Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont płaskiego dachu - prośba o opinie

emma786

Recommended Posts

Witam,

Chciałabym przeprowadzić gruntowny remont dachu płaskiego (stropodachu), który przecieka. Dom jest stary - ok. 120 m kw. Planuję zerwać starą papę i usunąć żużel aż do płyty. Wolałabym układ klasyczny – nie odwrócony.

Rozumiem, że będą potrzebne następujące warstwy (idąc od dołu):

1. Paroizolacyjna

2. Termoizolacyjna

3. Coś do ukształtowania spadku

4. Hydroizolacyjna

Chciałabym się dowiedzieć jakie typy materiałów polecacie na kolejne warstwy dachu?

Co na paroizolację? folia czy papa?

Czy na termoizolację sam styropian (20-25cm wystarczy? Układać w dwóch warstwach?)

Czy spadek kształtować ze szlichty betonowej (jaka powinna być gruba?)

Czy może oprócz styropianu dać jeszcze keramzyt i z niego ukształtować spadek?

No i jaki typ papy na wierzch (dwie warstwy wystarczą?)

Powiedzcie proszę jakie byłyby orientacyjne kosztu takiego remontu (łącznie z robocizną i zdarciem tego co jest tam obecnie)

A może macie jakąś inną koncepcję?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Za chwile czeka mnie remont całego domu.Chce sie podłączyć do tematu remontu dachu.W moim przypadku to dom szeregowy--dach był remontowany 15 lat temu i nie jest ocieplony wiem że się stosuje styropapę--poradźcie proszę jaka grubość by miało to sens do tego oczywiście obróbki blacharskie orynnowanie i remont komina--na jakie koszty sie przygotować?

Cześć

Za chwile czeka mnie remont całego domu.Chce sie podłączyć do tematu remontu dachu.W moim przypadku to dom szeregowy--dach był remontowany 15 lat temu i nie jest ocieplony wiem że się stosuje styropapę--poradźcie proszę jaka grubość by miało to sens do tego oczywiście obróbki blacharskie orynnowanie i remont komina--na jakie koszty sie przygotować?

Również podbijam temat bo będę w podobnej sytuacji. Czy można w jakiś sposób ocieplić dach bez ściągania tego całego żużlu tylko położyć coś na wierzch (oczywiście oprócz termopapy)??

O kurcze, to ocieplenie musi być strasznie drogie! Właśnie rozmawiałam z tatą i powiedział że papę do szlichty można spokojnie zedrzeć. Czyli rozumiem że ocieplenie (np. styropapa) kładziemy na szlichtę, później papa i blacha? i takie COŚ może mnie kosztować z 15 tys???

Ja mam 30 cm styropianu (do dachów - twardy) + warstwa styropianu spadkowego (15-3 cm) i dwie warstwy papy. Blacha tylko na ściance attykowej.

Nie kładłam styropapy - trzech róznych majstrów dekarskich odradzało.

U was może być inna konstrukcja dachu - np. stropodach wentylowany.

Jest wiele rodzajów płaskich dachów.

Ja mam coś takiego:

http://pobierz.rockwool.pl/media/71822/zeszyt22_e-book_page_14_500x499.jpg

A w starych domach może być tak:

http://www.eko-pur.pl/dach-plaski-blacha.jpg

http://static.e-izolacje.pl/articles/14333f_izolacje-zdjecia_1_jpg_stropodach-rys-2_main.jpg?5

Edytowane przez Elfir

Własnie nie mam dokładnie jak na rysunku :)

Ale nigdzie nie znalazłam rysunku prawidłowo ocieplonej attyki.

Chodzilo o rysunek poglądowy, pokazujący rodzaje dachów.

Bo np. u moich sąsiadów stoją klocki z lat 70-tych i jeden jest z żużlem (obecnie już po termomodernizacji, żużel wywalony) a drugi wentylowany ale z drewnianą lub stalową konstrukcją dachu.

Edytowane przez Elfir

Straszycie mnie--nie wiem czy jest łatwiejszy dach do remontu niż płaski ale na moje laickie oko to chyba nie--sumy 20---15 tyś jakoś mnie przerażają.

Fakt mam mały dach około 60 metrów przy cenie styropapy 30cm 50zł/m2 do tego papa i cała reszta niech bedzie następne 25zł/m2 ,robocizna rozpiętość cen duża od 15 zł do 50 za m2,znalazłem cos takiego:

http://oferia.pl/zlecenie/item562250-polozenie-100m2-styropapy-na-dzchu-plaskim

Sumując średnio materiał 5 tyś robota ile może trwać ? 3--4 dni? ok zaszaleje licząc 40 zł za m/2 2,4 tyś do tego komin i cała reszta o której nie wiem i zapomniałem jakby nie liczyć w 10 tyś powinienem się zmieścić czy się jednak myle?---pozdrawiam