Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trwanik z rolki - jak naprawić :-/

Recommended Posts

Ok miesiąc temu założyliśmy trawnik kupując rolki.

Jako że ziemia pod trawnikiem była bardzo słaba (developer przywiózł coś "pobudowlanego" ponieważ kiedy ją zagrabiałem znalazłem gruz a nawet szkło.

Wyrównałem to wszystko, wygrabiłem syf i zasypałem kilkucenymetrową wartstwą "podłoża pod trawniki"

Rozłożyliśmy rolki, trawa zaczęła rosnąć jak szalona :-) Sprzedawca kazał ją skosić po około 1,5 tygodnia (kiedy się ukorzeni)

Podlewałem, trawa pięknie rosła aż zrobiła się dużo za długa (kładła się) Niestety pierwsze koszenie przez swoją głupotę zrobiłem duuużo za krótkie :-(

Od tamtej pory na trawie porobiły się suche miejsca, trawa nie jest gęsta a wręcz przeciwnie itp. (poniżej zdjęcia)

Co mogę zrobić aby trawa znowu była ładna i gęsta? będę wdzięczny za podpowiedzi. (jeżeli to istotne to bardzo mały trawnik kilkanaście m2)

trawa 1.jpgtrawa 2.jpg

Elfir, jeszcze nie było żadnego nawozu. Kiedy kupowaliśmy rolki sprzedawca powiedział żeby narazie nie nawozić (nie wiem dlaczego)

W każdym razie niczym jeszcze nie nawoziliśmy. Podlewam raz dziennie (zazwyczaj rano, czasem wieczorem) trawa jest pod daszkiem (nie pada na nią deszcz) Słońce świeci na nią tak do 12-13 później jest w cieniu.

To mi wygląda na przesuszenie po ostatnich upalnych dniach.

Czym to podlewasz i w jakiej ilości (litrów/metr2) ?

Sprawdź wilgotność gleby i ew. zwiększ częstotliwość podlewania.

Nawóz swoja drogą, bo trawa z rolki na słabym podkładzie szybko wyczerpuje pokarm i marnieje.

Niestety bez prawidłowej wilgotności trawa uschnie.

Jest szansa, że po unormowaniu podlewania, trawa odbije.

Jak nie to będzie trzeba trochę dosiać.

Pozdrawiam

GREGOR

Gregor - trawa jest podlewana regularnie zazwyczaj raz dziennie (w upały zdażyło się rano i wieczorem. Ziemia nie jest jakoś super mokra ale cały czas raczej wilgotna. Jeszcze pytanie - między trawą trochę z koszenia ale też z powodu "uschnięcia" gdzie niegdzie trawy leżą suche fragmenty. Czasami są jeszcze w ziemi (w sensie że jak się lekko pociągnie za to to stawia opór bo jest w ziemi) czy mam to pożadnie wygrabić czy właśnie zostawić?

Masz bardzo młody trawnik z rolki i to pod daszkiem.

Podlewanie 2 razy dziennie jest podstawą.

W upały zwiększasz tylko dawkę wody.

Nadal nie wiadomo czym to podlewasz i ile.

Uschniętymi źdźbłami na razie się nie przejmuj.

Odratuj trawnik, a ew. czyszczenie zrobisz potem.

Pozdrawiam

GREGOR

Elfir - czym nawozić? ktoś mi polecał coś co się nazywa sofoska czy jakoś tak (jestem kompletnym laikiem :-) i jakie proporcje etc żeby nie spalić trawy bo chyba jest takie zagrożenie?

Gregor - podlewam oczywiście wodą, ilości ciężko mi podać, obrazowo wygląda to tak że lejąc wodę z szlaucha z końcówką zraszającą trzymam po 10-15 sekund w jednym miejscu.

Gregor - podlewam oczywiście wodą, ilości ciężko mi podać, obrazowo wygląda to tak że lejąc wodę z szlaucha z końcówką zraszającą trzymam po 10-15 sekund w jednym miejscu.

Ustaw sobie na trawniku kilka płaskich naczynek i wykonaj podlewanie.

Poziom wody w milimetrach powie ile litrów na m2 dostał trawnik i od razu zobaczysz czy lejesz równo.

Pozdrawiam

GREGOR

Ech....

Końcówka zraszająca jak sama nazwa wskazuje służy do zraszania.

Weź se wetknij ją do wiaderka i zobacz, w jakim czasie się wyleje, powiedzmy, 10 l.:lol2:

Owszem, zrosiłeś. Pewno z litr na mkw. Trawa mokra, kurz spłukany, a jakże. Korzenie suche.

I co gorsze, przy takim "podlewaniu" to korzenie są w górnej warstwie gleby, bo tam znajdują odrobinę wilgoci.

Było 30, kilka dni. Musiało uschnąć.

A wystarczyło podlać raz na kilka dni... a porządnie.