Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja myślałem przez chwilę o klimatyzacji, ale stwierdziłem że przy takim metrażu (200 m2) dom bardzo powoli będzie się nagrzewał. Z doświadczeń wyjazdowych i u znajomych zauważyłem że im większy dom, tym dłużej utrzymuje się w nim w lecie przyjemny chłód.

Tzn. może mam wysoki próg tolerancji, bo teraz mieszkam w mieszkaniu, w którym w lecie nagolasa trudno wytrzymać, więc wydaje mi się że w dużym domu z podłogą z kafli może być tylko lepiej.

Właśnie z żoną stwierdziliśmy, że jak przyjdą upały to większość czasu będziemy spędzać zapewne na budowie, bo tam będzie przyjemniej. Dowiem się tego już niedługo.

To prawda Mieczu co piszesz. Jeśli dom jest spory i zbudowany normalnie to znaczy murowany to klima nie jest potrzebna. W technologiach lekkich szkieletowych może być potrzebna. Klima może się przydać również na poddaszu to własnie fragment nawet tradycyjnego domu w lekkiej technologii. W przyzwoitym murowanym domu akumulacyjność jego ścian jest na tyle duża że panuje w nim temperatura srednodobowa i wydatek na klimę jest zbędny.

Pozdrawiam

tzn.. generalnie klima to świetna sprawa, w tamtym roku chodziła jak burza. Nawet w tym roku już używałem na początku maja jak miałem imprezę w domu, było sporo ludzi, na dworze 23 C i zrobiło się gorąco.

Myślę że od czerwca będę musiał przeprosić się z klimą bo zapowiadają ciepełko. :D

hm.. jade w tygodniu w sprawie ogrzewania, zdecydowałem się na nawiewówke, jęśli będzie możliwe poprawne działanie tego w moim domku to od razu bedzie razem z klimą. Piec chyba sprowadze z USA razem z klimą
Piec chyba sprowadze z USA razem z klimą

na 110V ?

hultaje, trzeba kupować polskie odpowiedniki

nadal podtrzymuje !!!!!!!!!!!!!!, zwłaszcza, że niektóre rzeczy tańsze są i nie gorsze a znasz jakiś polski odpowiednik Carrier'a 58MPV i jeszcze tańszy,

Aha myślałem nad tym 110V i skoro sprowadzają je nasze firmy z USA, to muszą sprzedawać jakieś moduły zasilania na 220, albo tranformatory do nich. W cale tam nie musze jechać po piec, bracia tam pupę ruszą, ale faktycznie nie zdziwłbym się gdyby w Chicago, albo NY, byłe też na 230V

hm.. jade w tygodniu w sprawie ogrzewania, zdecydowałem się na nawiewówke, jęśli będzie możliwe poprawne działanie tego w moim domku to od razu bedzie razem z klimą. Piec chyba sprowadze z USA razem z klimą

potencjalne zagrozenia:

- piec moze nie miec polskiego certyfikatu, jakiejs normy itepe ... oczywiscie wszystko mozna "zalatwic" .... ;-) ale to kosztuje

- moze byc zasilany na 110 V - laptopy maja uniwersalne zasilacze 110/230 V ..ale piece ?? - TRANSFORMATOR

- tam sa bodajze gwinty calowe i sruby maja inne lby - KLUCZE

- rury moga tez byc jakies inne - srednice gwinty - PROBLEM Z PODLACZENIEM

- GWARANCJA!! a wlasciwie jej brak ...

- oplaty celne, VATy, transport ...

- znalezienie fachowca, ktory ten piec w razie czego naprawi ...

A jak piec przyjedzie poobijany w transporcie ??

I jeszcze jedno - moze katastroficzne ..ale tez trzeba sie zastanowic .... bo jak stanie sie cos - jakis pozar ... firma ubezpieczeniowa odmowi wyplaty odszkodowania - bo piec nie mial certyfikatu ...

Odradzam.

bonnie,

10 000 zl - to zalezy za jaki piec ..co to za firma ?

ale za 7000 mozna kupic piec stojacy zeliwny z zasobnikiem - dwufunkcyjny np ten

http://www.termet.com.pl/strony/cennik_wyroby_gks.htm

Zamontowalas juz ten piec ?Co mowi praktyka przeciwko mojej teorii o certyfikatach , roznym zasilaniu, braku gwarancji, innych gwintach itd ??

Pozdrawiam,

Clyde

Ja za piec w USA zaplacilam z miesiac temu 2500$.

Nie wiem czy to jest tanio czy drogo.

No to skoro cena nie była istotna, to z ciekawości zapytam dlaczego tam kupiłaś piec? Budujesz i mieszkasz w Stanach? Jeśli nie, to dlaczego sprowadzasz go aż ze Stanów, pomimo problemów z rurkami, zasilaniem, serwisem i certyfikatami? Czy to jakaś moda?

eee.... no to wątpliwy interes.

Nie wiem jaki piec kupiłas, ale w Polsce za Carrier 58 MVP trzeba zapłacić od 1900 do 2700 USD ( w zależności od mocy ). Biorąc pod uwagę wszytkie zagrożenia, o których pisał Yoric, nie opłaca się import na własną rękę.

Yoric, twoje porównanie jest chyba nie trafione, jak rozumiem bonnie kupiła piec nadmuchowy.

Cos kiedys obilo mi sie uszy ze jest klopot z ich czestotliwoscia pradu- te 110 nie sprawia klopotu bo mozna sobie z tym poradzic transformatorem ale ponoc automatyka- elektronika moze szwankowac przy roznych Hz (nie pamietam ile oni maja).

Ale podkreslam informacja nie jest pewna i wymaga gruntownego sprawdzenia.