Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakup okien może sparaliżować budowę i zdrowie- Stolbud Włoszczowa, Ekoprofit

Recommended Posts

Słuchaj - chodzi tu o to, że wybierając jedną z najtańszych ofert powinnaś się liczyć z pewnymi kłopocikami . To nie jest zakup majtek czy skarpetek na bazarze we Włoszczowej

Nie wybralam jednej z najtańszych ofert,a wlasnie szkoda, trzeba bylo. Przynajmniej jakość bylaby blizsza cenie. Bo teraz mam tylko wysoka cenę.

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w tej duzej scianie wystarczy poziomy rygiel z drewna [jak półka] dac na wysokosci pomiedzy dolnymi a gornymi oknami - rygiel w kolorze drewna okien - i problem z glowy

No super. Naprawdę super. Tylko dlatego wybraliśmy okna Stolbudu bo w salonie obiecali nam zrobienie przeszklenia z ukrytym w ramie wzmocnieniem. Dodając rygle, półki, belki to już nie będzie ten sam produkt na który się zdecydowaliśmy.

Tak sobie czytam ten wątek i nasuwa mi się kilka pytań. Jakie zapisy są w umowie? Ja jak kupowałem okna to dokonałem wielu zmian w zaproponowanej mi umowie. Dlaczego prace mokre w domu będą wykonywane po zamontowaniu stolarki drewnianej? Ja również mam stolarkę drewnianą i bardzo tego pilnowałem aby montaż był wykonany jak w budynku jest w miarę sucho już po pracach mokrych. Czasami mam wrażenie że ludzie utrudniają sobie życie, przecież ten pomiar powinien być wykonywany już po zrobieniu wylewki "na gotowo", a umowa powinna mieć zapisy o karach, odsetkach, jakie szklenie, itp. Tak się akurat składa, że całkiem niedawno miałem montowaną stolarkę drewnianą stolbudu, profil 90mm, szyby 4/18/4/18/4, bez mikrowczepów, na ciepłych parapetach ze styroduru, montaż na taśmach rozprężnych illbruck, itp. Wszystko to było zapisane w umowie. Jak to mówią pańskie oko konia tuczy, czasami warto pewnych spraw przypilnować niż później wozić się po sądach. Nie zmienia to faktu, że moim zdaniem stolbud powinien tutaj jednak załatwić sprawę korzystnie dla klienta, ale na przyszłość polecam interesować się tematem i pilnować umów, bo to pozwoli oszczędzić nerwy. Na pocieszenie powiem, że u mnie zostały pechowo uszkodzone drzwi wejściowe stolbudu przy montażu, i zarówno salon jak i producent zachowali się bardzo profesjonalnie i całe nowe skrzydło drzwi zostało przez stolbud wykonane za darmo.

Ludzie przynoszą do wyceny coraz szersze i wyższe okna tarasowe oraz przeszklenia panoramiczne i jak mówię, że ja nie zrealizuję czegoś w jednej ramie, o konieczności zastosowania przewiązki, profilu pośrednim lub zmianie szyb na grubsze czy łączniku statycznym to patrzą na mnie jak na wariatkę.

Nie zmusiłam sprzedawcy do wykonania tego przeszklenia.

Chciałam zamowic tylko okna w tym salonie, a przeszklenie w aluminium gdzie indziej. Sprzedawca jak usłyszał o przeszkleniu przekonał mnie ze bedzie ładnie wygladac w drewnie, pasowac do reszty okien i moga to bez problemu zrobic.

Po dogadaniu szczegołow - tzn ze całosc przeliczy konstruktor, na co otrzymam stosowne dokumenty; ze konstrukcja bedzie wzmocniona - usztywniona od wew miedzy ramami stalowym płaskownikiem; ze takie konstrukcje juz wykonywali - przekonali mnie.

I rzeczywiscie ładnie wyglada, jako całosc z oknami, co z tego jak trzeszczy i wygina sie(http://pl.tinypic.com/r/11kdpci/8 ) przy wietrze - juz teraz nie wyglada to na bezpieczne, a nie ma jeszcze szkla na gorze.

w tej duzej scianie wystarczy poziomy rygiel z drewna [jak półka] dac na wysokosci pomiedzy dolnymi a gornymi oknami - rygiel w kolorze drewna okien - i problem z glowy

Niestety mylisz sie. Wzmocnienie nie sprawi, ze ten zestaw bedzie miał odpowiednie, dopasowane do osciezy wymiary, nie zmieni tez kąta (niezgodnego z kątem oscieza), nie zmieni szklenia, które jest inne niz w umowie zapisano.

Nie zmienia to faktu, że moim zdaniem stolbud powinien tutaj jednak załatwić sprawę korzystnie dla klienta

Zgadzam sie :)

A odnosnie wpisów do umowy: dobrze jak sa i to jak najdokładniejsze, ale to i tak jeszcze nie gwarancja ze wszystko zostanie zrobione tak, jak miało byc.

Teraz sprzedawca probuje przekonac mnie ze zapisy w umowie sa inne, niz są. Wiec kazde ustalenie czy to słowne, czy pisemne z umowy mozna sobie dowolnie interpretowac i wypierac sie go jak pojawia sie problem.

Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

No super. Naprawdę super. Tylko dlatego wybraliśmy okna Stolbudu bo w salonie obiecali nam zrobienie przeszklenia z ukrytym w ramie wzmocnieniem.

I wtedy powinna się zapalić lampka ostrzegawcza u inwestora!

Zadziwiające jest, że projektant proponuje taki okno ale nie przeliczy wymaganych momentów bezwładności dla takiej konstrukcji i nie wpisze do projektu :( Ale to Polska właśnie.

I wtedy powinna się zapalić lampka ostrzegawcza u inwestora!

Panowie specjaliści od okien - patrzę od paru dni na ten wątek i chcąc wyłuskałem kilka najcenniejszych rad:

1. Inwestor ma się znać na oknach. Nie pobieżnie - wymagana wiedza jest na poziomie konstruktora - coby mu się lampki zapalały w odpowiednich miejscach. Ale jeśli fabryka podejmie realizacji zadania niewykonalnego - sprawa jest oczywista - wina Inwestora

2. Cena . Koniec końców nie udało się ustalić ile Inwestor ma zapłacić żeby spać spokojnie. Jeśli jednak ma problem taki jak tutaj to dlatego że zapłacił za mało. Więc wina Inwestora.

3. Pomiar. Inwestor musi wiedzieć jak to się robi i sprawdzić wszystkie wymiary po Wielkim Mierniczym. Jeśli jednak jakieś błędy są tutaj ewidentnie zawsze jest wina Inwestora

4. Zły montaż - nie ma norm na montaż. Jeśli jest źle zrobiony to oznacza że Inwestor źle wybrał. Sprawa prosta - wina Inwestora.

5.Chciał plastiki a nie drewno - wina Inwestora

6. Chciał drewno a nie aluminium - wina Inwestora.

Przepraszam jeśli o czymś zapomniałem.

wina Inwestora

Spaprany pomiar czy montaż to nie wina inwestora (do dyskusji temat poziomu zero) i nikt nie stawia tez jakie wypunktowałeś.

Będąc świadomym swojej niewiedzy inwestor powinien jednak skorzystać z porady fachowca (architekt, inspektor nadzoru, itp) - zwłaszcza przy nietypowej konstrukcji.

Natomiast uwaga o "lampce ostrzegawczej" jest natury ogólnej. Jeżeli 19 kolejnych firm twierdzi, "że się nie da" to do 20-tej, która twierdzi inaczej trzba podchodzić z dużą ostrożnością. I nie mam na myśli tylko okien.

Będąc świadomym swojej niewiedzy inwestor powinien jednak skorzystać z porady fachowca (architekt, inspektor nadzoru, itp) - zwłaszcza przy nietypowej konstrukcji.

Ok - to teraz proponuję wizyty u ww. fachowców. Oferuje flaszkę każdemu kto znajdzie architekta, kierownika lub inspektora który jest w stanie wypowiedzieć się o konstruowaniu nietypowego okna.

.... Jeżeli 19 kolejnych firm twierdzi, "że się nie da" to do 20-tej, która twierdzi inaczej trzba podchodzić z dużą ostrożnością. I nie mam na myśli tylko okien.
I to jest chyba najważniejsze zdanie całego wątku. Jakże często pojawiają się tu wątki o kłopotach z konstrukcjami które z założenia są niewykonalne ale szuka się za wszelką cenę wykonawcy który to wykona.

coulignon Wbrew pozorom przegrasz. Architekt nie po to uczy się konstrukcji budowli, zasad fizyki by nie potrafił obliczyć wymagań co do konstrukcji.

Zapewne w opisie projektu było zaznaczone, że całość ma być wykonana z aluminium.

Ileż to razy miałem zapytanie gdzie w przesłanym wykazie stolarki było adnotacja o konkretnym sposobie wykonania danej konstrukcji.

Może błędem jest to, że Inwestor nie poznaje od razu kosztów wizji architekta i później sam szuka oszczędności gdy okazuje się, ze taka fasadka kosztuje tyle co wykonanie SSO. Niestety, wielu konstrukcji nie da się w prosty sposób "przerobić" na inny materiał

Ok - to teraz proponuję wizyty u ww. fachowców. Oferuje flaszkę każdemu kto znajdzie architekta, kierownika lub inspektora który jest w stanie wypowiedzieć się o konstruowaniu nietypowego okna.

...już przegrałeś - adres podam na prive.

Po dostarczeniu flaszki dostaniesz dwa namiary na konstruktorów wyspecjalizowanych w tej materii.

coulignon Wbrew pozorom przegrasz. Architekt nie po to uczy się konstrukcji budowli, zasad fizyki by nie potrafił obliczyć wymagań co do konstrukcji.

Na ten temat była dyskusja z forumowymi architektami. Stwierdzili, że nie po to mają konstruktora by to liczyć :D

Oczywiście nie chodzi mi nie opinie typu"da się" lub "nie da się" tylko chodzi mi o konkret

tzn architekt robi obliczenia statyki okna, i mówi że w drewnie nie wyjdzie ale wyjdzie w aluminum w takim i takim sytemie u tego producenta. No chyba ze drewnie zaprojektujemy to w taki sposób i bach! Wyciaga projekt wykonawczy okna.

Rozumiem że jest to powszechna praktyka w biurach architektonicznych. Rozumiem tez ze każdy inspektor nadzoru jest w stanie takie obliczenia przeprowadzić na kolanie na budowie.

Ok przyjmuje.

Choc, nie wiem czemu, jakoś cięzko mi w to uwierzyć.

Panowie specjaliści od okien - patrzę od paru dni na ten wątek i chcąc wyłuskałem kilka najcenniejszych rad:

1. Inwestor ma się znać na oknach. Nie pobieżnie - wymagana wiedza jest na poziomie konstruktora - coby mu się lampki zapalały w odpowiednich miejscach. Ale jeśli fabryka podejmie realizacji zadania niewykonalnego - sprawa jest oczywista - wina Inwestora

2. Cena . Koniec końców nie udało się ustalić ile Inwestor ma zapłacić żeby spać spokojnie. Jeśli jednak ma problem taki jak tutaj to dlatego że zapłacił za mało. Więc wina Inwestora.

3. Pomiar. Inwestor musi wiedzieć jak to się robi i sprawdzić wszystkie wymiary po Wielkim Mierniczym. Jeśli jednak jakieś błędy są tutaj ewidentnie zawsze jest wina Inwestora

4. Zły montaż - nie ma norm na montaż. Jeśli jest źle zrobiony to oznacza że Inwestor źle wybrał. Sprawa prosta - wina Inwestora.

5.Chciał plastiki a nie drewno - wina Inwestora

6. Chciał drewno a nie aluminium - wina Inwestora.

Przepraszam jeśli o czymś zapomniałem.

Ad. 1 masz 100% racji co pokazuje to Forum Muratora i to ten akurat wątek. Jak to się mówi " sorry ale taki mamy system" a jak Inwestor się nie pokapuje w tym, że musi się znać lub wiedzieć gdzie rady poszukać to mówi sobie na koniec : ch.., du.. i kamieni kupa ". Kiedyś się mówiło bardziej kulturalnie : mądry Polak po szkodzie. Jak masz problem bo nie podoba Ci się to pikietuj na Wiejskiej w Warszawie żeby Prawo Budowlane zmienić czy doprecyzować a nie tu na Forum gdzie każdy wypowiada się za free z dobrej woli.

Ad. 2 jest kapitalizm i każdemu wolno sterować ceną. Rozumiem, że jak będziesz sprzedawał swój dom i przyjdzie Klient i powie za drogo i tyle mogę Panu zapłacić to w te pędy obniżysz mu cenę, żeby nie wiem co :)

Ad.3 nie no bez przesady ale z drugiej strony nobody is perfect. Koło się zamknęło i w tym przypadku jest "...kamieni kupa". Raz mi się zdarzyło, że malarz mnie chciał na obmiarze ścian i sufitów machnąć na 30 m2. Wydało się bo przemierzyłem sobie wcześniej. Ale okien to rzeczywiście raczej nie podoła byle śmiertelnik. Spora część montażystów też się za to nie łapie. Inżyniera z doświadczeniem bierze się do takich tematów.

Ad. 4 są Zasady Prawidłowego Montażu ITB gdzie jak byk jest napisane min. , że drewno montujemy po mokrych robotach ( tynki + jastrych ).

Ad. 5 najlepsze okna i drzwi są z aluminium - moje osobiste zdanie wynikające z aktualnej sytuacji na rynku polskiej stolarki otworowej. Każdy post na tym forum pokazuje prawdziwe oblicze plastiku i drewna.

Ad. 6 :) z tym się zgadzam - aluminium uberalles

Jeśli komuś się wydaje, że w tym kraju jest jak w bajce - budowa domu w naszych warunkach to jazda mercedesem z napędem na 4 koła to naprawdę niech odwiedzi kibel w Dżakarcie i przeczyta napis na szybie :)

Edytowane przez Charlie