dobrzynki 02.07.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dziękuję za rady. wybralismy cos takiego, zeby ograniczyc powierzchnie fundamentów, a raczej płyty ponieważ u nas jest nie pewny teren... Na sypialniach dużych nam nie zależy. Jest to projekt o nazwie Calvados, gdyby ktos mógł rzucic okiem i ocenic.Wystarczy wpisac w przegladarkę zaraz wyskakuje.Przestronność w salonie to dla nas priorytet. Czy SSO te 120 tys., które podałeś to materiał + robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 02.07.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Ile potrzeba jeszcze kasy zeby zamknąc i ile kosztuja instalacje i szambo.?Czy kominek w takim domu powinien byc z rozprowadzeniem czy nie musi? Do tego piec tradycyjny tzw. "śmieciuch" wegiel + drzewo.ile tynki na taki domek?Czekam zniecierpliwiona.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dziękuję za rady. wybralismy cos takiego, zeby ograniczyc powierzchnie fundamentów, a raczej płyty ponieważ u nas jest nie pewny teren... Na sypialniach dużych nam nie zależy. Jest to projekt o nazwie Calvados, gdyby ktos mógł rzucic okiem i ocenic.Wystarczy wpisac w przegladarkę zaraz wyskakuje. Przestronność w salonie to dla nas priorytet. Czy SSO te 120 tys., które podałeś to materiał + robocizna? Mam dom na płycie,jak się pomyśli i pokombinuje to płyta może wyjść podobnie lub nawet taniej niż tradycyjne fundamenty. Koszt mojej płyty to ok.300zł/m2 pow.zabudowy i odpada już izolacja pod wylewkę czy nawet sama wylewka jak się podłogówkę umieści w płycie. Calvados,cóż,jak pisałem,na górze są kliteczki,płyta powinna wyjść w cenie ok.25tys.zł z robocizną. SSO to materiał+robocizna. U mnie ten stan wyszedł 124tys.zł w tym robocizna 38tys.zł i 180m2 płyty fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Ile potrzeba jeszcze kasy zeby zamknąc i ile kosztuja instalacje i szambo.? Czy kominek w takim domu powinien byc z rozprowadzeniem czy nie musi? Do tego piec tradycyjny tzw. "śmieciuch" wegiel + drzewo. ile tynki na taki domek? Czekam zniecierpliwiona.... Pozdrawiam. Odpuść sobie węgiel bo drogi i do takiego domu nie dobierzesz mocowo kotła,wszystkie będą za mocne czyli więcej węgla będą wyrzucały kominem niż do domu. Policz ile to kosztuje(komin,kotłownia,kocioł),zrób OZC,koniecznie przed budową,żeby wiedzieć jaką moc będzie potrzebowało urządzenie grzewcze i jakich rachunków za ogrzewanie się spodziewać a dopiero potem decyduj się na system grzewczy. I skoncentruj się na dobrej izolacji domu bo to zmniejsza rachunki za ogrzewanie a nie węgiel. Kominek,zależnie od preferencji,DGP może być a równie dobrze może go nie być,DGP jest proste i tanie do wykonania w tym domu i samemu zrobić warto. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 02.07.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Mam dom na płycie,jak się pomyśli i pokombinuje to płyta może wyjść podobnie lub nawet taniej niż tradycyjne fundamenty. Koszt mojej płyty to ok.300zł/m2 pow.zabudowy i odpada już izolacja pod wylewkę czy nawet sama wylewka jak się podłogówkę umieści w płycie. Calvados,cóż,jak pisałem,na górze są kliteczki,płyta powinna wyjść w cenie ok.25tys.zł z robocizną. SSO to materiał+robocizna. U mnie ten stan wyszedł 124tys.zł w tym robocizna 38tys.zł i 180m2 płyty fundamentowej. Problem jest tego typu. działka jest duża ale troche dziwnie usytuowana. biegną linie wysokiego napięcia, okazało sie że jest tam droga która do nikąd nie prowadzi ale liczona musi byc i jest problem z możliwościa postawienia parterówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 02.07.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 A znasz ceny instalacji, szmba czy przydomowa oczyszczalnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 02.07.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Co to jest OCZ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Ocena Zapotrzebowania Energetycznego. Czyli ile będzie potrzebował energii dom.Przy naprawdę dobrych projektach, dobrze przemyślanych i zaprojektowanych ogrzewanie prądem będzie podobne cenowo do grzania byle jakiej chaty węglem. Nie boisz się, że gmina za 5 lat pójdzie w ślady Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.07.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 A znasz ceny instalacji, szmba czy przydomowa oczyszczalnia? Za szambo 6m3 zapłaciłem 1800zł,takie małe bo było tymczasowe i mam już kanalizę. Jeśli nie miałbym perspektyw na kanalizę to robiłbym oczyszczalnię. Koszt instalacji zależy od domu i ciężko jednoznacznie stwierdzić co i za ile. Poczytaj forum głębiej to zorientujesz się jak to się przedstawia w konkretnych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 04.07.