Charlie 17.06.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Otóż faneuro nie kuma [za trudne dla niego do zrozumienia] ze sa dwa sposoby obliczania U dla szyb wedle dwu roznych norm - stad wedle jednej jest 0,5 a wedle drugiej 0,6 faneuro doucz sie ze o,1 roznicy na szybie daje 0,03 dla calego okna - liczylem wielokrotnie - U ramy 1,2, powierzchnia ram ok 30 %, dodac tzreba mostki liniowe wzdluz krawedzi szyb reszta to belkot ktory pozostawiam bez komentarza ..a jeśli szyba ma rozmiar np. 1800 x 4000 mm - profil aluminiowy , fasadowy . Wiesz, że takie " lochy" są coraz bardziej modne w rezydencjach. Różnica 0,1 na Ug już podkręca Uw mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 17.06.2014 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Można przyjąć, że poważnie traktuje się klienta wydającego 2 zł kiedy kupującego gazetę i takiego, który płaci 200.000zł przy zakupie samochodu albo 2.000.000zł przy zakupie domu. Tutaj nie kwota jest decydująca ale rynkowa wartość towaru/usługi. Jeżeli ma się 18 wycen na >200kzł, jedną na 160kzł i jedną na 150kzł to bardziej uprawniony jest wniosek, że 18 firm to oszuści czy raczej powinno się odrzucić 2 najtańsze? Zatem ile powinien wydac klient, który chce byc "powaznie" traktowany, na 8 okien, 5 balkonów i zestaw witryn 6szt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.06.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Szanowna Redakcjo.Sądzę, że do czasu wyjaśnienia sprawy i ostatecznego stwierdzenia kto jest winny, moim zdaniem temat powinien być zablokowanyDlaczego?1) Stolbud mimo wszystko nie jest stroną a podbijanie tego wątku ma wpływ na postrzeganie producenta2) Ekoprofil doświadczy straty wizerunku a na ten moment nie jest to jednoznaczne stwoerdzone że wina jest ewidentnie TYLKO po jego stronie - wnioskuję tak po wypowiedziach Groźnego, jak i przedstawiciela Stolbudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.06.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Moje kontynuowanie nie bedzie uzaleznione od spełniania dodatkowych wymogów, np poddawania sie przesłuchiwaniu i wymawianiu ze czarne jest białe. bwojtek pisał o kosztach okien. Koszt moich okien moge podac bez problemu, ale najpierw chce usłyszec, jaki to prog cenowy sprawia, ze z klienta którego mozna oszukac, staje sie klientem powaznie traktowanym. Jesli najpierw podam koszt to zaraz usłysze, ze za mało zaplaciłam wiec sama jestem sobie winna. Zatem słucham propozycji, ile powinnam zapłacic za 5 balkonów, 8 okien i zestaw 6 witryn skladajacych sie na to duze przeszklenie? A wracajac do kwestii pytan, tym razem moich, jest ich cała lista, na zdecydowana wiekszosc nikt nie odpowiedział, a nie sa to pytania retoryczne. Słuchaj - chodzi tu o to, że wybierając jedną z najtańszych ofert powinnaś się liczyć z pewnymi kłopocikami . To nie jest zakup majtek czy skarpetek na bazarze we Włoszczowej tylko kupujesz produkt z całym procesem budowlanym jakim jest jego montaż, obmiar , wiedza techniczna sprzedawcy, projektanta, montażysty. W.g mnie obmiar został skopany i konstrukcja tego całego drewnianego ustrojstwa. LIPA na 102. Sądzę, że dużo czasu upłynie zanim postawisz na swoim ( budowa na rok stop) dlatego spuść trochę z tonu i dowiedz się CO CHCE CI ZAPROPONOWAĆ wykonawca. Wysłuchaj go i skontruj na spokojnie wiedzą jaką tu pozyskałaś. W mojej ocenie nie można zamontować tego wszystkiego w tym stanie. Trzeba gdzieś podkuć ościeże co by się to wszystko zmieściło. Zapomnij, że Stolbud za free zrobi Ci ponownie tę fasadę. P.S co do Stolbudu Włoszczowa to wsiowa firma ze swoją specyficzną kulturą. Tanio zawsze mieli drewno i to był ich zawsze JEDYNY atut. Nie wiem po cholerę ten Wypychiewicz zainwestował w tego molocha _ pewnie z jakiś przyczyn księgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 17.06.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Tak skonstruowany i zamontowany jest zestaw 6 witryn, o łacznej powierzchni 24m2 Całosc wazy ok 1 tone.http://oi62.tinypic.com/2rcncbl.jpg Tutaj link:http://pl.tinypic.com/r/11kdpci/8 Góra nie jest oszkolona i dobrze, bo strach byłoby podchodzic, co dokładnie tymi słowami wyrazil będący na "wizji budynku" pracownik Stolbud WłoszczowaPrzy niewielkim wiaterku tak sie zachowuje. Tutaj dotykane bez wysiłku jednym palcem. Bezpieczne? Ktos chciałby pod tym usiąść, posadzic dziecko? Edytowane 17 Czerwca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.06.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Zatem ile powinien wydac klient, który chce byc "powaznie" traktowany, na 8 okien, 5 balkonów i zestaw witryn 6szt? jak najwięcej w imię niepohamowanego zysku sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 17.06.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 jak najwięcej w imię niepohamowanego zysku sprzedawcy tak, zgadzam sie najlepiej wiecej niz wart cały dom i niz mozna wziasc na 30 lat kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 17.06.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 dowiedz się CO CHCE CI ZAPROPONOWAĆ wykonawca. Ja juz wiem, przeciez mam ich wypowiedz na pismie. NIC! Piszac "nic" nie mam na mysli obnizki ceny, czy naprawy. Otrzymałam oferte kompromisowa, która brzmi "NIC" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 17.06.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) moim zdaniem temat powinien być zablokowany A moim zdaniem dziwne jest to, ze tak uparcie obstajesz przy sprawie, która Ciebie nie dotyczy. Temat jest wazny i powinien funkcjonowac, bo: - Na biezaco chce informowac innych inwestorow jak wyglada proces reklamacji stolarki okiennej, jej pomiaru i montazu, mysle ze w tej materii istnieje duzo niejasnosci. - Forum zapewnia swobode wypowiedzi, rowniez opini na temat firm, wykonawców, przy czym opini nie tylko pozytywnych, ale i negatywnych Edytowane 17 Czerwca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 17.06.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 ......zestaw 6 witryn, o łacznej powierzchni 24m2......... 24m2 powierzchni czy 24m obwodu ??? Bo sprawdzilam u siebie i mam wszystkich okien w calym domu troche ponad 27m2:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 17.06.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 24m2 powierzchni czy 24m obwodu ??? Bo sprawdzilam u siebie i mam wszystkich okien w calym domu troche ponad 27m2:D 24m2 powierzchni okna (sklada sie z 6 witryn, wazy ok 1 tone, wysokie na ok 4,7m), a obwód tego zestawu to 48m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulterier 17.06.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 . Swoją drogą kto robił tą wylewkę i wg czyich wskazówek? Pewnie kolejny raz "groźny" oskarży mnie o bycie pracownikiem producenta, ale ośmielę się spytać: gdzie był i co robił doskonale znający się na budowaniu, stawiający ściany pod niwelator geodeta podczas wylewania owych "murków"? Jaką metodę podparcia zalecał kierownik budowy? Czy właśnie owe murki będące mostkami (mostami?) termicznymi? Stalowy "heb" nad oknem ze skosami to czyj pomysł? No i na koniec: czy i w jaki sposób zawarto w umowie "poziom zero" oraz kto zdecydował o montażu stolarki drewnianej na tym etapie budowy (przed pracami mokrymi)? "Z racji swojego doświadczenia zawodowego szukam prawdy po środku. " Chyba żartujesz. Czepiasz się rzeczy w tym przypadku nieistotnych. HEB ze stali czy podciąg żelbetowy i tak trzeba zaizolować. Rozumiem ,że byś zaproponował belkę ze styropianu. Ten post nie jest związany z wadami powstałymi na skutek prac mokrych, zresztą wcale takie nie muszą być ( płyty GK, suchy jastrych ). Skąd wziąłeś doskonale znającego się na budowaniu geodetę? Wskaż proszę gdzie to jest napisane. Ściany pod niwelator? Przeczytaj jeszcze raz dokładnie komentarz. Spoina między pierwszą warstwą a drugą jest poziomem zero. Wylewka pod oknem była robiona według zalecenia Pana montażysty, ma 22 cm i jest to zapisane w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.06.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Tak skonstruowany i zamontowany jest zestaw 6 witryn, o łacznej powierzchni 24m2 Całosc wazy ok 1 tone. http://oi62.tinypic.com/2rcncbl.jpg Tutaj link: http://pl.tinypic.com/r/11kdpci/8 Góra nie jest oszkolona i dobrze, bo strach byłoby podchodzic, co dokładnie tymi słowami wyrazil będący na "wizji budynku" pracownik Stolbud Włoszczowa Przy niewielkim wiaterku tak sie zachowuje. Tutaj dotykane bez wysiłku jednym palcem. Bezpieczne? Ktos chciałby pod tym usiąść, posadzic dziecko? To nie jest dobrze zaprojektowana w drewnie fasada_pisałem Ci w którymś wątku żebyś zrezygnowała z tego typu konstrukcji drewnianej na rzecz aluminium. Pisałem też o cierpieniu Nie powinno się stosować przy tej rozpiętości systemu okiennego chyba, że wzmocni się odpowiednio konstrukcję poprzez dodanie dodatkowych profili po wysokościach. Jak tego nie wzmocnią to bujać się będzie jeszcze bardziej jak szkło wypełni wszystkie kwatery a zawieje zefirek . Na tym etapie da się to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 18.06.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Czytam i nie do końca rozumiem. Przewija się teoria, że tanio to i źle. Jeśli jakaś firma oferuje swój towar za określoną kwotę, to jej odpowiedzialność jest dokładnie taka sama jak najdroższego dostawcy. Choć pewnie ryzyko w przypadku tańszego większe. I dla przypomnienia - Nikt Ważny: "Matma też gmatwa dodatkowo zagadnienie. 0,55 to 0,5 ale już 0,56 to 0,6 " - gmatwa, i to bardziej niż sądzisz: 0,55 to 0,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.06.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 I dla przypomnienia - Nikt Ważny: "Matma też gmatwa dodatkowo zagadnienie. 0,55 to 0,5 ale już 0,56 to 0,6 " - gmatwa, i to bardziej niż sądzisz: 0,55 to 0,6.Patrz, skleroza 0,54 to 0,5 zaś 0,55 to już 0,6 co nie zmienia postaci rzeczy że niby różnica 0,1 a realnie 0,01 A kiedyś miałem z matmy i fizyki same piątki hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 18.06.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Kiedyś, to ja miałem db i bdb z j.niemieckiego, a dzisiaj chyba bym potrafił w najlepszym przypadku zapytać o ogień Uwaga o ułamkach nie była złośliwa, co dobrze odczytałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ja też pierwszy raz w zyciu widze takie wielkie przeszklenie w drewnie. Nawet by mi przez myśl nie przeszło szukać czegoś innego niż aluminum.Oczywiście to nie jest wina inwestora, ale dziwię się zachłanności firmy, że zdecydowała się na podjęcie się tej roboty w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 18.06.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ja też pierwszy raz w zyciu widze takie wielkie przeszklenie w drewnie. Nawet by mi przez myśl nie przeszło szukać czegoś innego niż aluminum. Oczywiście to nie jest wina inwestora, ale dziwię się zachłanności firmy, że zdecydowała się na podjęcie się tej roboty w drewnie. Oj tam, oj tam. Ja zaś nie po raz pierwszy widzę takie duże przeszklenie w drewnie. Na tej budowie jedyne czego zabrakło to sensownie wykonanego wzmocnienia do tej konstrukcji. Zabrakło wyobraźni okniarzom, architektowi i kierownikowi budowy ( którzy powinni to jakoś konstrukcyjnie ogarnąć) i samemu inwestorowi również . Ludzie przynoszą do wyceny coraz szersze i wyższe okna tarasowe oraz przeszklenia panoramiczne i jak mówię, że ja nie zrealizuję czegoś w jednej ramie, o konieczności zastosowania przewiązki, profilu pośrednim lub zmianie szyb na grubsze czy łączniku statycznym to patrzą na mnie jak na wariatkę. Ostatnio przyszedł klient z gabarytem 3150 x 2350. Oczywiście miał już 4 wyceny gdzie ów gabaryt był w opcji RU+R sł ruchomy + R, jedna rama, kolor dwustronny. Kiedy powiedziałam, że u mnie w tej postaci to nie jest wykonalne i zaproponowałam inne rozwiązanie to uznał, że chcę go oszwabić i to ja mam problem, że nie dysponuje takimi możliwościami produkcyjnymi jak konkurenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Mnie też chciano wykonać okno, którego by praktycznie prawidłowo nie dało się otwierać. Ale kilka firm zmieniło podział okna bez słowa wyjaśnieniaTylko jeden napisał wyjaśnienie dlaczego tego wykonać się nie da i zaproponował alternatywy. Zastanawiam się jak stolarka jest w projekcie architektonicznym rozpisana? Ale to pewnie projekt budowlany a nie wykonawczy, więc stolarka opisana z grubsza i cięzar jej projektu zwalony na producenta stolarki. Inwestorko - żadna z moich wypowiedzi cię nie krytykuje - ty nie musisz się na tym znać. Po prostu głośno się zastanawiam. To okno kojarzy mi się z oknami amglad - ale tam jest belka nośna między dolną a górną częscią. http://assets.projektydomownowoczesnych.pl/images/products/m4ba398e83a839/w1/2536.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Tutaj projekt domu z przeszkleniem szczytowym w drewnie, ale widać wyraźnie, że przewidziano belki konstrukcyjne (być może stalowe lub żelbetowe obłozone drewnem):http://olczak.info/naleczow/nal_002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts