ghostdod 11.06.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam mam dach plaski na przestrzeni garażu oraz pomieszczenia gospodarczego w sumie około 60m2. Myślę że rzadko będzie wykorzystywany jak taras ale chciałbym mieć możliwość jakiegoś wykorzystania tej przestrzeni . Myślałem o dachu odwróconym ale kompletnie nie wiem jakie to koszty itd. Jeżeli macie jakieś pomysły lub doświadczenia proszę o pomoc również poszukuje wykonawcy takiego rozwiązania . Budowa jest w Sierosławiu niedaleko Poznania w tej chwili jest goły strop przez który trochę cieknie woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.06.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 system odwrócony to izolacja p.wodna, XPS, włoknina, żwir Raczej przemyśl sposób odprowadzania wody z dachu, bo ja u siebie na tym poleglam i mam klasyczny plaski dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostdod 11.06.2014 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Myślę że można zrobić spadek i system rynnowy? dlaczego poległaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 właśnie dlatego, że system odwrócony wymagał podgrzewanych przepustów albo zrobienia mostka cieplnego w ściance attykowej. Wpisz sobie do wyszukiwarki "dach płaski" (albo poprzez google) -jest duży wątek o płaskich dachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.06.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 W/g mnie odwrócony to nieustające kłopoty i drogo. Najprościej to zrobić ocieplenie od spodu ( jeśli wys. pozwala). Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 W/g mnie odwrócony to nieustające kłopoty i drogo. Najprościej to zrobić ocieplenie od spodu ( jeśli wys. pozwala). Jan jaki to kłopot? u mnie w przyszłym miesiącu będzie: - strop - paroizolacja (folia) - EPS 10 cm + spadek z EPS - EPDM - 5 cm XPS - warstwa drenująca - żwir / substrat / płyty chodnikowe Jeden przepust w stropie + przepust awaryjny w attyce. Mostki cieplne mi nie straszne, bo całość nad nieogrzewanymi pomieszczeniami. Rozwiązanie generalnie do najtańszych nie należy. Wykonawca udziela 10 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.06.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Dach odwrócony jest o wiele trwalszy niż klasyczny. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostdod 12.06.2014 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 jaki to kłopot? u mnie w przyszłym miesiącu będzie: - strop - paroizolacja (folia) - EPS 10 cm + spadek z EPS - EPDM - 5 cm XPS - warstwa drenująca - żwir / substrat / płyty chodnikowe Jeden przepust w stropie + przepust awaryjny w attyce. Mostki cieplne mi nie straszne, bo całość nad nieogrzewanymi pomieszczeniami. Rozwiązanie generalnie do najtańszych nie należy. Wykonawca udziela 10 lat gwarancji. A ile za metr jeżeli mogę spytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.06.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ja swoje opinie opieram na bardzo dużym doświadczeniu . A Ty na jakiej podstawie twierdzisz, że trwalszy. ? Dzwoniło?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.06.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 na takim, że izolacja p.wodna (EPDM) nie ma styczności z zewnętrzem i jest elastyczna. W odróżnieniu od papy, która stosuje sie w systemach klasycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.06.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ja swoje opinie opieram na bardzo dużym doświadczeniu . A Ty na jakiej podstawie twierdzisz, że trwalszy. ? Dzwoniło?. Jan. jakie to problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.06.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A izolacja cieplna w wodzie:o Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 strop - paroizolacja (folia) - EPS 10 cm + spadek z EPS - EPDM - 5 cm XPS - warstwa drenująca - żwir / substrat / płyty chodnikowe Tutaj izolacja cieplna jest oddzielona. Poza tym XPS nie jest nasiąkliwy. Starczy ułożyć ciasno, przykleić do podłoża i zapiankować. Woda będzie tylko na wierzchu. Oczywiście cały świat się myli, tylko specjalista z Polski moze ich wybawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.06.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jeśli izolacja cieplna jest odizolowana od wody to nie jest odwrócony. Pianka nie zapewnia szczelności. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts