Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu metodą gospodarczą

Recommended Posts

Dziękuję za rady. wybralismy cos takiego, zeby ograniczyc powierzchnie fundamentów, a raczej płyty ponieważ u nas jest nie pewny teren... Na sypialniach dużych nam nie zależy. Jest to projekt o nazwie Calvados, gdyby ktos mógł rzucic okiem i ocenic.Wystarczy wpisac w przegladarkę zaraz wyskakuje.

Przestronność w salonie to dla nas priorytet. Czy SSO te 120 tys., które podałeś to materiał + robocizna?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Dziękuję za rady. wybralismy cos takiego, zeby ograniczyc powierzchnie fundamentów, a raczej płyty ponieważ u nas jest nie pewny teren... Na sypialniach dużych nam nie zależy. Jest to projekt o nazwie Calvados, gdyby ktos mógł rzucic okiem i ocenic.Wystarczy wpisac w przegladarkę zaraz wyskakuje.

Przestronność w salonie to dla nas priorytet. Czy SSO te 120 tys., które podałeś to materiał + robocizna?

Mam dom na płycie,jak się pomyśli i pokombinuje to płyta może wyjść podobnie lub nawet taniej niż tradycyjne fundamenty.

Koszt mojej płyty to ok.300zł/m2 pow.zabudowy i odpada już izolacja pod wylewkę czy nawet sama wylewka jak się podłogówkę umieści w płycie.

Calvados,cóż,jak pisałem,na górze są kliteczki,płyta powinna wyjść w cenie ok.25tys.zł z robocizną.

SSO to materiał+robocizna.

U mnie ten stan wyszedł 124tys.zł w tym robocizna 38tys.zł i 180m2 płyty fundamentowej.

Gość Arturo72
Ile potrzeba jeszcze kasy zeby zamknąc i ile kosztuja instalacje i szambo.?

Czy kominek w takim domu powinien byc z rozprowadzeniem czy nie musi? Do tego piec tradycyjny tzw. "śmieciuch" wegiel + drzewo.

ile tynki na taki domek?

Czekam zniecierpliwiona.... Pozdrawiam.

Odpuść sobie węgiel bo drogi i do takiego domu nie dobierzesz mocowo kotła,wszystkie będą za mocne czyli więcej węgla będą wyrzucały kominem niż do domu.

Policz ile to kosztuje(komin,kotłownia,kocioł),zrób OZC,koniecznie przed budową,żeby wiedzieć jaką moc będzie potrzebowało urządzenie grzewcze i jakich rachunków za ogrzewanie się spodziewać a dopiero potem decyduj się na system grzewczy.

I skoncentruj się na dobrej izolacji domu bo to zmniejsza rachunki za ogrzewanie a nie węgiel.

Kominek,zależnie od preferencji,DGP może być a równie dobrze może go nie być,DGP jest proste i tanie do wykonania w tym domu i samemu zrobić warto.

Edytowane przez Arturo72

Mam dom na płycie,jak się pomyśli i pokombinuje to płyta może wyjść podobnie lub nawet taniej niż tradycyjne fundamenty.

Koszt mojej płyty to ok.300zł/m2 pow.zabudowy i odpada już izolacja pod wylewkę czy nawet sama wylewka jak się podłogówkę umieści w płycie.

Calvados,cóż,jak pisałem,na górze są kliteczki,płyta powinna wyjść w cenie ok.25tys.zł z robocizną.

SSO to materiał+robocizna.

U mnie ten stan wyszedł 124tys.zł w tym robocizna 38tys.zł i 180m2 płyty fundamentowej.

Problem jest tego typu. działka jest duża ale troche dziwnie usytuowana. biegną linie wysokiego napięcia, okazało sie że jest tam droga która do nikąd nie prowadzi ale liczona musi byc i jest problem z możliwościa postawienia parterówki...

Ocena Zapotrzebowania Energetycznego.

Czyli ile będzie potrzebował energii dom.

Przy naprawdę dobrych projektach, dobrze przemyślanych i zaprojektowanych ogrzewanie prądem będzie podobne cenowo do grzania byle jakiej chaty węglem.

Nie boisz się, że gmina za 5 lat pójdzie w ślady Krakowa?

Gość Arturo72
A znasz ceny instalacji, szmba czy przydomowa oczyszczalnia?

Za szambo 6m3 zapłaciłem 1800zł,takie małe bo było tymczasowe i mam już kanalizę.

Jeśli nie miałbym perspektyw na kanalizę to robiłbym oczyszczalnię.

Koszt instalacji zależy od domu i ciężko jednoznacznie stwierdzić co i za ile.

Poczytaj forum głębiej to zorientujesz się jak to się przedstawia w konkretnych domach.

Moje kolejne pytanie: Czy kożystniejsze jest budowanie domu parterowego czy z uzytkowym poddaszem o pow. uzytkowej nie wiekszej niż 100 m + garaż ok. 20 m. Bydynek musi byc na płycie. Proszę o jak najwięcej wad i zalet poszczególnych opcji budowania i oczywiście jak cenowo to się różni. Dziekuje i czekam:)

Pomyśl - jesli ma być garaż 20 m, to znaczy, że poddasze też będzie o 20 m2 większe niż częśc dzienna domu.

Czyli parter będzie miał 40 m2 a poddasze 60 m2. Z czego przynajmniej 5 m2 pójdzie na komunikację na parterze - zostanie 35 m2 - tyle co mała kawalerka z kuchnią w aneksie.

Myślę ze wielkość jest wystarczająca dla naszej rodziny. Teraz mamy tylko 50 m i dajemy radę. Brak nam tylko czesci dziennej. Garaż mozna w sumie wysunąć i zrobić balkon. Choć nie mam pomysłu co by tam zrobić i na co przeznaczone miałoby być to miejsce. kosztów jaka jest różnica pomiędzy parterowym, a z uzytk. poddaszem.?

Ten projekt to nieporozumienie. Garaż w bryle szczególnie w tak małym domu i tak mały to pomyłka. W tym garażu nie zmieścisz nawet rowera obok średniego auta. A gdzie taczka grabki kosiarka?

Pokoje po 8 metrów i skosy , hmmm to może jest fajne na jedną noc a potem staje sie upierdliwe jak chodzisz i co metr schulasz głowę żeby nią nie przywalić w dach.

Chcesz budowac tanio i mówisz o balkonie? Balko to drogi gadżet (i często zbędny w domku)

Porównanie "mieszkam na 50" to mi 100 z nadtatkie styknie jest wg mnie zupełnie nietrafione.

Chcesz budować tanio , zbuduj parterówkę, na ławach 10x12-10-15, wywal garaż z budynku, zrób dziwgary zamiast stropu (nie koniecznie gotowe typu mitek - to można taniej wykonać na budowie) .

Budowanie na płycie i opalanie węglem to kolejny dziwny pomysł.

Parterowka to droższy fundament i dach, ale możesz zrezygnowac z drogiego stropu (150zł/m2) odpadają Ci schody ~6-8tyś i nie tracisz 5-10m2 na schody kolejne oszczędności (każdy metr to ze 2-3tyś). Dom z poddaszem to troszkę tańszy fundament i dach.

Tynki kosztóją za metr i nie ważne czy tynkujesz parter czy poddasze.

Myślę ze wielkość jest wystarczająca dla naszej rodziny. Teraz mamy tylko 50 m i dajemy radę. Brak nam tylko czesci dziennej. Garaż mozna w sumie wysunąć i zrobić balkon. Choć nie mam pomysłu co by tam zrobić i na co przeznaczone miałoby być to miejsce. kosztów jaka jest różnica pomiędzy parterowym, a z uzytk. poddaszem.?

To najczęstszy błąd, jaki popełniają budujący - nie da się porównać powierzchni w bloku z powierzchnią domu. W bloku nie masz kilku rzeczy, które w domu tę powierzchnię Ci zabiorą. Kotłownia, garaż, miejsce na przechowywanie opału, miejsce na kosiarkę, węże ogrodowe, narzędzia. Cała komunikacja (miejsce na schody). Skosy. Tego w bloku nie masz i to się nie da porównać 1:1.