Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

chciałbym kupić dom z lat 70, który nie posiada odbioru budowlanego, pozwolenia na budowę ani żadnego projektu. Tak twierdzi sprzedający. Gdzie ewentualnie mogę szukać takich dokumentów, w gminie w starostwie?

W bankach straszą że kupno takiego domu może nie być możliwe, ze względu na brak możliwości wyceny przez rzeczoznawce. Jakie dokumenty były wymagane do 93 roku? Na mapach ewidencyjnych dom istnieje.

Pozdrawiam

Krzysiek

Pewnie te dokumenty będa leżały w jakimś archiwum Państwowym.

Prościej zlecić sprzedajacemu odtworzenie dokumentacji.

Mapka geodezyjna prezentuje stan faktyczny a nie prawny, więc nie będzie dowodem na "legalność" budowy.

Można iśc do nadzoru budowalnego popytać się jak sprawdzić czy budynek został odebrany i stoi legalnie.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Dzień dobry:) To mój pierwszy post:welcome:

Podczepiam się pod temat, choć dotyczy domu z pełną dokumentacją...ale... Dom z bali 100 m, poddasze do wykończenia, zbudowany w 2011, ale wciąż w dzienniku budowy nie ma wpisanego odbioru budynku. Przymierzam się do kupna jednak nie wiem czy lepiej żeby obecny właściciel zakończył budowę, czy też odkupić nieruchomość i zakończyć formalności. Czy kupno w obecnym stanie wiąże się z dodatkowymi czynnościami w urzędach? Czy czekanie oszczędzi nam dodatkowych formalności?

• 1 month później...

Witam

Chcę kupić działkę na której stoi dom drewniany stodoła i budynki gospodarcze i to od 50 lat. Akt notarialny mówi o działce rolnej ale nie ma wyszczególnionych budynków, czy chcąc remontować muszę starać się o legalizację tego wszystkiego czy też należy to do sprzedającego przed sprzedażą.

Witek