klepa 12.06.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witam mam mały problem bo jestem zielony zupełnie w tych sprawach i nawet nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział o tego tematu jeśli nie to przepraszam.Mam na wsi stare zabudowania w któryś ktoś już mieszkał ale domu już tam nie ma bo ojciec ziemie kupił bez domu była tez stodoła po której zostały tylko fundamenty , został chlew i budynek gospodarczy z gliny 5x8 i własnie z tego budynku chce zrobić mały domek mieszkalny mianowicie chce podwyższyć artyk i zrobić górkę ale teraz pytanie o Was czy dadzą mi pozwolenie na budowę jeśli budynek znajduje się zalewie 8m o lustra wody? Co ja mam teraz zrobić od czego zacząć do kogo iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Do gminy po warunki zabudowy, tudzież MPZP.Potem do architekta, czy z budynku gospodarczego wogóle da się zrobić dom. Aby podwyższyć ściany fundament musiałby mieć odpowiednią nośność, w co wątpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danm 15.06.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie chcę Cię załamywać, ale coś mi się wydaje, że chyba nic z tego nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klepa 01.07.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 dzięki Kolego za zainteresowanie tematem ok nośność fundamentu może nie wytrzymać a jak Twoim zdaniem z tym pozwoleniem może to wyglądać dadzą czy nie nawet mogę to zburzyć i od nowa postawić tylko czy gmina wyda owe pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.07.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Elfir napisała Ci dokładnie co masz zrobić. Aby otrzymać PnB trzeba mieć projekt zrobiony na podstawie wypisu z planu bądź warunków zabudowy. Jeśli one nie pozwalają na zabudowę, ani projektu ani pozwolenia nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klepa 04.03.2017 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Witam ponownie stary temat ale nie chce zaśmiecać forum i wole napisać tu, a wiec do rzeczy z domkiem sobie poradziłem i temat zamknięty. Mam jeszcze wątpliwości nie wiem gdzie się zgłosić a mianowicie ojciec miał gospodarstwo rolnicze i przekazał dla brata ale zostawił sobie 37 arów ziemi na której jest stare siedlisko i znajduje się chlew i budynek gospodarczy, kiedyś był dom i stodoła ale jak bylem w starostwie to na mapach są tylko 2 budynki czy d rade postawić garaż(budynek gospodarczy) na miejscu stodoły taki 8x8 i jeszcze jedna rzecz działka ta graniczy z jeziorem od jeziora do końca działki jest może ze 100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.03.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 ... procedura identyczna jw w odp.- wniosek do Urzędu o wydanie Warunków Zabudowy - w tym przypadku dla budowy budynku gospodarczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klepa 21.03.2018 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 No i wracamy do tematu nie chce iść na razie do gminy bo wole pogłębić swoja wiedzę tu na forum a mianowicie cd z domkiem zakładając że gmina odrzuci wniosek o warunki zabudowy to co w takiej sytuacji robić?? Jest to działka na której w latach 60-70 był dom, stodoła, obora i budynek gospodarczy wiem tez ze stodoła została rozebrana w 2010r dom niestety nie wiem. Pozostały 2 budynki obora i gospodarczy problem polega na tym iż ten teren jest objęty natura 2000 a budynek gospodarczy, który chce przekształcić w domek znajduje się 7m od jeziora . W wydziale geodezyjnym nie chcą mi udostępnić starych map na których powinny widnieć nieistniejące zabudowania. Nie mogę tego pojąc ze było siedlisko liczniki są a po zmianie prawa budynki które tam stoją są bezwartościowe. Czy jest ktoś na forum kto widzi w tym choć mały cień nadziej na odbudowę starego siedliska? Czy trzeba iść do prawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.03.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 może to Cię zainteresuje :http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-rz-150-17/warunki_zabudowy_terenu/ee8105.html z treści Orzeczenia wynika, że jedyną możliwością realizacji inwestycji na obszarze natura 2000 jest rzetelnie i całościowo opracowany Raport oddziaływania na środowisko, który niezaprzeczalnie udowodni, że planowana inwestycja nie naruszy III.2.http://natura2000.org.pl/e-szkolenia/e6-ochrona-obszarow-natura-2000-i-gospodarowanie-na-nich-w-swietle-obowiazujacego-prawa/zasady-gospodarowania-na-obszarach-natura-2000/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klepa 21.09.2019 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Witam ponownie!Mineło ponad półtora roku ale powoli sprawa posuwa się naprzód. A więc działka jest na moich rodziców którzy przekazali gospodarstwo dla brata, rodzice wystąpili do gminy o warunki zabudowy domu i niestety zostały odrzucone, lecz mój brat jako rolnik również wystąpił o wz dla tej działki i otrzymał je. Teraz będziemy składać wniosek o pozwolenie na budowę i tu nasuwa się moje pytanie jak to wszystko skleić do kupy jeśli brat dostanie pozwolenie na budowę i wybuduje dom na działce rodziców to czy ten dom będzie należał do niego czy do rodziców? I drugie pytanie czy moi rodzice będą mogli zrobić na mnie darowiznę tej działki i wybudowanego domu przez brata? Jeśli tak to czy podatek będę musiał zapłacić od darowizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 21.09.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Jeśli działka jest rodziców, to i dom formalnie będzie należał do nich. Darowizna dla Ciebie problemem nie będzie. Podatku od darowizny w tym przypadku nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klepa 07.11.2019 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 DIekuje za odpowiedź.Jeszcze jedno pytanie skoro brat uzyskał wz na działce rodziców to czy teraz rodzice mogą zrobić darowiznę na mnie a brat przenieść warunki zabudowy też na mnie? Czy w takim układzie ja otrzymam pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts