Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa zleceniem czy systemem gospodarczym

Recommended Posts

Nie rozumiem

Rozmawiam z firmą i mówię im jaką cenę daje a oni mówią czy darzą radę za tyle wybudować, a jak nie to idę Deo innej firmy

Lepiej jest zlecić wszystko jednej firmie czy róŻne roboty różnym firmom? Co będzie tańsze?

Zazwyczaj nawet "duża firma" używa podwykonawców. Nie masz wpływu na ich wybór. Osobiście wolę mieć wpływ na wykonawców.

Ale faktycznie robią wszystko jedni czy do wszystkich robót oni dalej zatrudniają?

Zwykle biora podwykonawców.

Na rynku niewiele jest firm mających wszytskich pracowników na stałym etacie - od murarza po cieśle, dekarza i płytkarza.

I takie firmy nie bawią się z domkami jednorodzinnymi tylko robią wielkie obiekty i ewentualnie deweloperkę.

Dlaczego utapianie kasy? Przynajmniej ścigam jednego człowieka za fuszerki a nie dziesięciu. Mówię mu za ile on ma mi wykonać inwestycję, on się zgadza spisujemy to w umowie i tyle. Jeśli podpisze to jest świadom.

Załóżmy ,że pierwszym etapem będzie stan zero.Będzie prościej liczyć.Pana jednej ekipy pytasz ile będzie kosztował stan zero.Spisujesz umowę i w razie "W" ścigasz po sądach jak się nie wywiąże.Jeśli kierujesz się wspomnianą przez mnie w/w inspiracją,Pierwszą ekipą będzie ta od humusu,a następną Pan murarz aż do więźby dachowej.Pan od więźby jako kolejny i stan surowy mamy zrobiony.W obydwu przypadkach stan surowy ja traktuję jak doprowadzenie i wyprowadzenie przez chudziak projektowych instalacji.Teraz pozostaje ci tylko porównanie cen.Ot i wsio.A kierbud bo zakładam ,że mieć go musisz ,powinien elastycznie dopilnować by każda z ekip wywiązała się ze swoich umów.

Edytowane przez niktspecjalny

Dlaczego utapianie kasy? Przynajmniej ścigam jednego człowieka za fuszerki a nie dziesięciu. Mówię mu za ile on ma mi wykonać inwestycję, on się zgadza spisujemy to w umowie i tyle. Jeśli podpisze to jest świadom.

Baaaaaaaaaaaaardzo optymistycznie. A najbardziej optymistycznie z tym ściganym jednym panem.

Za darmo nic nie dostaniesz - ten pan weźmie za to, że przysłał Ci ekipę i bierze (teoretycznie) za nich odpowiedzialność - to kosztuje. A ten drugi pan - szef ekipy podwykonawcy też bierze kasę. Więc płacisz dwa razy. A odpowiedzialność jaka jest każdy widzi. Pomijam fakt,że ten pierwszy pan dostanie działę za załatwienie zlecenia podwykonawcy - to również zostanie dopisane do Twojego rachunku.

Jeśli jesteś gotowy na takie rozwiązania, to weź inwestora zastępczego - przynajmniej będzie reprezentował Twoje interesy. Załatwi ekipy, towar, zsynchronizuje prace - ale t kosztuje. Coś za coś. Niektórym sie opłaca, ze nie muszą latać z każdą pierdołą na budowę i dowozić. Ale to trzeba skalkulować.

Edytowane przez Nefer

Zdecydowanie popieram Elfir - przy wyborze 1 generalnego wykonawcy- koszty 20-30 procent wyższe , a i tak robią podwykonawcy. PS tak jak w handlu - im więcej pośredników tym drożej ( co nie oznacza że lepiej ).

Proszę przejdź po budowach domów jednorodzinnych.Poczytaj tablice te żółte i zrozumiesz ,że ten największy % inwestorów to ci którzy mają kilka ekip ale każda konkretnie ustawiona do swej pracy.I tak .Kto inny muruje,ktoś inny robi więźbę,inny elektryk czy hydraulik.Inny jest Pan od instalacji gazowej a inny od kominów.Widzisz tu podwykonawców???Każdy sobie rzepkę skrobie i jak to mówią "każda myszka swój ogonek chwali":yes:

nikt - przecież surgi pisze o tym samym :)

A to przepraszam tak z automatu bo sam tak miałem i szybko chciałem się tymi wiadomościami posłużyć.Tylko siakoś tak dziwnie ujmuje tych podwykonawców a ja twierdze ,że na budowach pojedynczych inwestorów wbrew pozorom jest ich bardzo mała w pełnym tego słowa określeniu.