Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam dach plaski na przestrzeni garażu oraz pomieszczenia gospodarczego w sumie około 60m2. Myślę że rzadko będzie wykorzystywany jak taras ale chciałbym mieć możliwość jakiegoś wykorzystania tej przestrzeni . Myślałem o dachu odwróconym ale kompletnie nie wiem jakie to koszty itd. Jeżeli macie jakieś pomysły lub doświadczenia proszę o pomoc również poszukuje wykonawcy takiego rozwiązania . Budowa jest w Sierosławiu niedaleko Poznania w tej chwili jest goły strop przez który trochę cieknie woda.

system odwrócony to izolacja p.wodna, XPS, włoknina, żwir

Raczej przemyśl sposób odprowadzania wody z dachu, bo ja u siebie na tym poleglam i mam klasyczny plaski dach.

właśnie dlatego, że system odwrócony wymagał podgrzewanych przepustów albo zrobienia mostka cieplnego w ściance attykowej.

Wpisz sobie do wyszukiwarki "dach płaski" (albo poprzez google) -jest duży wątek o płaskich dachach.

W/g mnie odwrócony to nieustające kłopoty i drogo. Najprościej to zrobić ocieplenie od spodu ( jeśli wys. pozwala). Jan

jaki to kłopot?

u mnie w przyszłym miesiącu będzie:

- strop

- paroizolacja (folia)

- EPS 10 cm + spadek z EPS

- EPDM

- 5 cm XPS

- warstwa drenująca

- żwir / substrat / płyty chodnikowe

Jeden przepust w stropie + przepust awaryjny w attyce. Mostki cieplne mi nie straszne, bo całość nad nieogrzewanymi pomieszczeniami. Rozwiązanie generalnie do najtańszych nie należy. Wykonawca udziela 10 lat gwarancji.

Dach odwrócony jest o wiele trwalszy niż klasyczny. Edytowane przez Elfir
jaki to kłopot?

u mnie w przyszłym miesiącu będzie:

- strop

- paroizolacja (folia)

- EPDM

- 5 cm XPS

- warstwa drenująca

Jeden przepust w stropie + przepust awaryjny w attyce. Mostki cieplne mi nie straszne, bo całość nad nieogrzewanymi pomieszczeniami. Rozwiązanie generalnie do najtańszych nie należy. Wykonawca udziela 10 lat gwarancji.

A ile za metr jeżeli mogę spytać ?

na takim, że izolacja p.wodna (EPDM) nie ma styczności z zewnętrzem i jest elastyczna. W odróżnieniu od papy, która stosuje sie w systemach klasycznych.
Ja swoje opinie opieram na bardzo dużym doświadczeniu . A Ty na jakiej podstawie twierdzisz, że trwalszy. ? Dzwoniło?. Jan.

jakie to problemy?

strop

- paroizolacja (folia)

- EPDM

- 5 cm XPS

- warstwa drenująca

Tutaj izolacja cieplna jest oddzielona.

Poza tym XPS nie jest nasiąkliwy. Starczy ułożyć ciasno, przykleić do podłoża i zapiankować. Woda będzie tylko na wierzchu.

Oczywiście cały świat się myli, tylko specjalista z Polski moze ich wybawić :D