Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakup okien może sparaliżować budowę i zdrowie- Stolbud Włoszczowa, Ekoprofit

Recommended Posts

Sprzedawca otrzymał pismo dotyczace niezgodnosci, nie odpowiedział w ustawowym terminie 14 dni.

Udowadnianie wadliwości towaru w praktyce często zależy od momentu składania reklamacji. Gdy towar jest niezgodny z umową (np. telewizor nie działa), to przed złożeniem reklamacji nie trzeba robić żadnych badań rzeczy, zamawiać ekspertyz rzeczoznawców itp. Z art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dz. U z 2002 r. nr 141, poz. 1176 z późn. zm.) wynika bowiem, że niezgodność towaru z umową polega na tym, że nie nadaje się on do tego, do czego jest zwykle używany. Jego cechy nie odpowiadają wtedy właściwościom towaru danego rodzaju. Z powodu braku opinii rzeczoznawcy sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji od kupującego. Musi w terminie 14 dni ustosunkować się do zgłaszanych zarzutów, ponieważ jego milczenie będzie oznaczało, że aprobuje żądanie kupującego, a więc też twierdzenie o niezgodności towaru z umową.

Czyli sprzedawca, w myśl prawa zaakceptował Twoje żądania.

Czy reklamacje wysłałaś listem poleconym i masz dowód nadania? Jakie były tam roszczenia?

J

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli sprzedawca, w myśl prawa zaakceptował Twoje żądania.

Czy reklamacje wysłałaś listem poleconym i masz dowód nadania? Jakie były tam roszczenia?

Wysłałam najpierw emailem na adres biura podany na stronie, który tez słuzył wczesniej podczas korespondencji ze sprzedawca. Wysłałam rowniez listem poleconym, mam dowod nadania.

Wypisałam co jest niezgodne z umowa, wady pomiaru, okien, montazu. Roszczenie - "wymiana na nowy".

Firma Ekoprofit nie posiada konstruktora, ale posiada go Stolbud. Mimo zapewnien sprzedawcy ze konstrukcje przeliczy uprawniony konstruktor Stolbud Włoszczowa do dzis przeliczen nie otrzymałam i nie otrzymam bo jak sie okazało ich nie ma. Producent do dzis nie odpowiedział mi na pytanie zadane poltora miesiaca temu - czy ktos z ich konstruktorów widział i liczył to przeszklenie.... .

Pomijając wszelkie inne błędy popełnione przez wykonawcę na tej budowie, wystarczy spojrzeć na rzeczoną witrynę. Jej gabaryty wykraczają poza jakikolwiek system przebadany przez Stolbud Włoszczowa, a więc jest to produkt wykonywany według indywidualnego projektu i powinien być wprowadzony do sprzedaży jako wyrób jednostkowy. Oznacza to, że producent powinien wykonać projekt, dokonać odpowiednich wyliczeń i przekazać Pani Deklarację Właściwości Uzytkowych tego wyrobu. Deklaracji tej powinna towarzyszyć instrukcja montażu oraz ew. warunki gwarancji.Do tego obliguje go polskie prawo budowlane.

Jeżeli więc zwróciła się Pani do producenta (i sprzedawcy?) o udostępnienie właściwej dokumentacji i Deklaracji Właściwości Użytkowych ( także powinna się Pani o to zwrócić dla każdego z dostarczonych okien/drzwi balkonowych) i nie otrzymała ich Pani, powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym Inspektorat Nadzoru Budowlanego, a do sprzedawcy zwrócić się o natychmiastowe zdemontowanie i zabranie wyrobów budowlanych nielegalnie wprowadzonych do obrotu handlowego i natychmiastowy zwrot poniesionych kosztów. Jeżeli nie uczyni tego bezzwłocznie, może je Pani zdemontować angażując inną ekipę, a kosztami obciążyć autoryzowanego sprzedawcę Stolbudu. Kwestię odsetek doradzi Pani prawnik.

