Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bednarka do fundamentow lanych

Recommended Posts

Gość grend
Grend wypisujesz jakieś dziwne rzeczy. Musisz sobie uświadomić, iż piorun nie zawsze uderza w instalację odgromową, równie dobrze może to być wyładowanie kilka, kilkadziesiąt metrów od budynku, gdzie niebezpieczny potencjał i tak zostanie wprowadzony do wewnątrz - żadnej bezpiecznej klatki tu nie stworzysz.

Te separowanie uziomu GSW od uziomu odgromówki, to prawdziwa nowinka dla mnie ;)

Jak piorun uderza w ziemie to wogóle nie ma problemu bo jest automatycznie uziemiany. Pisze o czymś innym - że nie zrobie uziemienia obok GSW - np na dodatkowej wyciagnietej bednarce to nie ma problemu. Bierz też pod uwage czynnik ludzki - bo najbardziej mnie przeraza jak amator zaczyna spawać ocynkowaną bednarkę i ma wygieta do góry i póxniej zarzuca to ziemia. Gwarantuje że 1 na 5 bednarek z miejsca jest przerwana. Teraz przykład z kosiarka i założę się że pare tysiecy VOLT masz w domu. Moze to mój wymysl ale wiem że nikomu sie nic nie stanie. Natomiast złacze badaniowe wewnątrz budynku to dla mnie juz jest totalny absurd

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak piorun uderza w ziemie to wogóle nie ma problemu bo jest automatycznie uziemiany. Pisze o czymś innym - że nie zrobie uziemienia obok GSW - np na dodatkowej wyciagnietej bednarce to nie ma problemu. Bierz też pod uwage czynnik ludzki - bo najbardziej mnie przeraza jak amator zaczyna spawać ocynkowaną bednarkę i ma wygieta do góry i póxniej zarzuca to ziemia. Gwarantuje że 1 na 5 bednarek z miejsca jest przerwana. Teraz przykład z kosiarka i założę się że pare tysiecy VOLT masz w domu. Moze to mój wymysl ale wiem że nikomu sie nic nie stanie. Natomiast złacze badaniowe wewnątrz budynku to dla mnie juz jest totalny absurd

Sorry ale nic z tego nie rozumiem. Poddaje się :)

Grend, nie jesteś w stanie odseparować instalacji w budynku od instalacji odgromowej wykonując oddzielne uziomy. Oba są za blisko siebie, choćby to były dziesiątki metrów.

Przy przepływie prądu przez uziom odgromowy, rozkład prądów i potencjałów, który to zdarzenie wywoła, sprawi, że uziom instalacji elektrycznej znajdzie się, tak czy inaczej, na jakimś tam potencjale. Pewnie nawet część prądu popłynie nim do instalacji i dalej do sieci.

Stosując oddzielne uziomy sprawiasz, że pomiędzy instalacjami wewnątrz budynku a instalacją odgromową powstają duże różnice potencjałów (napięcia). One mogą spowodować np. przebicie przegród budowlanych, zapalenie się łuku między instalacjami, elementami konstrukcji itd.

Głupoty też gadasz o wprowadzaniu wysokich napięć do środka.

Szyna wyrównawcza znajdzie się na wysokim POTENCJALE, razem z nią reszta instalacji przewodzących (a nawet żyły robocze przewodów, za sprawą ograniczników przepięć).

Żeby komuś stała się krzywda, to potrzeba NAPIĘCIA, czyli RÓŻNICY POTENCJAŁÓW. Skąd weźmiesz tą różnicę, jeśli wszystko wokół będzie na jednakowym/zbliżonym potencjale? Tym bardziej, że uziom fundamentowy to doskonała ekwipotencjalizacja konstrukcji budynku.

Napięcie będzie wysokie, ale pomiędzy elementami budynku, a ziemią odniesienia (mityczny potencjał "zero"), a taki potencjał będzie występował przy uderzeniu pioruna nieskończenie daleko od budynku. Jeszcze się taki nie urodził, który by stanął jedną nogą u siebie w domu, a drugą choćby u sąsiada.

Edytowane przez michcio0711
literówka

@grend

Czy widziałeś gdzieś obiekt, w którym były wykonane osobne uziomy ochronne i odgromowe nie połączone ze sobą galwanicznie?

Oczywiście wyłączając budynki, które ty wykonywałeś.

Może odpowiedź na to pytanie da ci do myślenia, skoro argumenty kolegów cię nie przekonują.

I jeszcze jedno pytanko: masz jakieś uprawnienia wykonawcze/dozorowe/pomiarowe? W jakim zakresie?

Pytam o uprawnienia, bo jestem ciekaw czy pisze te posty fachowiec, który zabłądził w gąszczu przepisów, czy to tylko zdanie samouka, który ma prawo się mylić.

Gość grend
To Co Paweł wkleił służy do weryfikacji "przekonań" przez takich jak Ty laików.

Tam nawet czytać nie musisz, gdyż wszystko jest "pismem obrazkowym" wyjaśnione.

Nie powinieneś więc mieć problemu ze zrozumieniem.

Fachowcu powinieneś się skupić nad jednym problemem co SAM zasugerowałeś - złaczem kontrolnym nad zlewem przy kominku nad lodówką - (lokalizacja dowolna wewnatrz budynku

Gość grend
Co się Pawle dziwisz.

Przecież to proste.

Jaki stan umysłu taki styl życia.

Kkas zadałem tobie proste pytanie - zasugerowałeś tutaj że można zrobić złacze kontrolne wewnatrz mieszkania, według mnie to jest nie dopuszczalne według norm z roku x gdzie jeszcze obowiazywał drut fi 8. Wiem ze o praktyce razem z elpapiotr nie macie zielonego pojecia to chociaż link do normy która to dopuszcza - czy twój stan umysłu pozwala na to ?

Gość grend
Jak odróżnisz złącze kontrolne od głównej szyny wyrównawczej, to może coś z Ciebie będzie.

Na razie wróć do postu #67 tego wątku.

Jeżeli ktoś chce łaczyć drut z bednarką to pewnie chodzi o główna szynę wyrównawczą......

Gość grend
@grend

Czy widziałeś gdzieś obiekt, w którym były wykonane osobne uziomy ochronne i odgromowe nie połączone ze sobą galwanicznie?

Oczywiście wyłączając budynki, które ty wykonywałeś.

Może odpowiedź na to pytanie da ci do myślenia, skoro argumenty kolegów cię nie przekonują.

I jeszcze jedno pytanko: masz jakieś uprawnienia wykonawcze/dozorowe/pomiarowe? W jakim zakresie?

Pytam o uprawnienia, bo jestem ciekaw czy pisze te posty fachowiec, który zabłądził w gąszczu przepisów, czy to tylko zdanie samouka, który ma prawo się mylić.

Tzn jakie argumenty ??? Czytałeś co pisałem o odseparowaniu ?? Czytałęś o napisanych prze zemnie sytuacjach ??

Powiedz mi kto robi badania okresowe w domkach jednorodzinnych ??? Nawet w szkołach biurowcach tego nie robią "sumiennie" - tak to wyglada w realu a nie w różnych normach.

Widziałeś gdzieś złacze kontrolne wewnątrz domu ???

widziałeś gdzies sprowadzenie zwodu z dachu do bednarki i obok podłaczone uziemienie ?

Tak widziałem - wiezowiec maszt, 1 zejście , uziemienie - rura stalowa i to wzystko

Ja nie piszę czy w warunkach idealnych będzie dobrze czy źle - ja piszę z tym co się spotkałem. Nie sprowadzam rozmowy do sposobu czysto akademickiego. np dowiedziałem się (i może też producenci kabli pracownicy ENEA) że korzystanie z uziomu energetyki cyt "zabija ludzi"

Np proponuję np kkasowi i elkapiotr zespawać bednarkę a później polecać to osobą można domniemywać amatorom w spawaniu, np polecam zrobić złacze kontrolne wewnątrz domu itd itd

PS Zobacz jaki z elpapiotr fachowiec obstawia kilka forum i non stop odpowiada jakby był na dyżurze - nie wiem czy może pracuje z laptopem w terenie ??? Też na innych forach czegoś chcę sie dowiedzieć i jak patrzę na "pomoc" elpapiotr z jego wklejkami z normami to jest poprostu żałosne

Gość grend
Grend, nie jesteś w stanie odseparować instalacji w budynku od instalacji odgromowej wykonując oddzielne uziomy. Oba są za blisko siebie, choćby to były dziesiątki metrów.

Przy przepływie prądu przez uziom odgromowy, rozkład prądów i potencjałów, który to zdarzenie wywoła, sprawi, że uziom instalacji elektrycznej znajdzie się, tak czy inaczej, na jakimś tam potencjale. Pewnie nawet część prądu popłynie nim do instalacji i dalej do sieci.

