Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosiarki, podkaszarki, pilarki czyli miało być cicho a nie można wytrzymać hałasu.

Recommended Posts

IM by zadeptali? Widzisz, ja nie dzielę roślin na moje i wspólne, lecz na czerwone, zielone, duże, małe...

Ty nie, jakieś 80% spoleczeństwa tak.

Sasiadka-babcia miała pod oknem miniogródeczek, to ludzie potrafili wyprowadzać między jej roślinki psy.

Z placu zabaw dzieci też przestały korzystać - wieczorami siedziała tam mlodzież pijac piwo i rozbijając butelki, rozwalajc huśtawki i sikając. Do tego w piasku toaletę miały okoliczne psy i bezdomne koty.

ogródki działkowe - moja matka miała regularnie co zimę okradzioną altankę, wykopano jej też duże różaneczniki.

Maciek - jesteśmy prymitywnym społeczeństwem nieobywatelskim. Jak nie dasz zasieków pod wysokim napięciem to ci wyniosą z ogrodu wszytsko a tego, co nie beda w stanie połamią i zasmiecą!

Edytowane przez Elfir

:( To inny problem, ale chyba się poprawia. Nie jest tak, że między blokami to chodzą małoletni gangsterzy i ekshibicjoniści, ale faktycznie WSZĘDZIE chodzą pijacy.

Mieszkam w domku i dzwonią do mnie co i raz, bo obok mają "metę". Ponieważ jest tu miejski las musiałem już patrzeć jak s.ają :mad: a 2 razy trzeba było interweniować bo spali na mrozie... Pewnie tak jest, że ogrodzone przed domem ma chronić, co by nie robili tego na moim placu, ale pociecha mała - np. zbierałem już cudze śmieci postawione pod mój wjazd.

Złudzenie "moje i nikt mi tu nie będzie..." mija skutecznie w konfrontacji z rzeczywistością. Mogą nią być wyjące kosiarki, ujadające psy (dla mnie to jest najwredniejsze), kulki śnieżne ciskane przez pijaczków w okno "bogola" itd. Płot wiele nie daje, już raczej okolica - z pewnością są enklawy, zarówno domków, jak i apartamentów, gdzie chamstwa jest zwyczajnie mniej. Przy czym jeśli jeszcze ma nie być tych kosiarek i psów/kotów to raczej wskazałbym na nowe apartamenty poza miastem, niż na nowe osiedla domków z działkami - tam prócz tradycyjnego hau, hau w nocy i wryyyyy każdego popołudnia, dojdą jeszcze odgłosy młotów, wiertarek i betoniarek, związane z pasją budowania; przynajmniej przez kilka najbliższych lat.

Edytowane przez MaciekTyr.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich,

Ciekawa dyskusja ale myślę, że stała się nazbyt filozoficzna. A sprawa jest prosta: tam gdzie wkraczamy agresywnie w wolność sąsiadów potrzebne są regulacje prawne, bo inaczej chamstwa nie da się powstrzymać. Zanieczyszczanie otoczenia (i życia sąsiadów) hałasem do takich spraw się zalicza. Dlatego kosiarki spalinowe powinny być dozwolone w maksymalnie dwa popołudnia w tygodniu i kwita. Rozwiązanie niemieckie jest dobrym przykładem normalności wypracowanej w dojrzałym społeczeństwie. Nie jest to ograniczanie wolności koszących tylko obrona wolności pozostałych.

U nas większość osób nie widzi problemu. Cóż, moja Babcia mawiała, że kulturalnych ludzi poznaje po tym że nie znoszą hałasu. Pewnie wynika to z tego, że awans materialny (rzuciły się chłopy, chłoporobotniki, ćwierćinteligenty inny drobiazg na kosiarki i myślą, że Pana Boga za nogi złapali tak im z tymi kiczowatymi trawniczkami dobrze się zrobiło) nie poszedł w Polsce równomiernie do awansu kulturalnego, ten brutalnie zatrzymany w 1945 r. jeszcze przez parę pokoleń będzie powłóczył w tyle. Dlatego trzeba wziąć na siłę motłoch za mordę i wprowadzić pewne przepisy mimo braku zrozumienia. Tylko kto to by miał zrobić...

Pozdrawiam

MJ

PS. Jeszcze niedawno na wsiach było cicho, nie licząc bzykania co większych much i ujadania psów. Kosy to był piękny wynalazek; kosiarek do tradycyjnej obecności psów na wsiach bym nie porównywał.

Mieszkałem kiedyś w takich śmiesznych blokach (a'la sanatorium - za murem), to w czwartki urządzałem takie imprezy, że sąsiedzi schodzili coś gadać mimo, że to 2ga w nocy była. Ale to dopiero, jak zaczynaliśmy bębnić. Żartowałem, że to atawizm i dopiero dźwięk tam-tama ich zwołuje, niczym Morloków z pewnej powieści.

I cała Twoja otoczka intelektualisty poszła w pi..du!

• 3 weeks później...

Pies po to jeść dostaje, żeby szczekał. Gorzej, jeżeli ujada bez sensu. Tzn. dla ludzi jest to bez sensu, bo jakaś tam psia logika w tym jest... :rolleyes: Pies może być znudzony, głodny lub zaniepokojony czymś. Zobaczy obcego, to szczekał będzie. Kota, wiewiórkę, yeti - tak samo.

Sama mam 2 psy, spore i jak czasem zaczynają koncert, to szału dostać można. Tylko że pod moim płotem przewalają się tabuny hałasujących ludzi, a psy hałasu nie lubią. Mnie to też wkurza, dlatego będziemy budować dom w spokojniejszej okolicy.

Sama mam 2 psy, spore i jak czasem zaczynają koncert, to szału dostać można. Tylko że pod moim płotem przewalają się tabuny hałasujących ludzi, a psy hałasu nie lubią. Mnie to też wkurza, dlatego będziemy budować dom w spokojniejszej okolicy.

Jak zabierzesz ze soba pieski, to okolica przestanie byc spokojna.

Moge zrozumiec rolnika ktory ma jakies tam spore obejscie i ze wzgledu na zywy inwentarz i obszar system alarmowy to problem i piesek czy pieski pilnuja obejscia, ale trzymanie "sracza(y)" w domku jednorodzinnym, gdzie jedynym ich zajeciem jest bezsensowne ujadanie na cala okolice - tego pojac nie moge. :)

• 2 months później...
Dla niektórych to przyjaciel, a nie tylko rzecz do posiadania

Jak mial bym czlowieka-przyjaciela, ktory kazdej nocy kilka godzin na moim ogrodzie darl by morde, to bys pierwszej nocy po policje zadzwonil. Jak Ty masz pieska-przyjaciela, to on moze morde drzec do woli i to nikomu ma nie przeszkadzac?

• 2 months później...