Oczywiście prowadzi to do rozstrzygnięcia sądowego, ale jeśli sytuacja wygląda tak, jak ją Pani opisuje, nie straci Pani na tym finansowo. W ten sposób odblokuje Pani swoją budowę, zamówi stolarkę u innego wykonawcy, a na zwrot dodatkowo zaangażowanej kwoty wraz z odsetkami i kosztami sądowymi zaczeka Pani do werdyktu. Podobna sprawa opisana jest w czerwcowym wydaniu miesięcznika Forum Branżowe, gdzie wykonawca, który dokonał złego pomiaru, na własny koszt musiał wymienić całą stolarkę o wartości 38 tys. zł, a dodatkowo musiał pokryć koszty biegłych i sądowe o wartości 8 tys. zł. Oczywiście każdy przypadek jest inny, stąd konieczny jest Pani dobry prawnik, który ostatecznie doradzi jak w Pani konkretnej sytuacji postąpić. pzdr

Pomijając wszelkie inne błędy popełnione [...] konieczny jest Pani dobry prawnik, który ostatecznie doradzi jak w Pani konkretnej sytuacji postąpić. pzdr

Pani Inwestorce od początku potrzebni byli lepsi podpowiadacze. blokno jako kolejny z nich wypowiadasz się tak kategorycznie jakbyś znał tę sprawę od podszewki? Znasz? Moim zdaniem słabo. Za wyjątkiem ostatniego zdania Twoja rada może kierować Panią Inwestorkę na kolejną rafę. Pierwszym zadaniem jest ocena, czy mamy do czynienia z niewykonaniem zobowiązania, czy z nienależytym wykonywaniem zobowiązania. Jeśli zobowiązanie nie zostało wykonane moim zdaniem w ogóle nie ma podstaw do składania reklamacji w trybie konsumenckiej rękojmi, są za to przesłanki zastosowania art 636 K.c. a do tego sądy nie potrzebne. Dobry prawnik i owszem.

Edytowane przez T12345T

Wysłałam najpierw emailem na adres biura podany na stronie, który tez słuzył wczesniej podczas korespondencji ze sprzedawca. Wysłałam rowniez listem poleconym, mam dowod nadania.

Wypisałam co jest niezgodne z umowa, wady pomiaru, okien, montazu. Roszczenie - "wymiana na nowy".

Nie jestem ekspertem od prawa przy sprzedaży konsumenckiej ale wydaje mi się że nastąpił tu milczący akcept Twoich roszczeń. Skonsultuj się z rzecznikiem konsumenta - bo być może w tym momencie nie musisz nic nikomu udowadniać tylko załozyć sprawę w sądzie o realizację UZNANEJ (bo nie odpowiedzieli czyli uznali) reklamacji.

Biegły już był, prywatnie zaproszony.

Opinia niezaleznego specjalisty, która mam na pismie i z która moge isc do kazdego urzedu wydała mi sie potrzebna, mimo kosztów, które zaczynaja mnie przerasta

Podobno doskonale znasz swoje prawa a wydajesz kasę na zupełnie zbędne i nieprzydatne w sądzie rzeczy :(

To jeszcze nie świadczy o skutecznym doręczeniu ani tym bardziej czy i kiedy adresat zapoznał się z pismem.

Świadczy, jesli poczta nie zwróciła tego listu nadawcy. A to jest do udowodnienia.

Z resztą jeśli adresat nie odbierze listu poleconego awizowanego w ciągu 14 dni to uznaje się, iż taka przesyłka została prawnie doręczona, mimo jej nieodebrania przez adresata - tak postępuje Sąd.

To jeszcze nie świadczy o skutecznym doręczeniu ani tym bardziej czy i kiedy adresat zapoznał się z pismem.

Zapoznał sie, upewniłam sie telefonicznie. Zreszta wiem kiedy było doreczenie, nie ma znaczenie czy do rak sprzedawcy, czy samego wlasciciela.

Podobno doskonale znasz swoje prawa a wydajesz kasę na zupełnie zbędne i nieprzydatne w sądzie rzeczy

Nie wiem skąd u Ciebie tyle złości w stosunku do mnie...?

O rzeczoznawcy mowiono tutaj nie raz, zreszta u rzecznika praw konsumenta rowniez.

Świadczy, jesli poczta nie zwróciła tego listu nadawcy. A to jest do udowodnienia.

Z resztą jeśli adresat nie odbierze listu poleconego awizowanego w ciągu 14 dni to uznaje się, iż taka przesyłka została prawnie doręczona, mimo jej nieodebrania przez adresata - tak postępuje Sąd.

Nie wiem jak ty ale ja nie wiem kiedy owo pismo zostało wysłane.

Nie wiem skąd u Ciebie tyle złości w stosunku do mnie...?

O rzeczoznawcy mowiono tutaj nie raz, zreszta u rzecznika praw konsumenta rowniez.

Sorry. To nie złośliwość ale "sprowadzanie na ziemię". Wykonana na twoje zlecenie ekspertyza najprawdopodobniej nie będzie wcale brana pod uwagę przez sąd. Dlatego wybranie drogi: kupuje nowe okna i idę do sądu może skończyć się niezgodnie z wolą i zamiarem inwestora :(

Sorry. To nie złośliwość ale "sprowadzanie na ziemię". Wykonana na twoje zlecenie ekspertyza najprawdopodobniej nie będzie wcale brana pod uwagę przez sąd. Dlatego wybranie drogi: kupuje nowe okna i idę do sądu może skończyć się niezgodnie z wolą i zamiarem inwestora :(

Uzurpujesz sobie prawo do "sprowadzania mnie na ziemie". Tylko, ze ja nigdzie nie bujam w obłokach, raczej jestem w czarnej d...

To czy opinia bedzie brana pod uwage zdecyduje sąd. Jesli rzeczoznawca jest biegłym i rzeczoznawcą miedzynarodowym z ogromnym doswiadczeniem to sąd z pewnoscią zapozna sie z jego opinia.

Ja nie kupie nowych okien teraz, bo nie stac mnie na to. Najpierw musze odzyskac to co niewlasciwie zainwestowałam.

To czy opinia bedzie brana pod uwage zdecyduje sąd. Jesli rzeczoznawca jest biegłym i rzeczoznawcą miedzynarodowym z ogromnym doswiadczeniem to sąd z pewnoscią zapozna sie z jego opinia.

„Nie może być traktowana jako dowód w procesie opinia biegłego, choćby nim był stały biegły sądowy, sporządzona na piśmie na polecenie strony i złożona do akt sądowych” (III CR 121/56)

A moja życznliwa rada: dzwoń jutro z rana do kolegi TESTa!

Podkreślić należy, iż opinia prywatna stanowi dowód z dokumentu prywatnego w rozumieniu art. 245 k.c., i jako taka może być ważnym elementem całego procesu. Może m.in. przesądzić o konieczności przeprowadzenia dowodu z opinii biegłego sądowego. Należy mieć też na uwadze, że opinie prywatne dają się weryfikować poprzez poddanie ich oceny biegłym sądowym i przesłuchanie ich wraz z rzeczoznawcami sporządzającymi opinie prywatne. Oświadczenie rzeczoznawcy jest oświadczeniem wiedzy, a nie woli. W takim razie daje się weryfikować w kategoriach prawda-fałsz. Wobec tego pozbawianie opinii prywatnych wiarygodności dowodu należy uznać za nieuprawnione.

Nadal nie rozumiem do czego pijesz.

Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

Nadal nie rozumiem do czego pijesz.

Nie masz wiedzy i doświadczenia prawniczego i nawet jeżeli "racja" jest po twojej stronie to możesz przegrać. Podtrzymuję radę z poprzedniego postu.

EDIT:

Poszło na PW.

Edytowane przez bwojtek

Pani Inwestorce od początku potrzebni byli lepsi podpowiadacze. blokno jako kolejny z nich wypowiadasz się tak kategorycznie jakbyś znał tę sprawę od podszewki? Znasz? Moim zdaniem słabo. (...) a do tego sądy nie potrzebne. Dobry prawnik i owszem.

Och, przepraszam, że podobnie jak bwojtek nie poleciłem twoich usług, ale unikam takich "poleceń". Drugorzędne jest z czyich usług skorzysta Inwestorka, ważne, żeby skorzystała z profesjonalnej porady prawnej. pzdr