Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu metodą gospodarczą

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tutaj nowy i potrzebuję kilka wskazówek dotyczących budowania. I mam nadzieję że pomożecie :)

A więc tak, na początek chciałbym zapytać was o kwestie finansowe. Mam działkę i na dziś jakieś 170 tys na budowę. I chciałbym was zapytać czy ta kwota jest wystarczająca czy lepiej w budowę nie brnąć bo nie wydolę ? Mój znajomy mówi że się zarżnę na budowie i żebym odpuścił.

Ogladałem taki domek : Murator EC256

Czy ta kwota jest wystarczająca aby zacząć i skończyć domek ? Ile mniej więcej będzie kosztować budowa tego domu jeśli nie będe chciał wykończyć góry? chce zrobić na razie dół czyli jeden pokój kuchnie i łazienkę. Resztę jak zdobędę środki. Ile mniej więcej trwała by budowa metodą gospodarczą?

Łapie się na program MDM i dlatego o to wszystko pytam. Z góry zaznaczam że nie oczekuję dokładnych informacji tylko przybliżone. Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

Mam wybór albo się budować i jak mówią niektórzy zarżnąć się bo nie wydolę. Albo kupić mieszkanie i mieć wszystko gdzieś.

Czekam na wasze opinie :)

Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budowa domu to nie tylko koszt postawienia bryły,ale także niemały koszt papierologi,oraz kosztów przyłączeń.Jeżeli działka już jest to należy sprawdzić jakie są koszty i możliwości doprowadzenia mediow.Jestem teraz na etapie papierologi projekt,adaptacja ,badania geologiczne,drobne opłaty mapki itp.kosztowały mnie już ok 7000.

Nie mamy jeszcze projektow branżowych.Co do kosztów budowy nie pomogę to nie mój etap jeszcze.

ze swojego doświadczenia chciałbym zasugerować, że podczas budowy gdzieś trzeba mieszkać (odpłatnie czy za darmo?); jeść; opłacać media i czynsz; dojeżdżać na budowę (paliwo);... O tym się zapomina. Zrobiłem dla siebie arkusz w excelu, gdzie wpisałem "stałe" koszty utrzymania w skali roku. Przyjąłem określone kwoty na jedzenie, media, ubezpieczenia, itp. Otrzymana suma jest bardzo niepokojąca :))) Ponadto po wybudowaniu, a przed przeprowadzką trzeba będzie chociaż trochę ogrzewać nowy dom - wiec dojdą dodatkowe wydatki. Ale i tak nie żałuję decyzji o budowie, do bloku już raczej nie chciałbym wrócić. Powodzenia w realizacji marzeń. PS Paczka papierosów dziennie dla jednej osoby to roczny koszt ogrzewania domu, wiec oszczędności trzeba zacząć od siebie :)))

Wszystko zależy od kilku punktów.

1. ile jesteś sam w stanie zrobić. Czy masz kogoś do pomocy (teść/ojciec/brat) kto poświęci dużą część swojego wolnego czasu na pomoc tobie.

Sam nie dasz rady wszystkiego robić, będziesz potrzebował pomocnika, albo "gratisowego" albo do zatrudnienia.

Ja wiele rzeczy zrobiłem sam, ale bardzo dużo pomógł mi teść, tata, trochę brat, a do wielu prac brałem prostych pracowników fizycznych (c.a. 100zł/dzień pracy). Można dużo zaoszczędzić na instalacjach (woda, ogrzewanie, prąd, inne kable), ale pewnych rzeczy samemu się zrobić nie da (posadzki z mixokreta, tynki ) ze względu na brak narzędzi tudzież wprawy.

2. Kwota, o której piszesz na pewno nie starczy na uporządkowanie działki na zewnątrz. wbrew pozorom to sporo kosztuje. My na zagospodarowanie 1000m2 działki (na tym stoi dom) - płot frontowy (bardziej elegancki), płot do okoła (siatka), kostka, trawnik + rośliny + nawadnianie, jakieś 60tys zł. Przy czym wszystkie prace wykonałem sam, z pomocą wspomnianych wyżej pracowników fizycznych.

3. jak dużo zarabiasz na bierząco i jak wiele jesteś w stanie odłożyć w trakcie budowy. Z mojego doświadczenia wynika, że okres budowy to najbardziej oszczędny okres w życiu, bo zamiast latać na fajne wakacje, do sklepów, na rozrywki, spotkania ze znajomymi, latasz na budowę i robisz robotę.

4. pewne prace można zostawić na później.

• 3 weeks później...
Ja również uważam, że babranie się w samodzielną budowę domu od A do Z jest mało opłacalne. Przecież potrzebnych będzie mnóstwo narzędzi i maszyn, które albo będziesz musiał kupić albo pożyczać. Ja bym podszedł do takiej budowy zadaniami i od razu zlecał rzeczy, których się nie chcę/nie mogę podjąć. Przy budowie do SSO samodzielnie na pewno można wznieść mury, osadzić stropy, zrobić wylewki... Fundamenty i więźba dachowa to grubsza sprawa - tu proponuję się nie mieszać :) Potem instalacje, tynki, etc - to jest na miarę możliwości 2-3 osób, ale trzeba mieć w tym wprawę. Proponuję też wybrać sobie jakąś miłą i prostą technologię - proponuję poczytać o Porotherm Profi - pustaki na zaprawę cienkospoinową. Pustaki są równo docięte i nie trzeba przygotowywać kilku tysięcy m3 zaprawy - cóż można chcieć więcej jak się buduje samemu :p

Są prace, których sam raczej nie wykonasz (albo raczej nie wykonasz ich dobrze). Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie zaplanowanie wydatków. Zrób kosztorys w kilku wariantach, zobacz, na czym możesz oszczędzić, a jakie prace możesz zrealizować samodzielnie. Zastanów się również nad standardem wykończenia - nie zawsze zakup najtańszych materiałów jest najbardziej opłacalny. Przelicz na co Cię stać, porównaj to z budżetem i w oparciu o to zdecyduj, albo skoryguj wybór projektu :)

Polecam do tego naszą aplikację Kalkulatory Budowlane - obliczysz koszt budowy łatwo, szybko i za darmo

Witam.

Jestem na etpie zbierania informacji o kosztach budowy. Mamy działkę, na której jest prąd oraz do doprowadzenia woda. Kanalizacja brak. Wstępnie projekt domu wybrany, pow. użytkowa 97 m + garaz w bryle 19 m. Dach dwuspadowy. Dom z poddaszem użytkowym. Chcemy pustak z piórowpustami na klej, dach z blachodachówki. Chodzi mi czy ktos budował cos podobnego i ile mu wyszło jeżeli chodzi o stan surowy zamknięty z instalacjami (mteriały + robocizna) wykończenie we własnym zakresie. Będę wdzięczna za każdą konkretną odpowiedź. mile widziane wymienieni poszczególnych kosztów!

Oczywiście pomoc majstrowi i prace drobne własnymi rękami. Pozdrawiam

Gość Arturo72

Dom o takim metrażu będzie droższy w budowie niż parterowka a poza tym przy takim metrażu pokoje na poddaszu będą malutkie klitki,dodatkowo nie ustawne z powodu skosow a spora część powierzchni będzie nie wykorzystana i zabrana na schody.

Koszt budowy SSO to ok.120tys.zł.

Z tego co piszesz,ma być sciana 1W,nie rób tego błędu,zrób ścianę jak najtańsza np.silikat 18cm i na to pakuj styro ile wlezie.