Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakup okien może sparaliżować budowę i zdrowie- Stolbud Włoszczowa, Ekoprofit

Recommended Posts

Podobna sprawa opisana jest w czerwcowym wydaniu miesięcznika Forum Branżowe, gdzie wykonawca, który dokonał złego pomiaru, na własny koszt musiał wymienić całą stolarkę o wartości 38 tys. zł, a dodatkowo musiał pokryć koszty biegłych i sądowe o wartości 8 tys. zł.

Jeszcze trzeba ten wyrok wyegzekwować, a to już nie jest takie łatwe:(.

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...mówią, że budowa domu skraca życie - wykończyć się idzie.

Ja na dzien dzisiejszy mam dosyć, do momentu zamowienia okien było bardzo dobrze, zdarzały sie problemy, ale w porownaniu z tym teraz to było nic.

Nie moge uwierzyc jak mogłam sie tak wpakowac. Przepisy daja iluzoryczne poczucie bezpieczenstwa i sprawiedliwosci.

Jestem ciekaw czy są statystyki Inwestorów, którzy przeszli przez proces budowy bez konfliktowo.

Ja tez, z tego co czytam i slysze to chyba nie ma takich szczesliwców.

Pomijając wszelkie inne błędy popełnione przez wykonawcę na tej budowie, wystarczy spojrzeć na rzeczoną witrynę. Jej gabaryty wykraczają poza jakikolwiek system przebadany przez Stolbud Włoszczowa, a więc jest to produkt wykonywany według indywidualnego projektu i powinien być wprowadzony do sprzedaży jako wyrób jednostkowy. Oznacza to, że producent powinien wykonać projekt, dokonać odpowiednich wyliczeń i przekazać Pani Deklarację Właściwości Uzytkowych tego wyrobu. Deklaracji tej powinna towarzyszyć instrukcja montażu oraz ew. warunki gwarancji.Do tego obliguje go polskie prawo budowlane.

Jeżeli więc zwróciła się Pani do producenta (i sprzedawcy?) o udostępnienie właściwej dokumentacji i Deklaracji Właściwości Użytkowych ( także powinna się Pani o to zwrócić dla każdego z dostarczonych okien/drzwi balkonowych) i nie otrzymała ich Pani, powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym Inspektorat Nadzoru Budowlanego, a do sprzedawcy zwrócić się o natychmiastowe zdemontowanie i zabranie wyrobów budowlanych nielegalnie wprowadzonych do obrotu handlowego i natychmiastowy zwrot poniesionych kosztów. Jeżeli nie uczyni tego bezzwłocznie, może je Pani zdemontować angażując inną ekipę, a kosztami obciążyć autoryzowanego sprzedawcę Stolbudu. Kwestię odsetek doradzi Pani prawnik.

Oczywiście prowadzi to do rozstrzygnięcia sądowego, ale jeśli sytuacja wygląda tak, jak ją Pani opisuje, nie straci Pani na tym finansowo. W ten sposób odblokuje Pani swoją budowę, zamówi stolarkę u innego wykonawcy, a na zwrot dodatkowo zaangażowanej kwoty wraz z odsetkami i kosztami sądowymi zaczeka Pani do werdyktu. Podobna sprawa opisana jest w czerwcowym wydaniu miesięcznika Forum Branżowe, gdzie wykonawca, który dokonał złego pomiaru, na własny koszt musiał wymienić całą stolarkę o wartości 38 tys. zł, a dodatkowo musiał pokryć koszty biegłych i sądowe o wartości 8 tys. zł. Oczywiście każdy przypadek jest inny, stąd konieczny jest Pani dobry prawnik, który ostatecznie doradzi jak w Pani konkretnej sytuacji postąpić. pzdr

Wyjatkowe pomieszanie z poplataniem - a najlepszy ten fragment ze Stolbud ma to nieprzebadane - NIE MUSI - wprowadzenie jako wyrob jednostkowy - to tez zabawne stwierdzenie

Sąd musi zlecic - inaczej kazda taka opinia nawet napisana przez najlepszego bieglego warta jest funta klakow

sprawa jest nie do wygrania - inspektor nadzoru [kierownik budowy] jak zezwolili na wbudowanie tego duzego okna to wina jest tez po ich stronie [dopuszczajac do wbudowania formalnie to zatwierdzili] - niezgodnosci z umowa tez nie udowodnisz

To juz ostatni moj post bo widze ze tu wiecej piany jest bite jak to wszystko jest warte.

"Niestety mylisz sie. Wzmocnienie nie sprawi, ze ten zestaw bedzie miał odpowiednie, dopasowane do osciezy wymiary, nie zmieni tez kąta (niezgodnego z kątem oscieza), nie zmieni szklenia, które jest inne niz w umowie zapisano." - bez komentarza bo widze ze sie znakomicie na tym "znasz"

Och, przepraszam, że podobnie jak bwojtek nie poleciłem twoich usług, ale unikam takich "poleceń". Drugorzędne jest z czyich usług skorzysta Inwestorka, ważne, żeby skorzystała z profesjonalnej porady prawnej. pzdr

Och dziękuję! Przynajmniej nikt nie doznał zawodu, bo ja nie korzystam z poleceń "ekspertów", to po pierwsze. Po drugie nie świadczę usług w zakresie obsługi prawnej. A co do wagi i znaczenia rad, których niezawodnie Inwestorce udzielono nim weszła na FM pozwolę się nie zgodzić. Większość jej kłopotów i aktualny stan sprawy wynikają właśnie z tego, że posiłkowała się drugorzędnymi doradcami w sprawach pierwszorzędnej dla niej wagi. Nie wiem kto ją namówił do składania reklamacji w takim trybie, ale ten co to zrobił oddał jej niedźwiedzią przysługę. Odkręcanie tego co już się wydarzyło dzięki "światłym" radom, faktycznie będzie wymagało łebskiego prawnika i miejmy nadzieję, że Inwestorka takiego znajdzie.

pchelek - naprawdę wzmocnienie konstrukcji zmieni sposób szklenia?
Szyba jest elementem konstrukcyjnym wbrew pozorom. Sztywność szkła wykorzystuje się i jest uwzględniana w obliczaniu statyki, stąd czasem może wywołać zdziwienie fakt, że dość małym oknie pojawia się szyba grubości 6 mm, czasem nawet grubsze.

To juz ostatni moj post bo widze ze tu wiecej piany jest bite jak to wszystko jest warte.

Słowa wsparcia, pomocy, informacji, podpowiedzi sa wiele warte.

Natomiast z Twoich wypowiedzi wypływa jedynie jad, dlaczego nie wiem. Bez żalu Ciebie zegnam, widocznie nigdy nie byłes w podobnej sytuacji, a krzywda która dzieje sie komus innemu jest dla Ciebie tylko tematem do szyderstw.

"Niestety mylisz sie. Wzmocnienie nie sprawi, ze ten zestaw bedzie miał odpowiednie, dopasowane do osciezy wymiary, nie zmieni tez kąta (niezgodnego z kątem oscieza), nie zmieni szklenia, które jest inne niz w umowie zapisano." - bez komentarza bo widze ze sie znakomicie na tym "znasz"
Nie trzeba wielkiej wiedzy "eksperta" by wiedziec ze wzmocnienie z zew w postaci powiedzmy belki nie sprawi ze zmieni się wymiar czy szklenie konstrukcji. Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

Szyba jest elementem konstrukcyjnym wbrew pozorom. Sztywność szkła wykorzystuje się i jest uwzględniana w obliczaniu statyki, stąd czasem może wywołać zdziwienie fakt, że dość małym oknie pojawia się szyba grubości 6 mm, czasem nawet grubsze.

Chyba tutaj chodziło o cos innego - to ze wstawimy dodatkowe wzmocnienie zestawu witryn od wewnatrz pomieszczenia, w postaci poprzecznej belki, nie sprawi nam przeciez - ze nagle zestaw zmieni swoje wymiary na pasujace do oscieża i zmieni sie mu tez szklenie - chodzi o to jakie szyby zostały wstawione, a sa one inne niz zaspisane o umowie.

Nie zabieram już głosu w tym temacie

Chciałam tylko uzmysłowić fakt, że szyba jest elementem konstrukcyjnym o czym często się zapomina

W mojej wypowiedzi chodziło o nizegodność szklenia z umową a nie o tym czy jest elementem konstrukcyjnym.

Wzmocnienie konstrukcji za pomocą szklenia nie zmieni przecież tego, co zapisano w umowie?

Należałoby sporządzić aneks do umowy i wyjasnić inwestorowi, że po wyliczeniach konstrukcyjnych szklenie musi być inne niż początkowo było brane pod uwagę.

...byłaś u prawnika ? czy nie byłaś ?

Jak byłaś to na czym stanęło ?

Czas leci - koniec czerwca, zaraz lipiec + sierpień + wrzesień i jesień a zaraz zima.

Tak, nawiązuje kontakt z prawnikiem. Skorzystałam rowniez z podpowiedzi niektórych forumowiczów odnosnie dalszych kroków z salonem. Może to coś pomoże. Dam znac.

Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

Tak, nawiązuje kontakt z prawnikiem. Skorzystałam rowniez z podpowiedzi niektórych forumowiczów odnosnie dalszych kroków z salonem. Może to coś pomoże. Dam znac.

Trzymam kciuki, bo wiem jakie to obciążenie dla ciebie, tym bardziej że na oknach się nie kończy, dalsze etapy budowy czekają...