Stosując oddzielne uziomy sprawiasz, że pomiędzy instalacjami wewnątrz budynku a instalacją odgromową powstają duże różnice potencjałów (napięcia). One mogą spowodować np. przebicie przegród budowlanych, zapalenie się łuku między instalacjami, elementami konstrukcji itd.

Głupoty też gadasz o wprowadzaniu wysokich napięć do środka.

Szyna wyrównawcza znajdzie się na wysokim POTENCJALE, razem z nią reszta instalacji przewodzących (a nawet żyły robocze przewodów, za sprawą ograniczników przepięć).

Żeby komuś stała się krzywda, to potrzeba NAPIĘCIA, czyli RÓŻNICY POTENCJAŁÓW. Skąd weźmiesz tą różnicę, jeśli wszystko wokół będzie na jednakowym/zbliżonym potencjale? Tym bardziej, że uziom fundamentowy to doskonała ekwipotencjalizacja konstrukcji budynku.

Napięcie będzie wysokie, ale pomiędzy elementami budynku, a ziemią odniesienia (mityczny potencjał "zero"), a taki potencjał będzie występował przy uderzeniu pioruna nieskończenie daleko od budynku. Jeszcze się taki nie urodził, który by stanął jedną nogą u siebie w domu, a drugą choćby u sąsiada.

Co się stanie gdy do bednarki dołaczysz uziemienie i odgrom koło siebie i tą bednarkę "fachowo" zespawasz do otoku i.... przez tą fachowość przy zasypywaniu złącze zostanie przerwane ?

Ja nie piszę czy w warunkach idealnych będzie dobrze czy źle - ja piszę z tym co się spotkałem. Nie sprowadzam rozmowy do sposobu czysto akademickiego. np dowiedziałem się (i może też producenci kabli pracownicy ENEA) że korzystanie z uziomu energetyki cyt "zabija ludzi"
Jak zwykle bzdury waść piszesz.

Przeczytaj jeszcze raz str. 15 - (u dołu) http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/standardy_techniczne/standardy_krakow/1_DS_2009.pdf

Gdzie tam masz o zabijaniu ludzi ?

Albo rzeczywiście jesteś chory, albo ... głąb i nieuk !

PS. Grend drugi dyżurny na forum.

Wypuścili ze szpitala na urlop ?

Gość grend
Jak zwykle bzdury waść piszesz.

Przeczytaj jeszcze raz str. 15 - (u dołu) http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/standardy_techniczne/standardy_krakow/1_DS_2009.pdf

Gdzie tam masz o zabijaniu ludzi ?

Albo rzeczywiście jesteś chory, albo ... głąb i nieuk !

PS. Grend drugi dyżurny na forum.

Wypuścili ze szpitala na urlop ?

... ty czegoś nie rozumiesz. JA dowiedziałem się od ciebie i kkas że korzystając z uziemienia energetyki zabijam ludzi. Twój stan umysłu potrafi to ogarnąć. Teraz piszę do moderatora za obrażanie na forum jestem ciekawy czy też zostaniesz zbanowany jak ja w momencie kiedy ciebie nazwałem forumowym idiotą

Gość grend

Zaczęło się od postu 28 i 29 gdzie ktoś mógł zrozumieć że złacze kontrolne mozna sobie zainstalować przy lodówce, nad kominkiem itd. dla mnie to jest niedopuszczalne -czekam na wyjaśnienie bądź sprostowanie i NIC tylko jakieś chore przepychanki z f.... i......

Kończę bo akademickie rozmówki mnie nie interesują

Czytałeś co pisałem o odseparowaniu

No właśnie to mnie najbardziej zastanawia w twoich postach.

Te pozostałe sprawy to semantyka. Jak się używa nazw zdefiniowanych w aktach prawnych zamiennie ze znaczeniem potocznym, to musi wystąpić konflikt i niejasności.

O co chodzi z tym odseparowaniem instalacji uziemienia LPS i uziemienia ochronnego? Ja głównie robię budynki na uziomie fundamentowym, który spełnia obie te funkcje.

Niekiedy jeszcze wbijamy uziom sztuczny i łączymy go galwanicznie z tym fundamentowym. To się nazywa uziemienie funkcjonalne i wymagają tego niektórzy producenci IT i automatyki budynkowej - to ma związek z warunkami gwarancyjnymi. Mam na obiekcie 5 routerów Cisco, to wbijam pięć sond i łącze na kupę, nasz klient nasz pan, nie wnikam.

Nie chcę cię obrażać, ale chcę zrozumieć skąd ci się wzięła ta separacja uziomów, bo dla mnie to zupełnie niejasne.