoleni. Stoi już drugi rok, żywopłot rośnie. [usunięto reklamę - moderator]. A co do siatki to jeszcze raz odradzam. Pozdrawiam Edytowane przez Elfir

A ja jestem przeciwniczką siatki. Mieliśmy kiedyś ogrodzenie z siatki i pies nam rozplątał siatkę. Dlatego uważam, że lepszą opcją jest ogrodzenie panelowe. My swoje zamawialiśmy w firmie po drugiej stronie Wisły bo było taniej ale jesteśmy zadowoleni. Stoi już drugi rok, żywopłot rośnie. Firma która nam to montowała to chyba gowbet się nazywała. A co do siatki to jeszcze raz odradzam. Pozdrawiam

Dobra reklama nie jest zła, tak samo jak dobrze położona siatka nie jest zła. Wszystko kwestią jakości prac.

Dobra reklama nie jest zła, tak samo jak dobrze położona siatka nie jest zła. Wszystko kwestią jakości prac.

Jasne, że tak. Tylko czy mówienie o firmie dobrze jest reklamą? W naszym kraju wypada mówić o kimś tylko źle albo wcale.

A co do siatki zdania nie zmienie. Skoro owczarek niemiecki potrafi ją rozplątać...

Pozdrawiam

Jedną nogą już wakacyjnie :)

A ja jestem przeciwniczką siatki. Mieliśmy kiedyś ogrodzenie z siatki i pies nam rozplątał siatkę. Dlatego uważam, że lepszą opcją jest ogrodzenie panelowe. My swoje zamawialiśmy w firmie po drugiej stronie Wisły bo było taniej ale jesteśmy zadowoleni. Stoi już drugi rok, żywopłot rośnie. [usunięto reklamę - moderator]. A co do siatki to jeszcze raz odradzam. Pozdrawiam

Witam,

warto zwrócić uwagę, że siatki występują w dwóch typach: plecionych i zgrzewanych. Plecione to te, które znamy z dzieciństwa - najczęściej o romboidalnych oczkach. Źle wykonane faktycznie mogą się rozplątać. Siatki zgrzewane mają natomiast druty zgrzewane w układzie prostopadłym - przypominają dzięki temu panele ogrodzeniowe. Są zdecydowanie mocniejsze, ale też nieco droższe.

Panele są oczywiście najtrwalsze. Po pierwsze dlatego, że nie wytrzymują takich obciążeń jak siatka w wielometrowych rolkach, bo składają się z przęseł o długości najczęściej 2-3 m. Po drugie buduje się je z grubszych drutów, które są zgrzewane w różnych układach w zależności od wzoru panelu.

Pozdrawiam

Krzysztof Krysiński

• 2 months później...