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Moje kolejne pytanie: Czy kożystniejsze jest budowanie domu parterowego czy z uzytkowym poddaszem o pow. uzytkowej nie wiekszej niż 100 m + garaż ok. 20 m. Bydynek musi byc na płycie. Proszę o jak najwięcej wad i zalet poszczególnych opcji budowania i oczywiście jak cenowo to się różni. Dziekuje i czekam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Pomyśl - jesli ma być garaż 20 m, to znaczy, że poddasze też będzie o 20 m2 większe niż częśc dzienna domu. Czyli parter będzie miał 40 m2 a poddasze 60 m2. Z czego przynajmniej 5 m2 pójdzie na komunikację na parterze - zostanie 35 m2 - tyle co mała kawalerka z kuchnią w aneksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 05.07.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Myślę ze wielkość jest wystarczająca dla naszej rodziny. Teraz mamy tylko 50 m i dajemy radę. Brak nam tylko czesci dziennej. Garaż mozna w sumie wysunąć i zrobić balkon. Choć nie mam pomysłu co by tam zrobić i na co przeznaczone miałoby być to miejsce. kosztów jaka jest różnica pomiędzy parterowym, a z uzytk. poddaszem.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.07.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ten projekt to nieporozumienie. Garaż w bryle szczególnie w tak małym domu i tak mały to pomyłka. W tym garażu nie zmieścisz nawet rowera obok średniego auta. A gdzie taczka grabki kosiarka? Pokoje po 8 metrów i skosy , hmmm to może jest fajne na jedną noc a potem staje sie upierdliwe jak chodzisz i co metr schulasz głowę żeby nią nie przywalić w dach. Chcesz budowac tanio i mówisz o balkonie? Balko to drogi gadżet (i często zbędny w domku) Porównanie "mieszkam na 50" to mi 100 z nadtatkie styknie jest wg mnie zupełnie nietrafione. Chcesz budować tanio , zbuduj parterówkę, na ławach 10x12-10-15, wywal garaż z budynku, zrób dziwgary zamiast stropu (nie koniecznie gotowe typu mitek - to można taniej wykonać na budowie) . Budowanie na płycie i opalanie węglem to kolejny dziwny pomysł. Parterowka to droższy fundament i dach, ale możesz zrezygnowac z drogiego stropu (150zł/m2) odpadają Ci schody ~6-8tyś i nie tracisz 5-10m2 na schody kolejne oszczędności (każdy metr to ze 2-3tyś). Dom z poddaszem to troszkę tańszy fundament i dach. Tynki kosztóją za metr i nie ważne czy tynkujesz parter czy poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.07.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Myślę ze wielkość jest wystarczająca dla naszej rodziny. Teraz mamy tylko 50 m i dajemy radę. Brak nam tylko czesci dziennej. Garaż mozna w sumie wysunąć i zrobić balkon. Choć nie mam pomysłu co by tam zrobić i na co przeznaczone miałoby być to miejsce. kosztów jaka jest różnica pomiędzy parterowym, a z uzytk. poddaszem.? To najczęstszy błąd, jaki popełniają budujący - nie da się porównać powierzchni w bloku z powierzchnią domu. W bloku nie masz kilku rzeczy, które w domu tę powierzchnię Ci zabiorą. Kotłownia, garaż, miejsce na przechowywanie opału, miejsce na kosiarkę, węże ogrodowe, narzędzia. Cała komunikacja (miejsce na schody). Skosy. Tego w bloku nie masz i to się nie da porównać 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 tani dom to dom bez garażu. Koniec kropka. Garaż można zawsze dostawić jako lekka konstrukcję typu wiata ze scianami. I nic nie stoi na przeszkodzie zrobić drzwi między taka wiatą a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.07.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Ale po co te drzwi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Ale po co te drzwi ??Żeby wchodzić do domu suchą nogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Np. mozna to rozwiązac tak:http://images63.fotosik.pl/1142/b06291337c8fd00dgen.jpg Wiata jest równocześnie zadaszeniem wejścia (gankiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzynki 06.07.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Cała moja wizja legła w gruzach. W sumie lepiej teraz niż po fakcie.! A teraz jak porównać koszt parterowego z dwuspadowym a kopertowym dachem.? Musi być płyta, a nie ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 płyta to rozwiązanie konstrukcyjne, może być w kazdym typie domu Aby cokolwiek porównywac musisz mieć konkretne projekty do porównywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts