Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żle robisz rozpatrując każde pomieszczenie osobno.

Cały rzut domu z zaznaczonymi pionami, ścianami nośnymi, wymiarami, oknami, drzwiami itd.

Hm ale już wcześniej dałam taki rzut... :)

Nie śmiałam pisać za jednym zamachem "hej, zaprojektujcie mi mieszkanie!" :)

Ale wrzucam raz jeszcze :)

mieszkanie.jpg

Może te wymiarowanie nie jest idealne w razie czego poprawię/naniosę co trzeba.

Tylko nieśmiało a propos wersji nr 2 kuchni (by alicyja) - jak małe dzieci będą siedzieć pod oknem i rysować mamusi laurkę, a na kuchence będzie się coś gotować, to o katastrofę nietrudno, a problem z dojściem do kuchenki gwarantowany.

Nie musisz nieśmiało, każda opinia jest bardzo mile widziana! No Twoja wizja może być realna. Tylko czy umieszcza się kuchenkę blisko lodówki? W końcu jest podział na strefy i chciałabym zachować ergonomię, ale i bezpieczeństwo.

Płyta jest tuż przy blacie ze stołkami w tej wersji z piekarnikiem w słupku(wizualka) a z tego rozwiązania chyba zrezygnowałaś. Z samą lodówką i płytszym blatem pod oknem(rys."k2") jest niewielki odstęp od kuchenki. Zresztą czy w domu nie ma innych miejsc na "rysowanie laurek"? Na kuchence non-stop coś się będzie gotowało? Blat pod oknem będzie wyżej niż standardowy stół(konieczne wyższe lub regulowane stołki) więc i tak dla dzieci mniej wygodny - jest to raczej miejsce dla dorosłych - dla mamy, która chciałaby przysiąść przy obieraniu ziemniaków itp. Jeśli chcesz miejsce wygodniejsze do karmienia dzieciaczków to może stolik składany przymocowany do ściany na dogodnej wysokości? Nawet dla 4 osób miejsce sie znajdzie...

k4.jpg

Z szafą przy drzwiach wejściowych masz jasny podział przedpokoju na węższą i szerszą część. Z sofy w salonie będzie widok na drzwi do obu sypialni a nie na jedne drzwi i kawałek szafy.

Alicyja właśnie najbardziej do mnie przemawia Twoje K2

k2.jpg

Naniosłabym na nie małe zmiany po zastanowieniu:

- przesunęłabym o połowę szafki płytę indukcyjną, dzieci dziećmi ale mama przy kawie też może strącić garnek :p

- i chyba potrzebowałabym przestrzeni - blatu po obu stronach przy zlewie,

- tylko wtedy robi się mało miejsca na słupek z piekarnikiem lub lodówkę... hmmm może przerzucić ją na drugą ścianę? tylko może zrobić się tłoczno. Albo zrezygnować ze słupka z piekarnikiem na rzecz piekarnika w dolnej szafce.

A co planujesz w części dziennej? - to musi z sobą współgrać przy półotwartym układzie...

Joliska właśnie jedyne czego jestem pewna w mieszkaniu, to to że chcę mieć w pokojach, salonie i przedpokoju drewniany parkiet:

podlogi_parkiet_dąb_naturalny-olej_osmo.jpg

Jest to dąb naturalny i z tego co się już dowiedziałam, mocny (ważne przy dzieciach), a jasny kolor powiększy optycznie moje wnętrza.

Mieszkanie chcę pomalować w pięknych beżach, białe drzwi, olistwowania.

Jedyne (no może nie tylko :p) co spędza mi sen z powiek, to właśnie to co napisałaś - chciałabym, żeby to wszytsko z sobą współgrało!

Spodobała mi się kuchnia o taka:

kuchnia drewno.jpg

ale nie wiem czy nie będzie za "ciężka" do całości i czy uda mi się znaleźć odpowiednie meble do salonu (po zwiedzaniu kilku salonów meblowych już wiem że może być z tym problem...)

Może coś doradzicie??

Alicyja właśnie najbardziej do mnie przemawia Twoje K2

[ATTACH=CONFIG]269606[/ATTACH]

Naniosłabym na nie małe zmiany po zastanowieniu:

- przesunęłabym o połowę szafki płytę indukcyjną, dzieci dziećmi ale mama przy kawie też może strącić garnek :p

- i chyba potrzebowałabym przestrzeni - blatu po obu stronach przy zlewie,

- tylko wtedy robi się mało miejsca na słupek z piekarnikiem lub lodówkę... hmmm może przerzucić ją na drugą ścianę? tylko może zrobić się tłoczno. Albo zrezygnować ze słupka z piekarnikiem na rzecz piekarnika w dolnej szafce.

W wersji k2(tylko rysunek) piekarnik jest pod płytą, a w słupku jest na wersji k3(tylko wizualka). Jesli chcesz przesunąć płytę w prawo a zlew w lewo to zmniejszy sie blat między nimi. Lepiej mieć jeden większy kawałek blatu niż pociachany na odcinki nie szersze raczej niż 60cm a jeśli w ogóle zamierzasz umieścić płyte tuż przy zlewie(bez odstepu) to nie chcę nic o tym wiedzieć ;)

Czyli jak dla mnie albo przesuwasz o pół szafki albo płytę albo zlew - nie oba sprzęty - i bez piekarnika w słupku.

Zamieszczam dla porównania rysunek do wersji k3(z piekarnikiem w słupku).

k3.jpg

Zamieszczam dla porównania rysunek do wersji k3(z piekarnikiem w słupku).

[ATTACH=CONFIG]269674[/ATTACH]

Za mała ta moja kuchnia jest :) Czy Ty Alicyja też nie masz odstępów obok zlewu? Jakoś mało mi tam miejsca.

A o płycie przy zlewie nawet nie myślę :)))

Chyba pomyślę nad K2, piekarnik w słupku jest wygodny, ale ewidentnie nie mam na niego miejsca.

Moja kuchnia niestety nie jest wzorem ergonomii(nie ja ją urządzałam). Zlew mam zaraz przy ścianie bocznej (okrągły o średnicy ok.45cm na szafce 60cm) i akurat to mi mnie przeszkadza, że z jednej strony nie ma blatu. Gorzej, że lodówka jest na drugim końcu zabudowy a przy niej główny blat roboczy czyli szykując posiłek biegam ciągle trzy kroki w tą i z powrotem mijając kuchenkę i zmywarkę żeby a to ręce pod kranem opłukać, a to wyrzucić coś do kosza na śmieci... Może w opisie wydaje się to śmieszne ale w rzeczywistości jest upierdliwe. Naprawdę wolałabym u siebie taki układ jak na wersji k2 - wymiary kuchni mam w sumie podobne tylko wejście na krótkiej ścianie, mniejsze okno ale dość nisko umieszczone(poniżej poziomu blatu).

Ale u siebie zrobisz jak zechcesz, ja już co mogłam to narysowałam. Jak uznasz, że wystarczy Ci 90cm głównego blatu roboczego zamiast 120cm to raczej przesuń kuchenkę. Jak przesuniesz zlew to 30-to centymetrowy kawałek blatu po jego prawej stronie na niewiele sie przyda a niestety zwiększy się odległość głównego blatu od lodówki. Jeśli chcesz gdzieś ociekacz na talerze to raczej podwieś go nad zlewem pod szafką wiszącą lub w niej.

Elfir, piękny ten starzony dąb. Zakochałam się. Czy jesteś w stanie polecić jakieś sklepy w których można trafić na meble z takiego materiału? Ja do tej pory nie mam szczęścia.

Alicyja bardzo dziękuję Ci za wszystkie Twoje rysunki i nie oczekuję nic więcej. Teraz jestem w fazie zastanawiania się, która opcja lepsza.

Dziś wróciła do mnie wersja S1, bo w niej mogę mieć słupek, zlew przy oknie, tylko te krzesełka pod ścianą nie wiem czy się sprawdzą...

w tej chwili okleina w kolorze starzonego drewna jest na szafkach łazienkowych firmy antado.

http://img.shmbk.pl/rimgspr/6105441_max_900_1200_dla-domu-do-lazienki-meble-lazienkowe-szafki-lazienkowe-szafka-podumywalkowa-antyczne-drewno-135-5-cm-antado-kts-140-3-50.jpg

Ale meble kuchenne to na zamówienie.