szczukot 12.06.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witam Zaczynam składać podlewanie ogródka, i widzę, że elektrozawory zasilane są najczęściej napieciem 24V AC.Skąd najlepiej "załatwić" takie zasilanie ? Bo chyba wkładanie zwykłego trafa nie jest dobrym rozwiązaniem.Przydałoby się coś małego, impulsowego, stabilizowanego ....Zna ktoś zasilacze tego typu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.06.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ja kupiłem sterownik hunter core cos tam, i bezpośrednio pod niego podłączyłem elektrozawory. Do sterownika jest dołączony zasilacz, który zamienia 230V na mniejsze napięcie (nie pamiętam dokładnie ile V) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.06.2014 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Nie chce kupowac gotowego sterownika. che podlaczyc to do jakiegos wlasnego systemu. aby miec dostep przez neta itp. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjopek 07.07.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Nie chce kupowac gotowego sterownika. che podlaczyc to do jakiegos wlasnego systemu. aby miec dostep przez neta itp. Fantom Udało Ci się coś wyszukać? Też podchodzę do tego tematu właśnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.07.2014 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Udało Ci się coś wyszukać? Też podchodzę do tego tematu właśnie.... No zacząłem robić tak : do skrzynki z elektrozaworami kabelek : 1 zyla wspolna + jedna zyla na kazdy obwod (czyli u mnie wystarcza 3 zyly - mam dwa obwody). Kupilem transformator z Pulsara 24V AC. No i "mam prosciej" bo mam zaczatek sterownika domowego, Caly czas stal na routerku, ale w tym tygodniu przenioslem go na RaspberryPi. Wiec dokupuje na 1wire 2 przekaznikowy stterownik. Podepne go pod RPI i tyle. Jeden przekaznik bedzie wlaczal zasilanie dla transformatora np na 10 min, a drugi bedzie 5 min wylaczony i 5 min wlaczony. Bedzie przez niego szlo napiecie z transformatora raz na jeden a raz na drugi obwod (elektrozawor). No i z tego juz spore mozliwosci bede mial. Np jak jest zimno albo maal wilgotnosc to nie bede zalaczal podlewania. Sterowanie zdalne z komputera itd. Jak sie wyrobie czasowo, to moze uda mi sie temat zrobic w tym tygodniu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.07.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 No zacząłem robić tak : do skrzynki z elektrozaworami kabelek : 1 zyla wspolna + jedna zyla na kazdy obwod (czyli u mnie wystarcza 3 zyly - mam dwa obwody). Kupilem transformator z Pulsara 24V AC. No i "mam prosciej" bo mam zaczatek sterownika domowego, Caly czas stal na routerku, ale w tym tygodniu przenioslem go na RaspberryPi. Wiec dokupuje na 1wire 2 przekaznikowy stterownik. Podepne go pod RPI i tyle. Jeden przekaznik bedzie wlaczal zasilanie dla transformatora np na 10 min, a drugi bedzie 5 min wylaczony i 5 min wlaczony. Bedzie przez niego szlo napiecie z transformatora raz na jeden a raz na drugi obwod (elektrozawor). No i z tego juz spore mozliwosci bede mial. Np jak jest zimno albo maal wilgotnosc to nie bede zalaczal podlewania. Sterowanie zdalne z komputera itd. Jak sie wyrobie czasowo, to moze uda mi sie temat zrobic w tym tygodniu. Fantom Pytanie tylko czy warto, bo z taką samą funkcjonalnością kupiłem sterownik Huntera za niecałe 200zł. Bez kombinowania, podłączania rasberry, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 07.07.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Pytanie tylko czy warto, bo z taką samą funkcjonalnością kupiłem sterownik Huntera za niecałe 200zł. Bez kombinowania, podłączania rasberry, itd. opcja ze zdanym sterowaniem? podaj linka do tego huntera,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.07.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 opcja ze zdanym sterowaniem? podaj linka do tego huntera,dzięki ok, bez zdalnego sterowania. Niech mi tylko ktoś wytłumaczy, po co sterować zdalnie nawadnianiem? Ustawiasz kiedy ma się załączać, na jak długo, jak ma wydłużać nawadnianie w określonych miesiącach, podłączasz czujnik deszczu żeby nie podlewało, gdy jest mokro i tyle. Zdalne sterowanie podlewaniem trawnika to zarówno strzelanie z czołgu do muchy jak i zbędny feature. Ile razy będzie ci się chciało zdalnie logować i załączać/wyłączać podlewanie? Po co? Zresztą jak jesteś poza domem, to nie wiesz, w jakim aktualnie stanie jest twój trawnik, więc na jakiej podstawie załączać nawadnianie? Fajnie mieć dostęp zdalny do pewnych rzeczy (np. piec czy kamery), ale do nawadniania to jest przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.07.2014 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Po ile kupiłeś Huntera ? Ja rozbudowująć swój system wydam maks 100 zł (trafo + przekażniki w ładnej obudowie). I możliwości będą o wieeeele większe. Mogę np sprawdzwać wilgotność gruntu w różnych miejscach, sprawdzać czujników opadów i strerować wybranymi obwodami na podstawie tych danych. A streowanie zdalne ? To się zawsze może przydać. I nawet żona itp będzie mogła tym sterować nie znając sie na sterowniku wiszacym na scianie u kogos w garazu. Bedzie miala wszystko w przegladarce www. I sterownik "gotowy" zzera bez niczego z 15-20 W. A moj caly system co robi inne rzeczy bierze moze ... z 5 W 1 grosz rocznie sie uzbiera Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 16.07.