emma786 11.06.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam, Chciałabym przeprowadzić gruntowny remont dachu płaskiego (stropodachu), który przecieka. Dom jest stary - ok. 120 m kw. Planuję zerwać starą papę i usunąć żużel aż do płyty. Wolałabym układ klasyczny – nie odwrócony. Rozumiem, że będą potrzebne następujące warstwy (idąc od dołu):1. Paroizolacyjna2. Termoizolacyjna3. Coś do ukształtowania spadku4. Hydroizolacyjna Chciałabym się dowiedzieć jakie typy materiałów polecacie na kolejne warstwy dachu?Co na paroizolację? folia czy papa?Czy na termoizolację sam styropian (20-25cm wystarczy? Układać w dwóch warstwach?)Czy spadek kształtować ze szlichty betonowej (jaka powinna być gruba?) Czy może oprócz styropianu dać jeszcze keramzyt i z niego ukształtować spadek?No i jaki typ papy na wierzch (dwie warstwy wystarczą?) Powiedzcie proszę jakie byłyby orientacyjne kosztu takiego remontu (łącznie z robocizną i zdarciem tego co jest tam obecnie) A może macie jakąś inną koncepcję?Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.06.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Może być folia, można bez.Wtedy na sufit latex aby zatrzymać dyfuzję . Styro 1 raz. Bez keramzytu. Spadek lepiej ze styro. Żelbet ok 5 cm. Papa termo 2 warstwy . Koszt ok 300 m2 Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mik4 12.06.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Cześć Za chwile czeka mnie remont całego domu.Chce sie podłączyć do tematu remontu dachu.W moim przypadku to dom szeregowy--dach był remontowany 15 lat temu i nie jest ocieplony wiem że się stosuje styropapę--poradźcie proszę jaka grubość by miało to sens do tego oczywiście obróbki blacharskie orynnowanie i remont komina--na jakie koszty sie przygotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 15.06.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Cześć Za chwile czeka mnie remont całego domu.Chce sie podłączyć do tematu remontu dachu.W moim przypadku to dom szeregowy--dach był remontowany 15 lat temu i nie jest ocieplony wiem że się stosuje styropapę--poradźcie proszę jaka grubość by miało to sens do tego oczywiście obróbki blacharskie orynnowanie i remont komina--na jakie koszty sie przygotować? Również podbijam temat bo będę w podobnej sytuacji. Czy można w jakiś sposób ocieplić dach bez ściągania tego całego żużlu tylko położyć coś na wierzch (oczywiście oprócz termopapy)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.06.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Również podbijam temat bo będę w podobnej sytuacji. Czy można w jakiś sposób ocieplić dach bez ściągania tego całego żużlu tylko położyć coś na wierzch (oczywiście oprócz termopapy)?? Przyklej styropian na sufit. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 15.06.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Przyklej styropian na sufit. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ocieplenie od wewnątrz? Trochę jak maskowanie syfa pudrem.Albo robcie porzadnie albo kosmetyczne zmiany, zeby tylko wydac kasę i polepszyć samopoczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 15.06.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Z tego co już się dowiedziałam, to się nie ociepla od środka.... Ile może kosztować porządne zrobienie płaskiego dachu o powierzchni 75m kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 mój 100 m2 kosztował ok. 20 tyś. (ocieplenie, papa, obróbki blacharskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 15.06.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 O kurcze, to ocieplenie musi być strasznie drogie! Właśnie rozmawiałam z tatą i powiedział że papę do szlichty można spokojnie zedrzeć. Czyli rozumiem że ocieplenie (np. styropapa) kładziemy na szlichtę, później papa i blacha? i takie COŚ może mnie kosztować z 15 tys??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ociepla się , ociepla. Tylko trzeba zrobić solidną barierę dla dyfuzji pary wodnej. I działająca wentylacja pomieszczeń. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) O kurcze, to ocieplenie musi być strasznie drogie! Właśnie rozmawiałam z tatą i powiedział że papę do szlichty można spokojnie zedrzeć. Czyli rozumiem że ocieplenie (np. styropapa) kładziemy na szlichtę, później papa i blacha? i takie COŚ może mnie kosztować z 15 tys??? Ja mam 30 cm styropianu (do dachów - twardy) + warstwa styropianu spadkowego (15-3 cm) i dwie warstwy papy. Blacha tylko na ściance attykowej. Nie kładłam styropapy - trzech róznych majstrów dekarskich odradzało. U was może być inna konstrukcja dachu - np. stropodach wentylowany. Jest wiele rodzajów płaskich dachów. Ja mam coś takiego: http://pobierz.rockwool.pl/media/71822/zeszyt22_e-book_page_14_500x499.jpg A w starych domach może być tak: http://www.eko-pur.pl/dach-plaski-blacha.jpg http://static.e-izolacje.pl/articles/14333f_izolacje-zdjecia_1_jpg_stropodach-rys-2_main.jpg?5 Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.06.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Elfir - jak masz dokładnie jak na rysunku i nie masz od góry ( pod blachą ) ocieplonej ściany atykowej to masz tam niezły mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Własnie nie mam dokładnie jak na rysunku Ale nigdzie nie znalazłam rysunku prawidłowo ocieplonej attyki. Chodzilo o rysunek poglądowy, pokazujący rodzaje dachów. Bo np. u moich sąsiadów stoją klocki z lat 70-tych i jeden jest z żużlem (obecnie już po termomodernizacji, żużel wywalony) a drugi wentylowany ale z drewnianą lub stalową konstrukcją dachu. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mik4 17.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Straszycie mnie--nie wiem czy jest łatwiejszy dach do remontu niż płaski ale na moje laickie oko to chyba nie--sumy 20---15 tyś jakoś mnie przerażają.Fakt mam mały dach około 60 metrów przy cenie styropapy 30cm 50zł/m2 do tego papa i cała reszta niech bedzie następne 25zł/m2 ,robocizna rozpiętość cen duża od 15 zł do 50 za m2,znalazłem cos takiego:http://oferia.pl/zlecenie/item562250-polozenie-100m2-styropapy-na-dzchu-plaskimSumując średnio materiał 5 tyś robota ile może trwać ? 3--4 dni? ok zaszaleje licząc 40 zł za m/2 2,4 tyś do tego komin i cała reszta o której nie wiem i zapomniałem jakby nie liczyć w 10 tyś powinienem się zmieścić czy się jednak myle?---pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 pierwsza wycena na moj dach to było 43 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.06.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Zapominasz o obróbkach . Trzeba pamiętać, że ocieplenie poziome MUSI łączyć się z ociepleniem ścian. Inaczej mosteczek pewny .Wykonanie tego ( szczególnie przy okapie) wymaga wiedzy i dokładności. Koszt bliżej 15. Zrób lepiej sufit. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 18.06.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 . Zrób lepiej sufit. Jan. Nie kumam, o co z tym chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.06.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nie kumam, o co z tym chodzi?? Od środka 5 cm styro Ci wystarczy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 19.06.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Od środka 5 cm styro Ci wystarczy. Jan. Ja przepraszam, ale sądziłam, że sobie ze mnie stroisz żarty Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat ocieplania od wewnątrz? Sądziłam (z tego co zasłyszałam), że się nie ociepla od środka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts