Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rów z wodą na działce.

Recommended Posts

Cześć. Jest to mój pierwszy post więc chciałbym się serdecznie przywitać i od razu poprosić o radę. Rozważam zakup działki, która byłaby idealna, ale oczywiście jest jedno "ale". Wzdłuż jednej granicy biegnie rów z wodą. Woda wpływa do niego przez przepust zaznaczony zielonym kolorem. Wody nie jest dużo (przepust to rura o średnicy ok 20cm). Pytanie brzmi - jak dowiedzieć się co to za rów? Czy jest to prywatna inwencja, któregoś z sąsiadów, czy może dzieło gminy. Jeśli rów jest gminny, to czy istnieje jakakolwiek szansa, żeby się go pozbyć (albo chociaż orurować i zasypać?) Właściciele nic nie wiedzą, w księdze wieczystej brak jakichkolwiek wzmianek na ten temat.

Pozdrawiam

woda.jpg

jeśli rów jest odwodnieniowy/melioracyjny, czy też jakiś ze starych czasów (zamierzchłych - ja taki mam na swojej działce, jeszcze z czasów pruskich, ze starą drogą bitą-kamienną teraz zasypaną przy rowie) to właścicielem/zarządcą jest lokalna Spółka Wodna nie gmina. Spółki na ogół nie mają pieniędzy na utrzymywanie takich urządzeń w odpowiednim stanie, ale w przypadku takich urządzeń przepustów nie robi się na ogół rurą mniejszą jak fi400, więc wynika że to twórczość lokalnych właścicieli. Udać się do Spółki Wodnej i zapytać.