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Po ile kupiłeś Huntera ? Ja rozbudowująć swój system wydam maks 100 zł (trafo + przekażniki w ładnej obudowie). I możliwości będą o wieeeele większe. Mogę np sprawdzwać wilgotność gruntu w różnych miejscach, sprawdzać czujników opadów i strerować wybranymi obwodami na podstawie tych danych. A streowanie zdalne ? To się zawsze może przydać. I nawet żona itp będzie mogła tym sterować nie znając sie na sterowniku wiszacym na scianie u kogos w garazu. Bedzie miala wszystko w przegladarce www. I sterownik "gotowy" zzera bez niczego z 15-20 W. A moj caly system co robi inne rzeczy bierze moze ... z 5 W 1 grosz rocznie sie uzbiera Fantom Było od razu pisać, że nie chodzi tylko o podlewanie trawy, tylko o zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikto 24.06.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Po ile kupiłeś Huntera ? Ja rozbudowująć swój system wydam maks 100 zł (trafo + przekażniki w ładnej obudowie). I możliwości będą o wieeeele większe. Mogę np sprawdzwać wilgotność gruntu w różnych miejscach, sprawdzać czujników opadów i strerować wybranymi obwodami na podstawie tych danych. A streowanie zdalne ? To się zawsze może przydać. I nawet żona itp będzie mogła tym sterować nie znając sie na sterowniku wiszacym na scianie u kogos w garazu. Bedzie miala wszystko w przegladarce www. I sterownik "gotowy" zzera bez niczego z 15-20 W. A moj caly system co robi inne rzeczy bierze moze ... z 5 W 1 grosz rocznie sie uzbiera Fantom Witam, jak Ci działa ten systemik? Właśnie knuje dokładnie taki sam plan. Jakie przekaźniki zastosowałeś do Raspberry? Masz jakieś czujniki? Jest szansa na kod logiki z pi, która tym steruje? Z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.06.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 A działa jak najbardziej ok.Aktualnie wszystko pracuje w sieci 1wire i sterowane jest programem domoticz (lub ręcznie z przycisków),System w rozbudowie. Dodaję własnie czujnik opadów i pobieranie z sieci info o pogodzie. Na podstawie tych danych rozbuduje jeszcze logikę podlewania Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikto 24.06.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 A działa jak najbardziej ok. Aktualnie wszystko pracuje w sieci 1wire i sterowane jest programem domoticz (lub ręcznie z przycisków), System w rozbudowie. Dodaję własnie czujnik opadów i pobieranie z sieci info o pogodzie. Na podstawie tych danych rozbuduje jeszcze logikę podlewania Fantom O proszę, domoticz wygląda ciekawie, dzięki za link. Nie było problemów z wysterowaniem GPIO na raspberry do obsługi przkeźników? Widzę, że domoticz działa na Z-Wave. Rozumiem, że 1wire do pinów raspberry wystarcza? W zamian ciekawa rzecz którą właśnie zamówiłem, czujnik wilgotności gleby z potencjometrem działający analogowo i cyfrowo. Niby do Arduino, ale pod raspberry też będzie działał 10zł http://allegro.pl/czujnika-wilgotnosci-gleby-sensor-hygrome-arduino-i5425133189.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.06.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Przekaźniki steruję przez 1wire wpiętego do rpi przez USB.Ale jak ma to byc tylko podlewanie to wystarczą przekźxniki podpięte pod GPIO i tyle.Taki czujnik też mam, ale z inną końcówką (opady deszczu a nie wilgotność). co do podłączenia go do rpi to nie tak łatwo. Podłączyć cyfrowo sie da (sprawdziłem) ale wtedy ma się tylko 0 lub 1 na ustawiony poziom. Aby podłączyc analogowo to już trzeba dorobić konwerter A/C (może za tydzień coś ruszę) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.06.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Poradzcie proszę, jakiego kabla użyć do połączenia sterownika z elektrozaworami 24VAC? Oryginalny kabel Gardena kosztuje kosmiczne pieniądze ok 150zł za 15m. Znalazłem info że można użyć YLYs czyli kabla do podłączania przyczepki samochodowej np. 7*0.5. Czy ewentualnie trzeba użyć zwykłego ziemnego YKY??A może ziemny domofonowy? Kabel będzie leżał w ziemi, odległość elektrozaworów od sterownika ok 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.06.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 po porstu ziemny YKYAlbo jakiś żelowany domofonowy itp Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.06.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 drut czy linke? ma to jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.06.2015 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Żadnego.Drut tańszy Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.06.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 dzięki. Fantom, zerknij proszę na wątek dotyczący alarmów http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page530 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.06.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Przy takiej odleglosci to Ci nawet na skretce pójdzie ja w systemach uzywam najczęściej ylys 7x1. Chyba cos kolo 3 zl za mb płace za niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts