Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont płaskiego dachu - prośba o opinie

emma786

Recommended Posts

Ja przepraszam, ale sądziłam, że sobie ze mnie stroisz żarty :) Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat ocieplania od wewnątrz? Sądziłam (z tego co zasłyszałam), że się nie ociepla od środka!

Koniecznie na pełno , nie na placki. Na to farba lateksowa .Lubię żarty ale u Ciebie to poważna sprawa. Jan

Edytowane przez Jan P.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie podepne sie pod ten temat

Chciał bym zrobić też remont dachu domu kostki ok 80m2

Pozbyć się szlaki to podstawa następnie chciałbym ułożyć belki znich zrobil spad (taki mini spadzisty dach w kształcie kopert z wystającym daszkiem poza ściany budynku), na belki dał plyte osb na nia 2 warstwy papy. Czy takie rozwiązanie ma sens, izolacja by była albo z wełny albo styropian ewentualnie foli izolacyjna eco rit 15

Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Czytałam kilka artykułów nt remontów płaskich dachów z lat '80 i wyszło na to, że jeśli warstwa izolacyjna (o ile tak można nazwać żużel) nie jest zawilgocona (a nie jest, bo dom jest suchy, nie przecieka dach), to nie zawsze należy wszystko zrywać, tylko wystarczy zerwać papę do szlichty i na to kłaść styropian i termopapę.

Panowie podepne sie pod ten temat

Chciał bym zrobić też remont dachu domu kostki ok 80m2

Pozbyć się szlaki to podstawa następnie chciałbym ułożyć belki znich zrobil spad (taki mini spadzisty dach w kształcie kopert z wystającym daszkiem poza ściany budynku), na belki dał plyte osb na nia 2 warstwy papy. Czy takie rozwiązanie ma sens, izolacja by była albo z wełny albo styropian ewentualnie foli izolacyjna eco rit 15

Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

To co myślicie o takim rozwiązaniu ?

• 2 weeks później...
Dziękuję za odp. Takie jeszcze pytanko jakie ocieplenie zastosować wełnę , styropian czy folie izolacyjna ecorit 15.

Ja poleciłbym Tobie wełne http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/3603/dachy-plaskie/ocieplenie-dachu-plaskiego-na-stropie-betonowym-%E2%80%93-warstwy-klejone

• 2 weeks później...

Witajcie, trochę u mnie z dachem się ruszyło. Będziemy go robić najprawdopodobniej już w sierpniu, żeby od nowego roku ruszać z resztą.

Był u nas blacharz-dekarz i stwierdził ze dach mimo lat jest w bardzo dobrym stanie, żużel również.

Zdecydowaliśmy że nie będziemy "zwalać" żużlu (podnosi to koszt o 12-14 tys.), tylko ocieplimy dach styropapą 10 cm i termopapą 5.2. Nową blacharkę również zrobimy.

I tu nasuwają mi się pytania:

1. jaką styropapę i termopapę najlepiej kupić, jakiej firmy (czy to w ogóle ma znaczenie?)

2. czy zrywać starą blacharkę, która nie jest w złym stanie, wymaga raczej pomalowania, czy można bezpośrednio na nią kłaść nowe blachy?